Neprežaljena muzička legenda

Tužna godina bez Esme Redžepove: Usvojila 48-oro dece, snimila više od 1.000 pesama! (VIDEO)

Esma se pojavila i na filmskom platnu. Debitovala je u filmu "Krst Rakoc" u kom je glumila s Batom Živojinovićem. Šest godina kasnije, glumila je pevačicu u "Zapej Makedonijo" za koji je snimila i pesme

Vip priča
16:32h Autor:
Tužna godina bez Esme Redžepove: Usvojila 48-oro dece, snimila više od 1.000 pesama! (VIDEO)
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Makedonska pevačica romske muzike, Esma Redžepova preminula je pre godinu dana u Skoplju u 74. godini, nakon kraće i teške bolesti. Pevačicu su samo nedelju dana pre smrti lekari hitno hospitalizovali zbog bolesti disajnog sistema koju nije izlečila na vreme.

Tokom 12. turneje po SAD-u, kraljicu romske muzike proglasili su drugim najboljim glasom na svetu ovog aprila.

Legendarna umetnica rođena je 8. avgusta 1943. godine, muzički je bila aktivna više od 55 godina, a mnogi je smatraju najvećom makedonskom muzičkom ambasadorkom. Kraljicom romske muzike zvanično je proglašena 1976. na Prvom festivalu romske muzike u Indiji, kada joj je priznanje uručila Indira Gandi.

Snimila je oko hiljadu pesama, a za dobar deo njih bila je autor i muzike i teksta. Objavila je više od 500 ploča, kaseta i CD-a, kako za domaće, tako i za strane diskografske kuće. Održala je preko 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u svetu, snimila 15 albuma za domaće i svetske producentske kuće i sarađivala je s eminentnim svetskim muzičkim imenima. Predstavljala je Makedoniju 2013. na Evrosongu.

Sve što niste znali o Esmi Redžepovoj: Tihi odlazak kraljice romske muzike! (VIDEO)

Svestrana pevačica pojavila se i na filmskom platnu. Debitovala je u filmu "Krst Rakoc" u kojem je glumila s Batom Živojinovićem. Šest godina kasnije, glumila je pevačicu u "Zapej Makedonijo" za koji je snimila nekoliko pesama. Poslednji film koji je snimila 1971. bio je "Jugovizija". Osim toga, pojavila se i u nekoliko dokumentaraca.

Producenti filma "Borat" bez dozvole su koristili njenu pesmu "Chaje Shukarije", pa je Redžepova protiv njih digla tužbu jer nisu bila ispoštovana autorska prava. Na kraju je to rešila posredstvom diskografske kuće World Connection iz Harlema.

Osim po muzičkom stvaralaštvu i bogatoj karijeri od gotovo 60 godina, Esma Redžepova poznata je i kao humanitarka. S pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim, odgojila je, školovala i udomila 48-oro dece. Uz 47 sinova, pre osam godina usvojila je prvu ćerku Eleonoru, mladu i talentovanu pevačicu za koju je rekla da će je naslediti nakon smrti. Za svoj humanitarni rad, dva puta je bila kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada.

Najteži životni udarac bila je smrt supruga, koji ju je otkrio kao 11-godišnju devojčicu. Bio je od nje stariji 19 godina, a venčali su se kad su njoj bile 23 godine. Preminuo je 1997. a pjevačica je do kraja života govorila da nije prebolela njegovu smrt.

Svoj rad i život opisala je ovim rečima: "Ja sam kosmopolita. Čovek je samo gost na ovoj planeti, go na svet dolazi i takav s njega odlazi, sve granice su samo produkt ljudskog uma. Želim biti svoja u svakom delu ove planete, moja misija je humana i tako će i ostati. Dobra dela moraju biti sastavni deo naših, ionako kratkih života".

Esma Redžepova svu svoju imovinu ostavila narodu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs