Kolmar u Francuskoj

Ovde su kuće kao iz bajke: Uske ulice, cvetne terase i jedinstvena arhitektura! (FOTO)

Od Beograda je udaljen oko 1.400 kilometara, a zahvaljujući svom bogatom istorijskom nasleđu važi za jednu od najzanimljivijih turističkih destinacija
Destinacije
08:06h Autor:
Ovde su kuće kao iz bajke: Uske ulice, cvetne terase i jedinstvena arhitektura! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Kolmar je mali grad u Francuskoj i smatra se jednim od najromantičnijih mesta na svetu. Mnogi posetioci ističu da je to mesto gde se osećate kao da ste u bajci.

Svojim izgledom, Kolmar podseća na zgrade i kuće koje smo navikli da viđamo na stranicama knjiga o bajkama. Samo što u ovom slučaju priča ne počinje "Bio jednom jedan grad Kolmar…", već taj grad zaista postoji.

Nalazi se u Francuskoj, regija Alzas i područje Gornje Rajne. Smešten je tačno ispod istočnog podnožja planine Vogezi, a kroz grad prolazi reka Lauuh, koja je kanalom povezana sa rekom Rajnom.

Izvandredno očuvane zgrade i istorijsko nasleđe ovog grada, čini ga jednim od najlepših na svetu. Njegov centar već je stavljen u zaštićeno područje. Poseduje jedinstvene arhitektonske spomenike i muzeje, zbog čega ga turisti opsedaju tokom svakog godišnjeg doba.

Gradić u samom srcu prirode: Nema gradskog prevoza, živi se u kućicama na jezeru! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Odlikuje ga poseban šarm, a dok hodate kroz njegove ulice čini vam se da ste zalutali u neko prošlo davno vreme. Ne, prinčevi na belim konjima ne postoje, ali se nikada ne zna! Moguće da u tim simpatičnim, uskim ulicama naiđete na svog princa iz savremenog doba.

Grad ćete najbolje upoznati istraživanjem. Dok budete šetali simpatičnim ulicama, osećaćete se kao da zauvek pripadate tamo.

Ono što bi trebalo da posetite jeste muzej Unterlinden, jedan od najprestižnijih francuskih i međunarodno poznatih muzeja, kao i Dominikansku crkvu. Osim toga, lepo je iskustvo videti i Bartholdi u rodnoj kući vajara Frederika Ogista Bartoldija koji je dizajnirao čuveni Kip slobode u Njujorku. Tu su i Muzej igračaka i Muzej nacionalne istorije i etnografije. Ne možete zaobići ni Gradsku skupštinu koja je napravljena još u 18. veku.

Nezaobilazna ruta je La Petit Venis (La Petite Venise) deo grada sa starim ribarskim kolibama i vrbama poređanim uzduž kanala. Taj deo je odlično mesto da isprobate francusku kuhinju.

Mesto gde se diše punim plućima: Zemlja sa najmanje razvoda, najviše ostrva i svežih maslina! (FOTO)

(koktel.net)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs