životna priča

Žestok momak neobuzdane strasti: Zavodio žene, pravio decu gde je stigao, preživeo pad aviona! (FOTO)

Jedna od najvećih legendi Holivuda sa svojim 87. godina i dalje vredno radi na novom filmu, igra golf i uživa u životu

Vip priča
10:10h Autor:
Žestok momak neobuzdane strasti: Zavodio žene, pravio decu gde je stigao, preživeo pad aviona! (FOTO)
Klint Istvud, Foto: Profimedia

Iako je ovaj sjajan američki glumac i režiser osvojio četiri „Oskara“ kao režiser, javnosti je ipak najpoznatiji po svojim ulogama žestokih momaka i antijunaka još iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Najveće filmske ljubavne priče: One nikog nisu ostavile ravnodušnim (VIDEO)

foto: Profimedia

Rođenje i rani period života

Istvud je rođen u San Francisku, Kalifornija, SAD, 31. maja 1930. godine. Majka mu je bila radnica u fabrici – Margareta Rut , a otac Klinton Istvud stariji metalski radnik, koji je se zbog potreba posla često selio. Istvud u sebi ima engleske, škotske, irske i holandske krvi.

Vaspitavan je i odgajan kao protestant, a kao mali dosta se selio i često menjao škole, da bi se u periodu njegovih tinejdžerskih godina, njegova porodica preselila u Piedmont, gde je on upisao i završio srednju tehničku školu, nakon čega je odmah dobio posao kao vatrogasac na benzinskoj pumpi. Sa dvadeset godina, odnosno 1950. godine, primljen je u Univerzitet u Sijetlu, međutim tada ga regrutuju u vojsku.

Entoni Hopkins jednu stvar ne može da prežali: Ona je nešto najbolje što mi se dogodilo u životu! (FOTO)

foto: Profimedia

U vojsci je dobio brojna odlikovanja i priznanja među kojima je i „Fort Ord“, a dok je se vraćao sa vikenda koji je proveo kod kuće, avion kojim je putovao srušio se u Tihi okean, severno od San Franciska. Uspeo je da izađe iz aviona koji tone, preplivao pet kilometara dok nije došao na sigurno, prošao je bez ozbiljnih povreda i zdravstvenih posledica.

1954. godine on dolazi u Holivud, gde potpisuje višegodišnji ugovor sa američkim lmskim studijom „Juniverzal, gde počinje da igra male uloge, od samo nekoliko minuta pojavljivanja na ekranu ili čak i manje i to u fmovima B produkcije. Nakon par filmova, njega otpuštaju, a kao razlog se navodi njegov izgled, odnosno prevelika adamova jabučica.

Nakon toga, 1959. godine, igrom slučaja Istvud se zatiče kod prijatelja u Los Anđeles, u studijo „CBS“, gde ga je uočio jedan od producenta i ponudio mu ulogu kauboja Raudija, u popularnoj seriji „Sirova koža, koja je imala čak sedam sezona.

Nova ljubav Klinta Istvuda: Šokantna prošlost nasilne alkoholičarke!

foto: Profimedia

Glumačka karijera

Nakon svoje debitanske serije koja je u Americi postigla veliki uspeh, Klint ostvaruje i svoje prve velike filmske uloge, odnosnu ulogu kauboja u filmovima koje je snimao jedan za drugim, koji su postali poznati kao „dolarska trilogija“: „Za šaku dolara, „Za dolar više i „Dobar, loš, zao. Sva tri lma su odlično prošla postavši veliki hitovi, a najveći proboj je imao „Dobar, loš, zao“ koji je Klinta proslavio kao međunarodnu glumačku filmsku zvezdu.

Životna priča Dejvida Bouvija : Čim sam je ugledao, odmah sam počeo da smišljam imena za našu decu! (FOTO)

foto: Profimedia

Baš u to vreme, on zapostavlja glumačku karijeru da bi se oprobao kao režiser, a početkom osamdesetih u četvrtom nastavku filma o prljavom Hariju, dobija glavnu ulogu i postaje jedna od vodećih filmskih zvezda osamdesetih godina. Dalji razvoj njegove glumačke karijere ide naizmenično sa njegovom rediteljskom karijerom.

Životna priča Debi Rejnolds: Udavala se tri puta, ali samo nju je iskreno volela! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon što je proveo nešto više od deset godina kao glumac, Istvud je želeo da se oproba i kao režiser, a zanimljvio je da je tokom svog života više priznanja dobio za režiju nego za glumu. Baveći se glumom, on je polako učio režiserski zanat, posebno obraćajući pažnju na akcione i kaubojske filmove.

18 godina pakla: Životna priča najharizmatičnijeg glumca Holivuda! (FOTO)

foto: Profimedia

Zanimljivo je da su mnogi glumci pokušali da režiraju neke projekte, ali je činjenica da se jedino za Istvuda može reći da je prevazišao sam sebe i da je bolji u ovom poslu čak od nekih uglednijih režiserskih imena Holivuda. Poznat je po svom veštom režiranju, gde ima sposobnost da smanji vreme trajanja filma i da zadrži budžet lma pod kontrolom. Prvi film koji je režirao, bio je "Jeza u noći" 1971. godine. U svojoj karijeri Istvud je režirao više od trideset filmova, uključujući akcione, kaubojske, drame i ratne.

Četvorostruki oskarovac i dobitnik „Legije časti“

On je dobitnik i brojnik drugih nagrada, uključujući i nagradu „America now TV“ i “Kenedijevu nagradu “, a dobio je i počasnu titulu na Univerzitetu Južne Kalifornije. 1994. godine dobio je i nagradu za životno delo, a 2006. godine guverner Kalifornije Arnold Švajceneger i prva dama Marija Šriver uveli su Klinta u Kalifornijsku kuću slavnih, smeštenu u Kalifornijskom muzeju.

Životna priča Mihaila Barišnjikova: Da biste postali veliki, morate to želeti tako žarko! (FOTO)​​​​​​​

foto: Profimedia

Ovaj vanvremenski režiser dobio je i najviše francusko civilno odlikovanje, odnosno „Legiju časti“ koju mu je dodelo francuski predsednik Žak Širak 2007. godine, izjavivši da je Istvud “najbolje od Holivuda”, i nazivajući ga “izvandrednim ambasadorom američke kulture u svetu”.

Zaveo je dok je još bio u braku, skidao joj zvezde s neba: Burna ljubavna priča Majkla Daglasa i Ketrin Zite-Džouns! (FOTO)​​​​​​​

foto: Profimedia

Privatni život holivudskog ženskaroša

Klint Istvud važi za jednog od najvećih ženskaroša u Holivudu, pa se tako ne zna tačan broj lepotica koje su prošle kroz njegov život. Prvi put on staje na ludi kamen sa svoje dvadeset i tri godine, a izabranica mu je bila Megi Džonson.

Zanimljivo je da su se venčali nakon samo šest meseci veze, a inače par je se upoznao “na slepo“. Nakon deset godina par se razvodi, a Klint dobija svoje prvo dete, devojčicu Kimber, 1964. godine iz jedne afere sa igračicom. Jako je interesantno da je postojanje prve kćerke Istvuda držano u tajnosti sve do 1989. godine kad je obelodanjeno javnosti. Nakon kratkog predaha u braku, on se miri sa Megi sa kojom dobija dvoje dece: Kajla, 1968. i Alison, 1972. godine. Megi 1978. godine podnosi zahtev za razvod, da bi se tek šest godina kasnjie par pravno i zvanično razveo.

Njegova veza sa glumicom Sondrom Lok počela je još 1975. godine, dok su snimali zajednički film, a interesantno je da je i ona tada bila u braku sa Gordonom Andersonom koji je bio homoseksualac. Veza Sondre i Klinta je dugi niz godina provlačena kroz medije, jer su oboje bili u braku, a Sondrin muž i Klint su se dugo sudili zbog imovinskih prava.

Dok je bio u vezi sa Sondrom, Istvud je dobio dvoje dece sa stujardesom Džeklin Rivers. Sina Skota, 1986. i ćerku Ketrin, 1988. godine.

1990. godine počinje da živi sa glumicom Frančeskom Fišer, koju je upoznao na snimanju lma „Ružičasti kadilak“, i sa kojom u avgustu 1993. godine dobija kćerku Frančesku. Ovo je prva veza koju Isvud završava na lep i prijateljski način 1995. godine.

Najlepša ljubavna priča sa najtragičnijim krajem: Slavni glumac nikada nije preboleo suprugu! (FOTO)

foto: Profimedia

Nije mu dugo vremena trebalo da ponovo stane na ludi kamen, pa tako 1996. godine venčava se sa trideset i pet godna mlađom glumicom Dinom Ruiz, sa kojom je dobio još jednu kćerku Morgan, 1996. godine, a par se razveo 2013. godine. Dina je bila ta koja je podnela zahtev za razvod braka navodeći kao glavni razlog „nepremostive razlike“ i tražeći puno starateljstvo nad njihovom šesnaetogodišnjom ćerkom.

Ljubavna priča Džordža i Amal Kluni: Izgleda da bajke ipak postoje! (FOTO)​​​​​​​

foto: Profimedia

Deset činjenica koje niste znali o Klint Istvudu

1. Klint je audol, poznat po svojoj velikoj ljubavi prema muzici, posebno prema džezu.

2. Zanimljivo je da je on fitnes fanatik i da nikada nije zapalio cigaru, osim kao glumac za potrebe snimanja filma.

Najlepša ljubavna priča godine: Drama nastala po istinitim događajima - pogledajte trejler! (VIDEO)

foto: Profimedia

3. Vlasnik je lanca hotela i restorana.

4. Strastveni je igrač golfa i poseduje svoj golf glub „Tehama“.

5. On je položio za pilota i ima svoj helihopter, pa kada je velika gužva u saobraćaju, on na svoje odredište ide helihopterom.

6. Osim toga što glumi i režira, on je i kompozitor muzike za filmove.

7. Bio je gradonačelnik grada Karmela 1986. godine, gde je dobio dvogodišnji mandat.

8. Odbio je da glumi Džejms Bonda, a takođe je odbio i ulogu Supermena.

9. Uspeo je čak da spasi jednoj osobi život, kada je na zabavi povodom golf turnira jedna osoba počela da se guši komadom sira, Klint je reagovao i spasio čoveku život.

10. Kanal „E!“ u sarandnji sa njegovom ženom Dinom je 2012. godine snimio rijaliti šou o Klintovom privatnom životu koji je imao deset epizoda, a zanimljivo je da je sam Istvud pojavio samo u tri epizode, a rijaliti šou je uglavnom pratio živote njegove žene i dece.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs