liv ulman

BURAN ŽIVOT NAJPOZNATIJE SKANDINAVSKE GLUMICE: Zavela je Vorena Bitija, ali i OVOG beogradskog plejboja! (FOTO)

Poznata glumica, koja je na velikom platnu upečatljivo dočarala snagu, iskrenost i iskustva žene, čiji je život ispunjen velikim ulogama i strastvenim ljubavnim vezama, napunila je 79 godina, ali i dalje je vrlo aktivna: režira, piše i bavi se humanitarnim radom.

Vip priča
Autor:
BURAN ŽIVOT NAJPOZNATIJE SKANDINAVSKE GLUMICE: Zavela je Vorena Bitija, ali i OVOG beogradskog plejboja! (FOTO)
Liv Ulman, Foto: Profimedia

Kasnih šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka Liv Ulman je predstavljala simbol umetničkog filma.

Prelepa i izuzetno talentovana, slavu je stekla glumeći kompleksne likove u filmovima švedskog reditelja Ingmara Bergmana. Uspesi u njegovim ostvarenjima omogućili su joj da svoj zvezdani status dokaže i u Holivudu, ali se na kraju vratila evropskoj kinematografiji.

Najfatalnija glumica na svetu: Obolela od mentalne bolesti, a najveća ljubav joj nikad nije bila uzvraćena! (FOTO)

foto: Profimedia

– Kad sam snimala jedan film u Americi, Vanesa Redgrejv me je proganjala da poklonim novac za neke revolucije, a Džejn Fonda je stalno tražila nekog instruktora koji bi mi popravio akcenat. U Holivudu se glumci cene po količini novca koji dobiju za ulogu, i zbog toga mi nikad nije bio san da radim tamo. Što više novca dobiješ, to više vrediš, ne samo u očima producenata, nego i javnosti – ispričala je jednom prilikom.

Preljuba i skandal: Neverovatna životna priča Ingrid Bergman!(FOTO)

foto: Profimedia

Liv Ulman nije obična filmska zvezda. Dokazala se u pozorištu, postala ambasador dobre volje Unicefa, napisala dve knjige memoara, oprobala se kao novinar i reditelj. Jednostavno rečeno – izgradila se kao kompleksan autor.

18 godina pakla: Životna priča najharizmatičnijeg glumca Holivuda! (FOTO)

foto: Profimedia

Glumica, koju mnogi smatraju nacionalnim blagom Norveške, rođena je 16. decembra 1938. u Tokiju. Naime, njen otac, inženjer u avio-industriji, tamo je bio na privremenom radu. Odrastala je u Trondhajmu, ali je tokom Drugog svetskog rata živela u Kanadi.

Životna priča Mihaila Barišnjikova: Da biste postali veliki, morate to želeti tako žarko! (FOTO)

foto: Profimedia

Blistavu karijeru izgradila je glumeći složene psihološke likove u Bergamnovim filmovima, za koje je dobila sjajne pohvale kritičara. Tako ju je Američko udruženje filmskih kritičara čak tri puta proglašavalo za najbolju glumicu. Jednom je osvojila Zlatni globus, a dva puta je bila nominovana za Oskara, što predstavlja veliki uspeh za glumicu koja je igrala u filmovima sa neengleskog govornog područja. Role u ostvarenjima Ingmara Bergmana, a posebno ona u filmu „Prizori iz bračnog života“, napravile su od Liv, tokom sedamdesetih, međunarodnu feminističku i kulturnu ikonu, a njen nordijski izgled i izuzetna lepota bili su oličenje modnog ukusa tog doba. Zato je Bejb Bjuel, videvši sliku Ulmanove na naslovnoj strani magazina „Vogue“, kćerki koju je dobila sa Stvenom Tajlerom, danas poznatoj glumici, dala njeno ime.

Životna priča Mije Farou: Od porodičnih tragedija do skandala! (FOTO)

foto: Profimedia

Liv Ulman se dokazala i na Brodveju, a za uloge u Ibzenovoj „Kući lutaka“ i „Ani Kristi Judžina O’Nila bila je nominovana za nagradu Toni. Uz sjajnu glumačku karijeru Liv je napisala i dve knjige memoara, „Promena“ i „Izbori“, a zatim je odlučila da nepovratno pređe s druge strane kamere i da se bavi režijom. I u tome je bila toliko dobro da joj je i veliki Bergman napisao scenario.

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

foto: Profimedia

Gostujući u Beogradu pre dvadesetak godina iznela je svoj životni kredo odgovarajući na pitanje novinara o tome kako se snalazi u srednjim godinama: „Imam pedeset osam godina i osećam se sjajno, snažnije nego ikad. Kad sam imala četrdeset, rekli su mi da je sa mnom gotovo. A ja sam posle toga počela da pišem. U pedesetim sam postala reditelj. Zamislite šta me tek čeka u šezdesetim“.

A od tada je postigla mnogo. Imenovana je za komandanta Reda svetog Olafa, postala je doktor nauka pri norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju, obišla je planetu kao ambasador dobre volje Unicefa i imenovana za počasnog člana Ženskog komesarijata za izbeglice i decu. Čak joj je 1998. ponuđena i rola u poslednjoj epizodi serije „Seks i grad“, ali je Liv to odbila jer se jednostavno nije pronašla u toj ulozi, iako je bila veliki fan serije.

I koliko god da je njena karijera glumice bila fascinantna, ni njen ljubavni život nije zaostajao za tim. Udavala se dva puta, prvi put za norveškog psihijatra Hansa Jakoba Stagea, od koga se razvela krajem šezdesetih. Po pisanju njenog biografa Ketila Bjornstada, taj brak je bio ispunjen neverstvima sa obe strane, a Liv je čak rodila kćerku Lin drugom čoveku – Ingmaru Bergmanu, s kojim je imala strastvenu ljubavnu vezu.

Zamršena životna priča Silvane Armenulić: Žena u čijem je oku stalno bila tuga!

foto: Profimedia

Predsedavajući žirijem na filmskom festivalu u Kanu 2002, predstavila je Lin rečima: „Ovo je žena koju Ingmar Bergman najviše voli”. Sredinom osamdesetih udala se za bostonskog agenta nekretninama Donalda Saundersa, od koga se razvela 1995, ali s kojim još uvek živi zajedno.

Pored Bergmana, strastvenu vezu imala je i sa poznatim zavodnikom Vorenom Bitijem, a interesantno je da nikada nije imala aferu sa, takođe „Berganovim glumcem” Erlandom Jozefsonom, koji je, navodno, ljubovao sa svim svojim filmskim partnerkama. Za nas je možda najzanimljivija njena veza sa poznatim beogradskim plejbojem i televizijskim stvaraocem Draganom Babićem. Voleli su da se svađaju, tuku i opijaju po svim kontinentima, a onda je svako otišao na svoju stranu. Na tu spektakularnu ljubav još podsećaju strip „Tri praseta“, koji su zajedno nacrtali u kalifornijskom gradiću Karmelu i knjiga memoara Liv Ulman „Izbori”.

Najveća ljubav Mika Džegera: Razuzdan i skaredan život su je doveli do ruba propasti! (FOTO)

foto: Profimedia

Danas Liv veći deo godine provodi izolovano, radeći na ostrvu u fjordu Sande u Norveškoj, i u odličnoj formi čeka osamdeseti rođendan. A i tada će, izvesno je, biti najveća skandinavska zvezda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs