Neverovatno

Ekstremni rekordi: Da li biste preživeli ovakve vremenske uslove? (FOTO)

Najjači grad ikada pao je u Gopalganju, u Bangladešu, 14. aprila1986. godine, kada su poginule 92 osobe, a prijavljeni su komadi leda teški i do jedan kilogram
Destinacije
23:32h Autor:
Ekstremni rekordi: Da li biste preživeli ovakve vremenske uslove? (FOTO)
Foto: Profimedia

Vremenski uslovi na raznim stranama sveta idu ili u ekstreman minus ili u ekstreman plus.

Svetska meteorološka organizacija napravila je listu ekstremnih vremenskih prilika. Na njoj se nalaze najniža i najviša zabeležena temperatura, mesto gde je palo najviše kiše, kao i mesto gde je zabeležen najveći grad!

Najviše padavina u minutiU američkoj državi Meriland, u gradu Junionvil, zabeležen je rekord 4. jula 1956, kada je u minuti napadalo 31,2 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Najviše padavina za 24 sataTokom jednog dana najviše kiše je palo dok je prolazio ciklon Denis na ostrvu u Indijskom okeanu. Čak 1,825 metara je palo za samo jedan dan, od 7. do 8. januara 1966. godine.

Najniža temperaturaNajveći minus zabeležen je u Vostoku, na Antarktiku, gde je izmereno čak minus 89,2 stepeni, 21. jula 1983. godine.

Granice izdržljivosti čoveka: 7 dana bez vode je fatalno, pri određenoj brzini telo bi se raspalo!

Foto: Profimedia / Vostok
Foto: Profimedia / Vostok

Najjači gradNajjači grad ikada pao je u Gopalganju, u Bangladešu, 14. aprila1986. godine, kada su poginule 92 osobe. Prijavljeni su komadi leda teški i do jedan kilogram.

Najduži sušni periodNajduži period bez padavina je izmeren u Čileu, u gradu Arika, gde kap kiše nije pala punih 14 godina, od oktobra 1903. do januara 1918. godine.

Najviša temperatura"Dolina smrti" u Kaliforniji je ušla u istoriju kada je u leto 1913. godine izmereno neverovatnih 56,7 stepeni.

4 moskovske tajne: Evo šta se krije ispod ulica ruske prestonice!

Foto: Profimedia / Dolina smrti
Foto: Profimedia / Dolina smrti

Najviši hladni gejzirU Andernahu, u Nemačkoj, zabeležen je 16. septembra 2002. godine mlaz vode visok 61,5 metara, koji je izbacio gejzir.

Najveća ledena pustinjaNajveća ledena pustinja koja se ne nalazi u polarnom delu je na teritoriji Kanade. Nalazi se u nacionalnom parku Kluane i prostire se na području od 21.980 kvadratnih kilometara.

Naseljeno mesto sa najnižom temperaturomSibirsko mjesto Ojmjakon je najhladnije mesto na kojem žive ljudi izvan Antarktika. Tamo temperature padaju do minus 68 stepeni.

Najhladniji putAutoput Kolima u Rusiji zvanično je najhladniji put na svetu, gde temperature ponekad padaju i na minus 67,7 stepeni. Da stvar bude strašnija, jedan deo ovog puta se zove "Put kostiju", u znak sećanja na zatvorenike koji su preminuli gradeći ga.

Šetnja ispod 580 metara leda: Ovo je najveći ledeni tunel na svetu! (FOTO)

Foto: Profimedia / Put Kostiju
Foto: Profimedia / Put Kostiju
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs