Prokleta lepota

Kako je obična provincijalka postala princeza: Život i tragičan kraj Grejs Keli

Voljena princeza za sobom je ostavila troje dece - ćerke Kerolin i Stefani, kao i sina, princa Alberta II od Monaka
Vip priča
19:14h Autor:
Kako je obična provincijalka postala princeza: Život i tragičan kraj Grejs Keli
Foto: Profimedia

Bila je Hičkokova muza, holivudska zvezda i jedna od najlepših žena sveta prošlog veka. Na 87. godišnjicu od rođenja princeze Grejs Keli, prisetili smo se života lepotice kojoj su se svi divili.

1. Nikad nije bila siromašnaŽivot nije bajka, a Grejs Keli nije Pepeljuga koja je od siromašne devojke postala princeza. Naprotiv, rođena je kao treće od četvoro dece u imućnoj porodici sa velikim sportskim duhom. Majka Margaret Ketrin Majer je bila direktorka Odeljenja za fizičku edukaciju pri Univerzitetu Pensilvanija, a otac Džon Brendan Keli stariji zlatni olimpijac u veslanju, koji je nakon sportske karijere zaradio bogatstvo sa svojom građevinskom kompanijom.

2. Želela je da glumi od najranijeg detinjstvaGrejs je želela da se bavi glumom od najranije mladosti i time iznenadila roditelje, koji su to smatrali tek nešto boljom profesijom od prosjačenja. Po završetku srednje škole 1947. godine, sama se uputila u Njujork u potrazi za poslom. Zahvaljujući svom atraktivnom izgledu, povremeno se bavila manekenstvom, a ostvarila je ulogu i na Brodveju. Početkom pedesetih preselila se u Los Anđeles, gde je nastupila u nizu uspešnih filmova, a posebno onima u režiji Alfreda Hičkoka, čija je bila muza. Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je za film "Provincijalka" u režiji Džordža Sitona iz 1954. godine.

Alfred Hičkok joj uništio život: Pratio je i zlostavljao, dok je Holivud ćutao! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Morala je da plati miraz pre udajeKneza Renijea III od Monaka upoznala je na Kanskom filmskom festivalu 1955. godine, tokom promocije "Provincijalke". Iako je knez bio očaran njenom lepotom i slavom, ona je tada bila u vezi sa francuskim glumcem Žan-Pjerom Omontom. Ubrzo nakon toga počeli su da se dopisuju. Princ je u medijima negirao da aktivno traži ženu, iako su mi bili potrebni naslednici kako bi zadržao svoju kneževinu. Kada je krajem iste godine došao na diplomatski put u Sjedinjene Američke Države, posetio je Grejs Keli, a od oca zatražio njenu ruku.

Prolivena krv nikad se ne suši: Najveća trauma u životu Monike Seleš!

Foto: Profimedia, Grejs Keli u filmu
Foto: Profimedia, Grejs Keli u filmu

Porodica Grejs Keli morala je princu da plati miraz u visini od 2 miliona dolara, a zauzvrat je dobila spektakularni verenički prsten sa smaragdom od 10,5 karata, koji je nosila i u svom poslednjem filmu "High Society" (Visoko društvo).

Sudbonosno da izgovorila mu je na glamuroznoj svečanosti u Monaku 18. aprila 1956. godine pred tri hiljade zvanica i brojnim televizijskim kamerama. Pretpostavlja se da je svadbu pratilo 30 miliona ljudi širom sveta na malim ekranima.

Svirepo ubijena u 9. mesecu trudnoće: Tragična životna priča najlepše žene Holivuda (FOTO)

4. Dobila je venčanicu od svog poslodavcaVenčana haljina Grejs Keli i danas se smatra umetničkim delom, a dizajnirala ju je holivudska kostimografkinja Helen Rouz od 300 metara belgijske čipke, 150 metara svile, tafta i tila. Na njoj je radilo čak 36 krojačica tokom tri nedelje, a bila je poklon filmskog studija MGM-a za koji je snimila sedam filmova.

Princeza se i danas smatra jednom od najvećih modnih ikona 20. veka, koju je krasio besprekorni smisao za modu.

Ruski anđeo čuvar: Velika ljubav i strašno stradanje najvoljenije kneginje Jelisavete! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bez obzira da li je birala glamurozne haljine za crveni tepih ili ležerne kapri pantalone i majice za boravak u svom vrtu, sva njena izdanja odisala su nesvakidašnjom elegancijom. Obožavala je nakit, a posebno svoje bisere, kao i torbice brenda Hermes.

5. Nepoznati uzrok smrtiŽivot Grejs Keli tragično je prekinut u njenoj 53. godini 14. septembra 1982. godine dok se princeza vozila prema Monte Karlu u svom automobilu. Izgubila je kontrolu nad vozilom i sletela sa puta. Priča se da je uzrok smrti bio srčani udar, ali pojavile su se i mnoge teorije zavere da je princezu ubila mafija kako bi se osvetila za rigorozne zakone u kockarnicama po Monte Karlu.

Grejs Keli ostavila je za sobom troje dece - ćerke Karolinu i Stefani, kao i sina, princa Alberta II od Monaka.

Blistav osmeh krije strašan život: Silovana tokom egzorcizma, oterana u ludnicu! (FOTO)

Foto: Profimedia, Princ Renije III i princeza Grejs sa decom
Foto: Profimedia, Princ Renije III i princeza Grejs sa decom
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs