Proverite

Kuhinjski pribor sa ograničenim rokom trajanja: Nakon pet godina bacite ga u smeće!

Morate da znate koji kuhinjski pribor je spreman za bacanje, da se ne biste otrovali bakterijama ostalim štetnim tvarima
Enterijer
13:08h Autor:
Kuhinjski pribor sa ograničenim rokom trajanja: Nakon pet godina bacite ga u smeće!
Foto: Shutterstok

Drveni kuhinjski pribor – do 5 godina ili ... kada na svojih kutlažama, hvataljkama za salatu ili daskama primetite pukotine, promene boja ili osetite da je površina na delovima nepovratno omekšala. Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije. Zato drveni pribor perite odmah nakon korišćenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mestu.

Gumene ili silikonske lopatice – do 2 godine ili ... kada promene boju, dobiju pukotine i počnu se "kidati". Lopatice imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dela mesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primetite talog koji ne možete ukloniti, onda je vreme za nove lopatice.

9 stvari koje nikad ne treba da bacite: Kako da iskoristite foliju, gumice za tegle i spajalice

Posuđe sa neprijanjajućom (non-stick) površinom – do 3 godine ili

... kada primetite duboke ogrebotine, kada se površina počne ljuštiti i ulaziti u hranu. Ako želite produžiti vek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte papirnim krpama pre nego u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja. Ako ste u mogućnosti, držite ga obešenog na zid ili neku drugu površinu. Drvene kuhinjske daske i noževi imaju svoj rok trajanja.

Plastične daske za sečenje – do 3 godine ili ... kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane. Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

Mali kuhinjski nožići – do 5 godina ili ... kada zahrđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete nabrusiti. Ovi višenamenski nožići često su u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako "istroše", pogotovo oni s nazubljenom oštricom. Brusite ih jednom nedeljno kako biste im produžili vek trajanja.

Dekupaž za početnike: Preuredite stari nameštaj! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs