Stroga pravila

Bračna pravila u britanskoj kraljevskoj porodici: Njima stvarno nije lako!

Kraljevi i kraljice se rađaju. To nije titula koja se dobija razmenom bračnih zaveta
Vip priča
23:54h Autor:
Bračna pravila u britanskoj kraljevskoj porodici: Njima stvarno nije lako!
Foto: Profimedia

Britanska kraljevska porodica ima dosta stroga pravila kojih se njeni članovi pridržavaju od rođenja. Neka od njih odnose se i na venčanja i osobe kojima se zaklinju na večnu ljubav, odnosno one koji ulaze u kraljevsku porodicu.

1. Zabranjeno im je venčavanje sa razvedenim osobamaPrema Kraljevskom aktu o venčanjima iz 1772. godine, članovi kraljevske britanske porodice se ne mogu oženiti osobom koja je već bila u braku, odnosno koja je razvedena. Nakon smrti kralja Džordža V, premijer Stenli Boldvin zabranio je Edvardu VIII da se oženi Amerikankom Volis Simpson iz istog razloga. Kad je trebalo da izabere između krune i suprugem Edvard VIII je odabrao ljubav.

2. Ne smeju da se žene osobama koje nisu plave krviNekada je cela kraljevska porodica trebalo da traži dopuštenje za venčanje od britanske kraljice. Izmene Kraljevskog akta o venčanjima donesene su 2013, pa sada to mora da čini samo prvih šest naslednika britanske krune. Uz dopuštenje Elizabete II, princ Čarls je 2005. uspeo da oženi svoju dugogodišnju ljubavnicu Kamilu Parker, iako je prethodno bila u braku i nije imala nikakvo plemićko poreklo. Kejt Midlton postala je vojvotkinja od Kembridža nakon udaje za princa Vilijama, a brak je sklopljen tek nakon što je kraljica dala svoje dopuštenje, jer ni Kejt nije ispunjavala navedeni uslov.

Svi znaju da je nije voleo: Princ Čarls pod pretnjom oženio Dajanu, samo zbog ovoga!

<\/div>

3. Njihovi supružnici ne smiju da se bave politikomIako je britanska kraljevska porodica na neki način politički predstavnik svoje zemlje, svim njenim članovima zabranjeno je učestvovanje u političkim događanjima, takmičenje za neku političku funkciju, a čak se i suzdržavaju od glasanja na izborima. Na taj način žele da pošalju poruku da su neutralni, kako bi se s njima mogli lakše poistovetiti svi slojevi društva. Iz istoga razloga se ne venčavaju sa politički aktivnim osobama.

4. Do titule kralja i kraljice (ne) dolazi se venčanjemKraljevi i kraljice se rađaju. To nije titula koja se dobija razmenom bračnih zaveta. Suprug britanske kraljice Elizabete II je princ Filip. On ne nosi titulu kralja jer je grčkog porekla, a isto je pravilo važilo i za supruga kraljice Viktorije - princa Alberta koji je bio Nemac. S druge strane, kada se oženi britanski kralj, njegova žena postaje kraljica. Ovu bi titulu mogla da ponese Kejt Midlton, ako princ Vilijam postane britanski kralj. Takođe, jednom kad osoba dobije titulu, njome se oslovljava do kraja života.

5. Kraljica određuje kako ćete se ponašati na porodičnim druženjimaKada kraljica ustane, i vi ustajete. Kada kraljica sedi, vi sedite. Isto važi i za pravila kod večere za kraljevskim stolom. Kada kraljica odluči da je dosta jela, svima se odnose tanjiri, pa zato uvek treba biti na oprezu. Takođe,ako se udate za pripadnika kraljevske porodice, možete da se pozdravite i sa konzumacijom morskih plodova. Ova namirnica se ne služi na kraljevskom dvoru zbog opasnosti od alergijskih reakcija i trovanja.

Dve decenije od jezive tragedije: Buran život i tragičan kraj princeze Dajane

<\/div>

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs