Neprevaziđena ikona stila

Nesrećna Odri Hepbern: Muževi je varali, a ona je samo želela ljubav! (FOTO)

Početkom 1992. godine, vraćajući se iz Somalije gde je otputovala s UNICEF-om, Odri je počela da oseća ogromne bolove. Bio je to početak kraja dive koja je imala sve, samo ne srećan život

Vip priča
11:28h Autor:
Nesrećna Odri Hepbern: Muževi je varali, a ona je samo želela ljubav! (FOTO)
Foto: Profimedia

Iako je od njene smrti prošlo skoro 25 godina, talenat i lepota legendarne Odri Hepbern i danas je predmet mnogih rasprava. Činjenica da joj je popularnost tokom života donela mnogo lepih, ali i ružnih stvari, nije uticala na to da do poslednjeg dana uživa u životu i zaslužno dobije epitet prave dive.

Rođena je u Belgiji 4. maja 1929. godine kao jedino dete baronice Ele van Hemstre i engleskog bankara Džozefa Viktora Enthonija Rastona. Tokom najranijeg detinjstva, roditelji su je učili bontonu, a majka je na nju prenosila plemićke manire i učila je da u svakoj prilici njeno najveće oružje treba da budu ženstvenost i osmeh.

foto: Profimedia

Obeležio ju je očev odlazak

Kada je napunila šest godina, roditelji su joj se razveli, a otac je, kao nacistički simpatizer, otišao iz njihovog porodičnog doma. Ovaj događaj Odri je često navodila kao najtraumatičniju stvar koja joj se dogodila. Godinama kasnije pokušavala je da ga pronađe, što je na kraju i uspela. Teško bolesnog oca pronašla je u Dablinu i do smrti mu je slala novčanu pomoć.

"Odlazak roditelja podnela sam veoma teško. Tata nas je napustio 1935. godine, a mama mi je tada objasnila da je on otišao na put i da ne veruje da će se ikada vratiti. Ubrzo je počeo rat i ja sam brinula da li je dobro i da li je uopšte živ. Svakog dana sam mu pisala pisma o svemu, ali moja majka ih nikada nije slala jer ni ona nije znala gde je. Dan za danom učila sam da živim bez oca, ali sam postala ljubomorna na ostale devojčice koje su imale tatu. Kada se rat završio, u meni se rodila ogromna radoznalost za koju do tada nisam ni znala da imam. Preko Crvenog krsta saznala sam da živi u Irskoj, ali mi je trebalo još mnogo godina kako bih se odvažila da mu ponovo napišem pismo. Kada se to dogodilo, s 25 godina bila sam dovoljno zrela i shvatila sam da to što je otišao ne znači da me ne voli. Skupila sam snagu i posetila ga. Nikada ga nisam mrzela jer je moja majka uvek o njemu govorila pozitivno i zbog toga sam joj bila beskrajno zahvalna", rekla je svojevremeno.

Trauma iz detinjstva slavne glumice: Nikada se ne bih udala da nisam srela sadašnjeg supruga! (FOTO)

foto: Profimedia

Borac za ljudska prava

S početkom nemačke okupacije Evrope, glumica je s majkom otišla u Norvešku jer su smatrale da će tamo biti na sigurnom, a tamo je Odri pohađala baletsku školu. Živela je u trošnom stanu u kojem se razbolela od anemije, a baš tih godina prvi put je videla kako izgleda patnja, što je kasnije od nje stvorilo velikog borca za ljudska prava.

"Nikada neću zaboraviti užasne scene koje sam tada videla. Svakodnevno su odvozili pune kamione Jevreja u logore. Trenutak koji mi je i danas u sećanju je onaj kada sam videla jednog plavokosog dečaka koji mirno odlazi u sigurnu smrt. Na sebi je imao nekoliko brojeva veći kaput i osmeh na licu. Bila sam dete koje se, posmatrajući ga, divi drugom detetu. Zbog toga sam svoj život posvetila radu u UNICEF-u", otkrila je glumica koja se u mladosti, osim baleta, bavila i slikarstvom.

foto: Profimedia

"Kao glumica mogla sam da zaradim tri funte više nego kao balerina"

Nakon završetka rata s majkom se preselila u London. Kako bi preživele, majka je morala da radi razne poslove - od čistačice do guvernante, a upravo je to podstaklo i mladu Odri da počne da radi i zarađuje onoliko koliko je potrebno da ne dočeka sledeći dan gladna.

"Celog života učila sam o umetnosti, a kako sam kao glumica mogla da zaradim tri funte više nego kao balerina, glumačka karijera mi je bila najbolje rešenje. Bilo je to teško vreme, ali nikada nisam plakala nad svojom sudbinom. Majka mi je uvek šila prekrasne haljine i na meni se nije primećivalo da nemamo. Često sam se šalila na svoj račun jer sam verovala da ću jednog dana imati mnogo više", govorila je lepotica koja je na velika vrata Holivuda ušla 1953. godine ulogom u filmu "Praznik u Rimu". Upravo joj je ta uloga donela ugovor s filmskim studiom Paramount i preseljenje u Los Anđeles.

Usledila je uloga u filmu "Sabrina" u kojem je igrala s Hemfrijem Bogartom, a za vreme snimanja je upoznala i kreatora Ibera de Živanšija i odmah postala njegova muza.

Žarili i palili zlatnim Holivudom: Svako od njih doživeo neverovatnu sudbinu! (FOTO)

foto: Profimedia

Holden je bio veliko razočaranje

Ovaj projekat doneo joj je i prvo ljubavno razočaranje. Naime, tu je upoznala glumca Vilijama Holdena koje ja tada bio u braku. Zaljubila se u njega, verujući da će se on razvesti, a potom oženiti njom i zasnovati novu porodicu. Međutim, kada je saznala da se podvrgao vazektomiji, shvatila je da nikada neće moći da bude s takvim čovekom.

"Bila sam ludo zaljubljena u njega, kao i u mnoge druge, pošto sam jako zaljubljive prirode. Imam tu lošu osobinu da kada počnem romansu odmah zamišljam sebe s tim čovekom u dubokoj starosti, a kasnije patim. Vilijam nije želeo decu, a ja sam sanjala da ću jednog dana postati majka, pa smo zato morali da se raziđemo", objasnila je Odri koja je samo godinu dana pre toga praktično bila pred oltarom.

"S Vilijamom je to bila strast, a prava ljubav dogodila mi se samo godinu dana ranije kada sam pronašla i venčanicu i želela da se udam. S tim momkom sam odredila i datum svadbe, ali sam onda shvatila da ne mogu da se posvetim i poslu i porodici i ostavila sam ga", dodala je.

Dva pobačaja

U narednih petnaest godina Odri je postala omiljena glumica i prava modna ikona. Ređale su se uloge u ostvarenjima poput "My Fair Lady", "How to Steal Milion", "Breakfast at Tifany’s", a za ulogu u filmu "Roman Holiday" dobila je i Oskara.

Kako je Monika Beluči postala njegova žena: Prelomni trenutak u životu Vensana Kasela! (FOTO)

foto: Profimedia

Svog prvog supruga Mela Ferera upoznala je u januaru 1954. godine, a venčali su se u septembru iste godine. Iako se šuškalo da ovaj brak neće dugo potrajati zbog njegove teške naravi, njih dvoje su se mnogo voleli i bili su srećni. Pre nego što su dobili sina Šona 1960. godine, kada je i njihov brak počeo da se raspada, Odri je imala i dva pobačaja. Jedan se dogodio u martku 1955. godine, a drugi za vreme snimanja filma "The Unforgiven" kada je pala s konja i slomila kičmu. Lekari su joj rekli da je oba pobačaja doživela zbog ogromnog stresa, a pojedini tabloidi pisali su da je suprug fizički i psihički zlostavlja, te da zbog toga ne može da iznese trudnoću.

Davno zaboravljeni skandali zlatnog Holivuda: Pobačaji, ubistvo, žrtve roditelja! (FOTO)

foto: Profimedia

"Trenuci kada saznate da ste izgubili bebu traju kao godine. Strašno je kada vam neko kaže da vam je beba u stomaku umrla. Oba puta mi se srce slomilo jer sam silno želela da postanem majka. Znam da se svašta pisalo, ali shvatite, Mel je bio čovek kojeg sam mnogo volela i nikada neću reći nijednu ružnu reč o njemu. Bila sam srećna sa njim ili sam samo tako mislila, sad više nije ni važno. Ne volim da ljudi misle da sam tužna, ne volim sažaljenje u bilo kom smislu, želim da me vole zbog pozitivne energije koju prenosim na njih", pričala je glumica koja se od Ferera razvela nakon četrnaest godina braka, a pričalo se da je do toga došlo jer je on imao bezbroj ljubavnica, kao i to da je ona počela da oseći nešto prema glumcu Albertu Finiju.

Druga bračna sreća

Iako je iza sebe imala brak koji se završio neslavno, glumica nije gubila veru u ljubav, dane je provodila sa sinom i s brojnim ljubimcima koje je počela da udomljava. Početkom januara 1969. godine ponovo je izgovorila sudbonosno "da", ovoga puta italijanskom lekaru Andreji Dotiju kojeg je upoznala na putovanju u Grčkoj. Par je 1970. godine dobio sina Luku, a trinaest godina kasnije su se razveli jer je glumica saznala da njen suprug ima nekoliko mlađih ljubavnica.

Zaveo je dok je još bio u braku, skidao joj zvezde s neba: Burna ljubavna priča Majkla Daglasa i Ketrin Zite-Džouns! (FOTO)

foto: Profimedia

"Oba puta sam čekala da mi sinovi porastu da bih se razvela. Nisam želela da dečaci ostanu bez očeva dok su mali. Njihova rođenja su dve najlepše stvari koje su mi se dogodile u životu. Majčinstvo i porođaj su najlepša iskustva na svetu", isticala je glumica.

Zbog rizične trudnoće koju je imala dok je bila u drugom stanju sa sinom Lukom, 1967. povukla se iz filmskog sveta i radila je samo povremeno, a onda se 1979. godine vratila na veliko platno u filmu "Bloodline".

"Rad na filmu za mene je uvek predstavljao neverovatno iskustvo i pružao mi ogromnu količinu zabave i smeha. Na setovima sam bila srećna, čak i kada u privatnom životu to nisam bila, a onda sam se malo umorila od glamura i lažnih osmeha. Osećala sam se zlovoljno i odlučila sam da se povučem na neko vreme i uživam u nekim drugim stvarima. Želela sam da budem normalna osoba koja svoje vreme posvećuje sinovima", objasnila je.

Ljubavna priča o kojoj se govori i nakon 35 godina: Moderna bajka sa tragičnim krajem! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Izgubila veru u brak

Od 1980. godine živela je s glumcem Robertom Voldersom. Za njega se nije udala jer je prestala da veruje u instituciju braka.

"Robert je divna osoba, uzajamno se poštujemo i podržavamo. Odlično se slaže s mojim sinovima i to mi je jako bitno. Neću se više udavati, nema potrebe za tim, lepo nam je ovako, a i ne želim da moji sinovi misle da sam im našla zamenu", rekla je slavna glumica nekoliko godina pre smrti.

Najlepša ljubavna priča sa najtragičnijim krajem: Slavni glumac nikada nije preboleo suprugu! (FOTO)

foto: Profimedia

Početkom 1992. godine, vraćajući se iz Somalije gde je otputovala s UNICEF-om, Odri je počela da oseća ogromne bolove. Lekari su ustanovili da boluje od raka creva i pluća. Krenula je na hemioterapiju, ali su joj creva popucala, pa je hitno morala na operaciju. Rak se proširio i lekari su ustanovili da legendarnoj glumici nema spasa.

Srce ikone 20. veka prestalo je kucati 20. januara 1993. godine, a to je bio i datum kada je ona zauvek otišla u legendu. Sahranjena je u Švajcarskoj, a brojni obožavaoci i danas ostavljaju cveće na njen grob.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs