tuga

Nikad zaboravljen: Deset godina od pogibije Tošeta Proeskog! (VIDEO)

Da nije bilo ovog dana pre 10 godina, Todor Toše Proeski danas bi imao 36 godina i verujemo da bi mu se ceo svet klanjao.

Vip priča
10:16h Autor:
Nikad zaboravljen: Deset godina od pogibije Tošeta Proeskog! (VIDEO)
Toše Proeski, Foto: Kurir / Dado Đilas

Svi dobro pamtimo tu 1997. godinu kada se na balkanskoj muzičkoj sceni pojavio dečak Toše Proeski koji je živeo za pesmu. Jedan od najboljih studenata solo pevanja postao je najpoznatiji makedonski pevač, ali voleo ga je ceo Balkan.

Umoran sam, moram da idem, svega mi je dosta: Ovo su bile poslednje reči Tošeta Proeskog!

Obasipan je plišanim igračkama, za koje je u svjoj kući u Kruševu imao posebnu sobu. Danas je njegova rodna kuća muzej i turistička atrakcija.

Osvajao nas je glasom i pogledom iz kog je izbijala plemenitost i dobrota kakve se retko kad sreću. Uz hitove kojima nas je obasipao, Toše ikada nije zaboravio makedonske korene. Jedan od njegovih najprodavanijih albuma svakako je "Božilak" (duga) - kompilacija 14 izabranih tradicionalnih makedonskih pesama. Na ovom albumu Toše peva uz simfonijski orkestar.

Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine, na auto-putu Zagreb - Lipovac. Vest o tragičnom stradanju mladog pevača odjeknula je Balkanom. Makedonska televizija prekinula je emitovanje programa da bi objavila vest, a predsednik države je dao vanrednu izjavu i potom su se i on i premijer uputili na trg i zapalili sveće.

U spomen na fascinantan glas i pojavu Tošeta Proeskog podsetite se kako je pevao čuvenu pesmu "Zajdi zajdi".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs