žena borac

Duga borba Kristine Eplgejt: Preuzela sam kontrolu nad svojim zdravljem i osećam se sjajno! (FOTO)

Pre gotovo deset godina se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji, da bi sada odlučila odstraniti jajnike i jajovode - baš kao i Anđelina Džoli pre nekoliko godina

Vip priča
19:14h Autor:
Duga borba Kristine Eplgejt: Preuzela sam kontrolu nad svojim zdravljem i osećam se sjajno! (FOTO)
Kristina Eplgejt, Foto: Profimedia

Holivudska glumica Kristina Eplgejt (45) otkrila je da je pre dve nedelje odlučila da odstrani jajnike i jajovode.

- Moja rođaka je 2008. godine preminula zbog raka jajnika pa sam odlučila da uradim sve što mogu da izbegnem tu bolest. Tako sam preuzela kontrolu nad svojim zdravljem i osećam se odlično. To je još jedna stvar koju sam skinula sa spiska. Sada se samo nadam da me neće udariti autobus - našalila se 45-godišnja glumica najpoznatija po svojoj ulozi u seriji "Bračne vode".

Kristina Eplgejt ima naslednu BRCA1 genetsku mutaciju koja povećava šanse obolevanja od raka. To je otkrila 2008. godine nakon što joj je dijagnosticiran rak dojke. Bolest joj je rano dijagnosticirana jer je svake godine odlazila na mamografiju od svoje 30. godine zbog istorije bolesti u porodici.

Nakon što joj je otkriveno da nosi BRCA1 gen, preporučeno joj je uklanjanje obe dojke, na šta se holivudska zvezda odlučila bez mnogo razmišljanja.

Od tada je svoj životni stil promenila iz korena i sa suprugom, holandskim muzičarem Martin Lenobleom i 6-godišnjom ćerkom Sejdi trudi se da svakodnevno konzumira zdrave obroke i da iz svog života isključi stres koliko god je to moguće. Odlučili su da sami uzgajaju povrće, izbegavaju hranu punu hemikalija, a njihova ćerka je vegetarijanka - i to po sopstvenom izboru.

S obzirom na to da su Sejdine šanse da nosi BRCA gen jako velike, Kristina radi sve što može kako bi njena ćerka živela što zdravije, a nakon dvadesetih će morati redovno ići na kontrole.

Nakon svog iskustva, glumica je osnovala Right Action for Women, humanitarno udruženje koja osigurava finansijsku pomoć za žene koje prolaze različita testiranja. Iste zahvate kao i Kristina Eplgejt je prošla i glumica Anđelina Džoli: Prvo se 2013. godine podvrgnula dvostrukoj mastektomiji, a nakon toga i uklanjanju jajnika i jajovoda dve godine kasnije, nakon što je otkrila da ima gen BRCA1.

Hrabre žene dobile bitku: Slavne dame koje su pobedile rak dojke! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs