Oaza uživanja

Kako da odaberete boje za zidove u domu: Idealne nijanse za svaku prostoriju!

Saznajte i kako boje zidova utiču na vaše raspoloženje, a samim tim i razmišljanje i način života
Enterijer
20:22h Autor:
Kako da odaberete boje za zidove u domu: Idealne nijanse za svaku prostoriju!
Foto: Profimedia

Psihologija boja važna je za uređenje enterijera, jer u tim prostorijama boravite svaki dan. Pogledajte koje su idealne boje za svaku sobu i stvorite oaze za uživanje u svom domu!

KuhinjaKako biste stvorili osećaj čistoće i lepote, u kuhinji treba da dominira bela boja. Ona je čista i jednostavna, a to doprinosi smirenosti u njoj i manjem prejedanju. Istraživanja su pokazala da više jedemo u neurednoj kuhinji, a ako tome dodate i mnogo boja, krajnji ishod će biti katastrofalan. Dodajte malo žute, ljubičaste ili prirodnih smeđih tonova poput različitih boja hrast,a kako biste malo "oživeli" belinu.

Najveće greške u odabiru boje za zidove: Rezultat zavisi od ovih 7 faktora!

Dnevni boravakOvo je mesto gde se porodica druži i opušta. Zato u njemu treba da dominira neutralna boja zidova, koja će stvoriti miran ugođaj za sve. Najbolje su nijanse sive, od nežnih to tamnih. Druge idealne boje za dnevni boravak su tamno plava i zelena. Detalji u tamno-crvenoj, ružičastoj ili žutoj boji stvorit će lep kontrast. Opremite dnevnu sobu kvalitetnim i funkcionalnim nameštajem koji će pratiti vaš ukus i životni stil. Ako želite da unesete više boje u prostor, razigrajte ga jastučnicama, tepihom, zavesama i upečatljivim prekrivačima.

TrpezarijaU njoj je bitno stvoriti dobar ugođaj, pa se u toj prostoriji preporučuje pravljenje kontrasta. Neka zidovi budu u prljavo beloj nijansi, a sto i stolice u tamnijoj boji. Ili obrnuto. Stolove i stolice neka budu beli, a zid u sivoj, svetlo-smeđoj ili bordo boji. Najjeftiniji način da postignete kontrast jeste bojom stolnjaka ili posuđa, tako da i ne morate da trošite mnogo novca.

U domu Melanije Tramp luksuz ima prednost: Sve je u zlatu i mermeru! (FOTO)

KupatiloNajlepša su ona kupatila u kojima ima dosta prirodnog svetla. Ali, budući da danas u novim zgradama kupatila uglavnom nemaju prozore, boje su ključne za postizanje opuštenosti. Nežni zemljani tonovi otvoriće prostor, pogotovo u kombinaciji sa belim peškirima i velikim ogledalima. Imajte na umu i da sjajne pločice dodatno otvaraju prostor za razliku od matiranih.

Spavaća sobaU pitanju je vaša lična oaza i zato tu ne morate da sledite nikakva pravila. Odlučite šta vam najviše odgovara, bilo da je to crvena, umirujuća plava, boja lavande ili ljubičasta. Ubacite svoje detalje i ne brinite se previše. To je vaša spavaća soba.

Stvari koje kuću čine domom: Kako da preuredite enterijer! (FOTO)

Uticaj boja na psihu

Vodite se mišlju da različite boje pobuđuju različita osećanja i imaju drugačiji uticaj na telo. Telo na sledeće boje reaguje ovako:

- crvena, žuta i narandžasta podižu krvni pritisak i ubrzavaju otkucaje srca

- plava, zelena i ljubičasta snižavaju otkucaje srca, spuštaju pritisak, smiruju disanje i proširuju krvne sudove

- žuta boja pobuđuje intelekt

- crvena boja stimuliše senzualnost

- zelena podstiče verbalno izražavanje i kritičko analiziranje

- plava utiče na idealizovanje

- boja peska podstiče na opuštanje

- nežne ružičaste nijanse unose toplinu i podstiču druželjubivost

- hladne zagasite zelene nijanse doprinose samopouzdanju

- svetlije, nežnije plave nijanse podstiču na razmišljanje

Jeftin, a šik detalj, osveženje za ceo stan: Nove ideje za zaboravljene tapete! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs