Neverovatno

Biblijski grad razvrata: Naučnici pronašli Sodomu? (FOTO)

Ovo otkriće će pomoći arheolozima da saznaju kako se Sodoma gradila i kakav je bio život u njoj između 3.500 i 1.540 pre nove ere
Destinacije
06:04h Autor:
Biblijski grad razvrata: Naučnici pronašli Sodomu? (FOTO)
Foto: Profimedia / Ruševine Sodome Na Obali Jordana

Američki arheolozi veruju da su otkrili ostatke drevnog biblijskog grada Sodome u dolini reke Jordan.

Profesor Stiven Kolins i njegove kolege tragali su deset godina za ostacima biblijskog grada, a sada tvrde da su konačno uspeli.

Oni veruju da se Sodoma nalazila na mestu današnjeg Tal el Hamama, koji je smešten nešto više od 12 kilometara severoistočno od mesta gde se reka Jordan uliva u Mrtvo more.

Svakodnevni gresi: 17 stvari koje Biblija zabranjuje, a hrišćani stalno rade!

Kako ističu, ovo otkriće će pomoći arheolozima da otkriju kako se Sodoma gradila i kakav je bio život u njoj između 3.500 i 1.540 pre nove ere.

"Malo se znalo o bronzanom dobu u ovoj oblasti pre nego što smo počeli s iskopavanjima", istakao je Kolins i dodao da je većina arheoloških mapa bila prazna.

"Naš arheološki tim je iskopao rudnik zlata drevne monumentalne strukture i predmete koji su otkrili veliki grad bronzanog doba, koji je dominirao Jordanskom dolinom - čak i u doba kad su drugi veliki gradovi Svete zemlje bili napušteni ili pred nestankom", istakao je Kolins.

Iskopavanja nanalazištu u Tal el Hamamu pokazala su da se grad koji se na ovom mestu nalazio sastojao od gornjeg i donjeg dela, a zidovi su mu deblji od pet metara i visoki desetak. To je nagnalo arheologe da pomisle da su ljudi u srednjem bronzanom dobu pravili znatno čvršća utvrđenja nego što se mislilo.

Hotel duhova na Siciliji: 61 godinu bez gosta! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs