Život na dvoru

Bog na nebu, kum na zemlji: Neraskidiva veza srpske i britanske kraljevske porodice! (FOTO)

Pred princom Čarlsom je veoma poseban susret sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem, s obzirom na neraskidive veze koje postoje između srpske i britanske kraljevske porodice
Vip priča
13:30h Autor:
Bog na nebu, kum na zemlji: Neraskidiva veza srpske i britanske kraljevske porodice! (FOTO)
Foto: Fonet

Princ Čarls sa suprugom Kamilom Parker trenutno boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, tokom koje će da posete i srpskog prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i princezu Katarinu na Kraljevskom dvoru. Nakon sletanja na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" Čarls i Kamila poslužili su se pogačom i solju. U prinčevskoj pratnji stigao je i fotograf koji je bio sa britanskim prestolonaslednikom i prilikom prethodne posete Beogradu davne 1978. godine.

Princ Čarls i Kamila Parker stigli u Srbiju: Dočekani tradicionalno uz pogaču i so! (VIDEO)

Foto: Kurir / Dragana Udovičić
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Pred Čarlsom i Kamilom je veoma poseban susret s obzirom na neraskidive veze koje postoje između srpske i britanske kraljevske porodice. Naime, kralj Petar II Karađorđević, Aleksandrov otac, bio je najstariji sin "kralja ujedinitelja" Aleksandra I Karađorđevića i kraljice Marije, poreklom iz Rumunije.

Najlepša jugoslovenska kraljica: Dva presudna događaja obeležila život Marije Karađorđević! (FOTO)

Petar je rođen 6. septembra 1923. godine u Beogradu, a kumovi su mu bili britanski kralj Džordž VI i Elizabeta, Kraljica Majka, roditelji sadašnje britanske kraljice Elizabete. Kada su posetili Srbiju povodom Petrovog krštenja, baba i deda princa Čarlsa odseli su na Belom dvoru.

Gatara joj predvidela budućnost: Jednog dana bićeš kraljica! (FOTO)

Kumstvo se prenelo i na sledeće koleno, kada je Petrovog sina, sadašnjeg prestolonaslednika Aleksandra, krstila lično kraljica Elizabeta u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Da bi Aleksandar, kao naslednik prestola, bio rođen na jugoslovenskom tlu, tadašnji britanski premijer Vinston Čerčil proglasio je apartman broj 212 londonskog hotela "Claridges" jugoslovenskom teritorijom gde se porodila Aleksandrova majka, Aleksandra od Grčke.

Kada je prošle godine prestolonaslednik Aleksandar slavio 70. rođendan, na slavlje je pozvao i kraljicu Elizabetu, ali je ona bila sprečena da dođe.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Dobio sam dosta poklona, a stiglo je i mnogo pisama. Tako mi je i britanska kraljica Elizabeta pisala. Napisala mi je nekoliko strana. To je divno. Znate da je ona moja kuma, u pismu se prisetila kako me je držala u rukama pre 70 godina. Napisala je da sam bio vrlo teško dete. Vrlo je slatko to što je ona napisala", rekao je Karađorđević.

Prestolonaslednik Aleksandar je povodom posete Čarlsa i Kamile izjavio da će prinčevski par poslužiti engleskim čajem i srpskim medom, ali i "ljutom" šljivovicom.

Tajna otkrivena nakon 50 godina: Incident koji je obeležio život princa Čarlsa!

"Divno je što princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola dolaze u Srbiju i u Kraljevski dvor. Moja supruga, moja porodica i ja oduševljeni smo što ih je naša vlada pozvala, jer je za Srbiju veoma važno da budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva posećuje Srbiju i ova poseta će biti značajna za imidž Srbije. Njihova kraljevska visočanstva neće videti samo Kraljevski dvor, već će obići i Beli dvor, gde su odsedali prinčevi deda i baba kada su prisustvovali krštenju moga oca, kralja Petra II, kome su bili kumovi", izjavio je Karađorđević.

Prestolonaslednik Aleksandar je za goste iz Britanije spremio na poklon ikonu Svetog Đorđa, zaštitnika Engleske, kao i vina iz porodične vinarije Karađorđevića i oplenačke regije (postojbine dinastije Karađorđević). Poklon je pripremila i princeza Katarina koja će vojvotkinji Kamili darovati srpski ručno rađeni šal i torbu, a sutra će princ Čarls sa Kamilom posetiti i Novi Sad.

Od ljubavnice do supruge princa Čarlsa: Čekala na ljubav punih 40 godina!

Princ Čarls je u sklopu balkanske turneje sa suprugom boravio u Osijeku i Zagrebu, a nakon Srbije predviđene su i posete Kosovu i Crnoj Gori.

Princ Čarls i Kamila Parker u komšiluku: Uživanje u hrvatskim specijalitetima

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs