Sasvim lično

Tajni život Josipa Broza Tita: Da nisam postao ovo što jesam, sigurno bih bio glumac!

Josip Broz Tito ni na jednoj od nekoliko stotina hiljada fotografija nema neurednu frizuru niti je, opšteno, nauredan. O tome se jako vodilo računa
Vip priča
19:12h Autor:
Tajni život Josipa Broza Tita: Da nisam postao ovo što jesam, sigurno bih bio glumac!
Foto: Profimedia

Činjenica da je Josip Broz već nekoliko desetleća mrtav - niko ne uzima ozbiljno. On ne samo da je jedan od najživljih subjekata naše politike, nego predstavlja i sasvim solidan izvor afera i skandala iz svih područja, od istorije do životnog stila.

Maršal je, naime, u suštini bio monarh, i to takav kakve ovi prostori nisu nikad imali - iako je bio vođa socijalističke revolucije, imao je puno više sličnosti s Aristotelom Onasisom ili plejbojem Porfirijem Rubirozom, nego sa Staljinom, Pol Potom ili Trockim...

Golemo skladište Titovih rekvizita na Brionima, s više od hiljadu predmeta iz svakodnevne upotrebe - svedoči o jedinstvenom razdoblju u životu balkanske političke klase koji se, sasvim sigurno, više nikad neće ponoviti.

Sve su to bili birani primerci - od odeće pa do alkoholnih pića, sve je bilo najbolje na svetu ili jedinstveno... U jednom od skladišta na Brionima vreme kao da je stalo. U njemu se nalazi više od hiljadu ličnih Titovih predmeta, pažljivo spremljenih i sačuvanih te uredno popisanih. Hrvatski portal Express je prošle godine ušao u to istorijsko skladište koje vrvi stvarima s pričom. Tu su Titove naočare - koje je osamdesetih znala cela Jugoslavija - njegovi alati, cela radionica, četka za brijanje, četka za kupanje, njegove lule...

Sve je spakovano u kutije. Čoveku odmah upada u oči Diorova kolonjska voda, kao i celi set za brijanje Dior, te parfem marke Yves Saint Laurent, što pokazuje da je Broz voleo samo kvalitetne stvari. Dobro su očuvani i brojni Titovi "panamski" šeširi koje je voleo da stalno menja.

Josip Broz tako se ponašao od mladosti. Ali izgleda da je i u fazama pre nego što je postao državnik imao dosta stila. Ako malo bolje pogledamo, u istoriji politike na ovim prostorima takav dendizam nije zabeležen nikad, ni pre ni posle Tita.

Slavni državnik, nezasiti ljubavnik: Pikantni detalji iz života Josipa Broza Tita!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Josip Broz Tito ni na jednoj od nekoliko stotina hiljada fotografija nema neurednu frizuru niti je, opšteno, nauredan. O tome se jako vodilo računa.

Prvo lepo odelo mladi Josip Broz kupio je od štednje još kao bravarski šegrt. Koštalo ga je 20 kruna, celu njegovu mesečnu platu. Ostavio ga je u sobi i otišao u bravarsku radionicu da se pozdravi s drugovima.

Kad se vratio u sobu, odela nije bilo. Bilo je ukradeno. Bio je neopisivo razočaran. Kupio je neko polovno za četiri krune i takav se vratio u Zagorje.

Tito je bio idealan primerak američkog self made mana, čoveka koji sam rađa vlastitu veličinu. Početkom prošlog stoleća Tito radi u fabrici automobila Benz u Mannheimu, u nemačkom Ruhru. U Beču, tačnije u Bečkom Novome Mestu, radi u fabrici automobila Daimler kao probni vozač Mercedesa.

Tamo je naučio nemački i češki jezik. Na svečanom prijemu u Hamburgu, koje mu je gradonačelnik priredio kao šefu države šest desetleća posle, domaćin mu je postavio zanimljivo pitanje: "Vi ste danas najveći komunista na svetu. Šta bi se s vama dogodilo da ste iz Nemačke, 20-ih godina, zaista uspeli da odete u Ameriku?".

"Bio bih najveći kapitalista", rekao je Broz zapanjivši prisutne.

Reč “najveći” nije negirao ni u jednom ni u drugom kontekstu - čini se da ga je ona najviše zanimala. Još u austrougarskoj vojsci imao je velike ambicije - u sportu je dogurao do pozicije drugog mačevaoca u celoj armiji.

Princ Čarls i Tito davne 1978: Ovako je izgledao njihov susret! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pre 2. svetskog rata gutao je knjige iz diplomatije i čitao Klausewitza.

"Prošli rat sam proveo kao kaplar, sledeći sam odlučio biti zapovednik", rekao je jednom biografu.

Još od mladosti veliku pažnju je poklanjao zdravlju i kondiciji.

Najviše je volio mačevanje, bio je pravi majstor. Nema sumnje da ga je tom sportu privukla elegancija i otmenost, aristokratski profil koji s radničkom klasom nema puno veze.

"Postao sam najmlađi narednik vodnik u puku. Pobeđivao sam na pukovskim takmičenjima u mačevanju (posle druga nagrada na armijskom takmičenju u u Budimpešti), a bio sam i dobar skijaš...”, reći će posle.

Nakon što je 1938. preveo "Historiju SKPb, kratki kurs", pri čemu je umalo bio optužen za trockizam (to je značilo streljanje), od honorara je sebi kupio zlatni prsten s brilijantom koji nije skidao do kraja života.

Među Titovim ličnim stvarima u kutijama su spremljene čak i njegove kupaće gaće, raznih nijansi i modela, kape, štapovi za hodanje - on ih je koristio nekoliko desetleća pre nego što su ušli u modu - tabakera s poslednjom cigarom, a sačuvan je i dar koji je dobio, cigare s njegovim likom te one s likom Čerčila, Kenedija, Nehrua, Nasera...

Tito je pio kafu bez kofeina, ali samo nasamo.

Od osoblja koje je već odavno u penziji saznajemo da je Tito voleo da pije kafu bez kofeina, ali kad bi mu došli gosti, pio bi "pravu". Obožavao je i filmove, a pre službenog prikazivanja filmova u pulskoj Areni imao je “ekskluzivu” gledanja tih filmova dan ranije u Beloj vili.

Penzionisani radnik sa Briona kaže kako je bio strastveni pušač koji je tokom dana, i to baš u salonu Bele vile, voleo da popuši jednu “kubansku”, a u vili je imao i brijača kojem je odlazio na brijanje.

Ženili poštene, pravili im decu, a onda imali gomilu ljubavnica: Sa kim su vladari prljali postelju?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Tito je voleo svoje osoblje i rado je s njima razgovarao kad je bio na Brionima. Jednom prilikom je jednoj domaćici koja je ostala poduže na bolovanju poslao tadašnji milion i po dinara preko koleginice. Kad se vratila na posao, lično joj je prišao i pitao je da li je dobila taj novac od njega. Ona je isprva ostala u šoku jer je mislila da je novac neko "protokolarno" poslao, a ne lično maršal", rekli su na Brionima.

Među čuvanim stvarima nalaze se i darovi, poput velike makete broda koji je Tito dobio na poklon iz brodogradilišta Uljanik, te makete voza, dar Fabrike železnih vozila iz Sarajeva.

Tito je tokom predsedničke karijere putovao u 169 državničkih poseta u 73 zemlje i uvek se vraćao s darovima koji su uglavnom ostavljani u skladištu, a retke među njima je lično koristio.

Većina predmeta iz brionske zbirke spada u tu vrstu jer su Brioni de facto bili Titov dom. Na Brijunima su sačuvani i brojni Jovankini lični predmeti poput mrežice za kosu, a Tito je, osim brojnih umetničkih dela, na dar najviše dobijao - lule.

Na Brionima kažu da bi najbolje bilo kad bi se ti lični predmeti izložili u muzeju, i to baš na tom ostrvu, tako da ih i javnost može videti. Joža Oseli, Titov “batler”, ispričao je svojevremeno mnoštvo indiskrecija o Titovim i Jovankinim danima na Brionima.

"Na Brionima smo britanskoj kraljici Elizabeti II. pripremili su bosanski specijalitet, sarmice u vinovoj lozi s jagnjetinom. Elizabet Tejlor je volela bifteke, a Ričard Barton meso na žaru i Džek Denijels", rekao je Oseli, kojem je Tito bio doživotni uzor.

Unuka progovorila: Ovo je prava istina o burnoj ljubavi Tita i Jovanke!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"On je uvek bio optimističan. Ispričaću vam anegdotu oko jutarnje kafe. Dogovoreno je bilo da će Tito dočekati Novu godinu na Brdu. Doneli su korpe mandarina s Briona koje su bile namenjene da se podele u škole i vrtiće. Ja ujutro taman počeo piti kafu i dođe ađutant Drago Mikelić. Kaže mi da me predsednik zove u apartman. "Pa kakav predsednik, moram popiti kafu, tek je šest ujutro." I ode on i to mu i kaže. Vrati se opet i kaže da me predsednik stvarno treba. Odem ja gore, a Tito drži ruke iza leđa i šeta po sobi gore-dole. Pita me: "Jel’ bila dobra kafa?" Opravdao sam se i rekao da uvek ujutro pijem kafu i da nisam verovao da me ozbiljno traži. Onda me odvede na terasu i kaže: "Vidi koliko tu ima mandarina. Uzmi jednu za sebe i Metku, a jedna je za osoblje rezidencije. Ako ne uzmemo sad neku korpu, Jovanka će sve podeliti...".

Prošlogodišnja izložba o Titovom životnom stilu, koja je privukla mnogo posetitelja, otkrila je kako je Tito nabavljao naočare u Parizu. Autorka izložbe Veselinka Kastratović Ristić rekla je kako je izložba dala sliku državnika koji je i pored političkih obaveza težio uživanju.

"Uvek je bio lepo obučen, presvlačio se nekoliko puta dnevno, ali nije bio opterećen da to budu uvek nove stvari. Tako smo našli jedno lovačko odelo koje je bilo ušiveno. A isto tako je znao obući smoking".

Posetitelji su mogli videti i naočare koje je Tito nabavljao u francuskoj optičkoj kući Amor, gde su ih kupovali i drugi državnici, poput Čerčila ili Kenedija. Znao je da nabavi nekoliko ramova, pa bi samo menjao stakla.

Tito je u jednom intervju rekao: "Da nisam postao ovo što jesam, sigurno bih bio glumac".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs