Prelepa dama

Ljubila, plakala, pevala, na kraju sve izgubila: Tužna sudbina čuvene Anite Ekberg! (FOTO)

Sve što je stekla, pred kraj života je izgorelo u požaru

Vip priča
Autor:
Ljubila, plakala, pevala, na kraju sve izgubila: Tužna sudbina čuvene Anite Ekberg! (FOTO)
Foto: Profimedia

Švedsko-italijanska filmska glumica i model, najpoznatija po ulogama tokom šezdesetih godina prošlog veka u jednom od poslednjih intervjua rekla je da je "ljubila, plakala, bila luda od sreće... ali da je sve izgubila."

Rođena je u Švedskoj kao Kerstin Anita Marijan Ekberg, šesto od osmoro dece u porodici.

Pogledajte! Modni rat Kejt i Megan: Haljina za istu priliku, jedna košta 300, druga 75.000 dolara! (FOTO)

Već u tinejdžerskim godinama radila je kao model. Na majčin podsticaj 1950. godine takmiči se za Mis Malmea u rodnom gradu, a potom pobeđuje na izboru za Mis Švedske. Iduće godine odlazi na izbor za Mis Univerzuma u SAD koje joj, kao jednoj od finalistkinja, donosi ugovor s filmskom kućom "Universal Studios". Tada je još slabo znala engleski jezik, ali kao starleta u Univerzalu imala je časove glume, dikcije, plesa, jahanja i mačevanja.

Pojavila se u malim ulogama u nekoliko filmova (većinom nepotpisana na filmskim špicama). Privlačna plavuša bila je zanimljiva medijima zbog druženja i navodnih romansi s popularnim glumcima poput Frenka Sinatre, Garija Kupera i Roda Tejlora. Bila je i Plejbojeva pin-up devojka.

Udavala se 8 puta za milionere, umrla u teškim mukama: Kontroverzan život najpoznatije Mađarice! (FOTO)

foto: Profimedia

Za manju ulogu Kineskinje u avanturističkom filmu Blood Alley iz 1955. s Džonom Vejnom i Loren Bakol osvojila je američki Zlatni globus za glumicu koja najviše obećava.

Snimila je dosta filmova, ali nijedan nije uspeo da se probije do šire publike.

Prekretnica dolazi s filmom La dolce vita, 1960. Federika Felinija. Odigravši izuzetno zapaženu ulogu Silvije, Anita postiže svetsku slavu. Scena u rimskoj fontani Trevi jedna je od najslavnijih filmskih scena. S Felinijem je ponovo sarađivala, tumačeći sebe u za televiziju snimljenom "I clowns" (1970.) i autobiografskom "Intervista" (1987.).

Godine 1964. postala je naturalizovana građanka Italije gde živi do kraja života. Od sedamdesetih snima sve manje. Zvanično se povukla 2002. godine posle jedne televizijske serije. Nakon loma kuka poslednjih nekoliko godina provela je u kolicima, a tokom boravka u bolnici pred kraj 2011. godine dom joj je opljačkan i zapaljen. Zbog loše finansijske situacije, zatražila je pomoć od Felini fondacije.

Preminula je u januaru 2015. u osamdeset i trećoj godini života.

Džejn Fonda: Poznata glumica skrivala strašnu tajnu koja joj je obeležila početak karijere! (FOTO)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs