1000 godina stara

Najnepristupačnija crkva na svetu: Stub života obavijen misterijom i legendom! (FOTO)

Crkva se nalazi u Gruziji i sagrađena je u devetom veku, a poslednji monasi su je napustili 6 vekova kasnije
Destinacije
03:00h Autor:
Najnepristupačnija crkva na svetu: Stub života obavijen misterijom i legendom! (FOTO)
Foto: Reuters

Na vrhu prirodnog krečnjačkog monolita koji nosi naziv "Katski stub", nalazi se više od 1000 godina stara crkva Maksima Ispovednika, piše Newsweek.rs.

Ovaj jedinstveni objekat na nekih 40 metara visine vekovima je privlačio pustinjake u potrazi za mirom i jedinstvom sa Bogom.

Crkva se nalazi u Gruziji i sagrađena je u devetom veku, a poslednji monasi su je napustili 6 vekova kasnije, da bi je prvi sledeći čovek posetio tek 1944. godine, odnosno 5 vekova nakon napuštanja.

Najlepša novogodišnja dekoracija: Gradovi širom sveta pokazali kako se čekaju praznici! (FOTO)

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Katski stub, ili Stub života, kako ga meštani zovu, obavijen je misterijom i legendom. Detaljna istraživanja ovog lokaliteta izvršena su tek u periodu između 1999. i 2009. godine kada su proinađeni i zapisi iz 13. veka koji dokazuju da je manastir u to vreme još uvek bio naseljen.

Religijska svrha objekta oživela je tokom 90ih kada su se vratili monasi, a država Gruzija pokrenula program restauracije.

Nikad nisu bolesni, žive po 100 godina i to na -70: Najhladnije selo na planeti! (FOTO)

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kamena srednjovekovna crkva na vrhu pominje se samo jednom u dokumentima, a nikome nije jasno kako su monasi uspevali da dođu do ove nepristupačne građevine. Tokom arheoloških iskopavanja pronađen je skelet poslednjeg monaha koji je živeo u crkvi, a otkriven je i vinski podrum.

Danas u crkvi živi samo jedan monah - Maksim Kvataradze koji je tu došao 1995. godine od kada vodi asketski, usamljenički život.

Idealna skloništa: 10 najbezbednijih mesta u slučaju Trećeg svetskog rata (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs