Jedinstvena ličnost

Čovek koji je dva puta rekao Ne kraljici: Zašto je Dejvid Bouvi odbio najviše priznanje? (FOTO)

I dok je kraljica Elizabeta želela u dva navrata da nagradi čuvenog umetnika najvišim titulama, Bouvi ju je oba puta odbio na svojstven način, držeći do sebe, za razliku od drugih slavnih kolega
Vip priča
13:42h Autor:
Čovek koji je dva puta rekao Ne kraljici: Zašto je Dejvid Bouvi odbio najviše priznanje? (FOTO)
Foto: Reuters / Profimedia

Dejvid Bouvi oduvek je bio jedinstvena ličnost, van ustaljenih društvenih okvira, a to se videlo i kada je odbio titulu viteza od britanske kraljice Elizabete.

Naime, njemu je 2000. godine dodeljena titula Komandanta Reda britanske imperije, kojom kraljica nagrađuje javne ličnosti za "istaknuti, inovativni doprinos nekoj oblasti britanskog života". I dok bi mnogi bili polaskani ovim gestom, Dejvid je odbio titulu uz objašnjenje: "Zaista ne znam čemu to služi."

Najoriginalniji intervju Dejvida Bouvija ikada: Čega se najviše plašio, a kome divio?

Foto: AP
Foto: AP

Tri godine kasnije, 2003. je ponovo rekao "Ne" britanskoj kraljici, kada je odbio titulu viteza za "veliki doprinos" britanskom životu, koji je bio "inspirativan i značajan tokom dugog vremenskog perioda", piše britanski Mirror.

I dok su njegove slavne kolege poput Pola Makartnija, Eltona Džona i Mika Džegera oberučke prihvatili titulu "ser", Bouvi je još jednom ostao pri svojoj odluci da odbije veliko priznanje uz objašnjenje:

"Nikada nisam imao nameru da prihvatim tako nešto. Nisam za to radio celog svog života."

Dejvid Bouvi preminuo je 10. januara, dva dana posle 69. rođendana, nakon što je izgubio 18-mesečnu bitku sa rakom jetre. Svoju borbu sa opakom bolešću držao je daleko od očiju javnosti, ali i prijatelja. Samo nekolicina najbližih osoba znala je za muke slavnog muzičara. Bouvi je uspeo da se toliko dugo bori jer je želeo da vidi kako njegova 15-godišnja ćerka Aleksandrija (koju je dobio u braku sa slavnom manekenkom Iman) raste, otkrio je jedan Dejvidov prijatelj.

Čudo starog afričkog verovanja: Kako je famozna Iman zatrudnela sa 45 godina!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs