Pročitajte

Psihički propala, oterana u grob: Perverzan život nimfomanke Ave Gardner! (FOTO)

Iako je rođena u siromaštvu i odrastala kao sedmo najmlađe dete, Ava Gardner doživela je blistavu budućnost
Vip priča
13:50h
Psihički propala, oterana u grob: Perverzan život nimfomanke Ave Gardner! (FOTO)
Foto: Profimedia

Za mnoge je Ava Gardner, žena hipnotički zavodljivih zelenih očiju, bila jedna od najlepših i najerotičnijih glumica svih vremena. Njeno ime postalo je sinonim za zlatno doba Holivuda, razdoblje nezaboravnih filmova kada je istinska ženstvenost bila na ceni. Crnka koja je muškarce ostavljala bez daha živela je u skladu sa svojim karakterom, neobuzdano, strastveno, nepredvidivo, sa puno ljubavi, ali i fatalnih grešaka.

Iako su u početku agenti smatrali da o glumi ne zna ništa, zbog njenog izgleda sve mane su joj bile oproštene. Zelenooka lepotica koju je krasila rupica na bradi rođena je 24. decembra 1922. godine, a preminula 25. januara 1990. godine. Svojom harizmom i odličnim ulogama doživela je svetsku slavu koja ni danas ne bledi pa je stekla titulu besmrtne.

Rođena je u Brogdenu u Severnoj Karolini kao najmlađa od sedmoro dece Džonsa i Meri Elizabet. Od najranijeg detinjstva osećala je težinu siromaštva jer je njen otac, uzgajivač duvana i pamuka, zbog nepovoljnih ekonomskih prilika izgubio posed i bio prisiljen da radi kao najamni radnik, dok je majka radila kao kuvarica u školi.

Smrtno zaljubljena u pogrešnog: Ovako je Onazis uništio život Mariji Kalas!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Teške prilike naterale su ih da sa sinovima Rejmondom i Melvinom, i ćerkama Beatriče, Elzi Mej, Inej, Majrom i Avom, koja je tada navršila trinaest godina, krenu u potragu za boljim životom. Sudbina ih je dovela u Virdžiniju, a deca siromašnih supružnika preko noći su odrasla jer je Džonas Gardner 1938. godine umro od bronhitisa pa je majka bila prisiljena da se sa decom vrati u Severinu Karolinu. Ipak, najstarija ćerka Beatriče poželela je da potraži bolji život u Njujorku.

U međuvremenu Ava je pohađala srednju školu u Rok Ridžu gde je maturirala 1939. godine, a kako je odlučila da se školuje za sekretaricu, godinu dana provela je na Atlanta Christian koledžu u Vilsonu. Mladoj budućoj zvezdi sudbinu je predodredila sestra Bapi koja je u Velikoj jabuci umesto posla našla muža fotografa Larija Tara i nagovorila majku da pusti Avu u Njujork. Tako je mlada devojka sa sela 1941. zakoračila u veliki grad. Tara je odmah zadivila lepota devetnaestogodišnjakinje pa je lukavo procenio da bi njegova šurakinji mogla da ima mnogo bolju karijeru od one koju bi joj donelo školovanje za sekretaricu. Snimio je nekoliko Avinih portreta, a neke je poslao u filmsku kompaniju MGM. Zahvaljujući agentu Bernardu Duhanu, koji je videvši Avine portrete odmah zatražio da je dovedu u studio i predstave moćnom suvlasniku produkcije Luisu B. Majeru, nova zvezda je rođena.

Prvi put iz ljubavi, drugi zbog para, treći zbog prijateljstva: Svi muškarci Džeki Kenedi!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Nema pojma o glumi. Ne zna lepo da govori. Predivna je! Pripremite ugovor za nju", rekao je Majer posle audicije na kojoj je Ava odškrinula vrata fabrike snova. Njeno izražajno lice i harizma koju je posedovala bili su savršeni za kameru, ali je dobila zadatak da poradi na izgovori i naglasku koji su bili predmet poruge u glumačkom svetu. No Ava nije pazila ni na rečnik, ni na kritike, pa je do kraja života ostala neukrotiva i svoja.

Kako to obično biva, Avini filmski počeci nisu bili bajni, 1941. snimila je prvi film, ali njena filozofija da se u glumi drži samo jednog pravila - odnosno da veruje reditelju i pred kamerom daje svoje srce i dušu - pribavila joj je nominaciju za Oskara za film Mogambo te nominacije za Baftu i Zlatni globus, što uopšte nije loše za nekoga koga su gledali isključivo kao seks simbol. Upravo zbog te odrednice zavela je svog prvog supruga, dve godine starijeg kolegu Mikija Runija, kojeg je upoznala radeći na filmu Fancy Answers. Mlada zvezda izgubila je glavu za glumcem u usponu i par se posle nekoliko meseci poznanstva venčao 10. januara 1942. godine.

No to nije bilo po volji MGM-u, a i javnost se čudila poznatom paru: Runi je bio visok svega 159 centimetara, a Ava, simbol ženstvenosti, bila je gotovo deset centimetara viša od njega. Kako su brzo stali pred matičara, tako su još brže shvatili da nisu jedno za drugo. Dok je Ava samovala u njihovoj vili, Miki se provodio na žurkama. Ipak, brzo je shvatila da je muškarcima neodoljiva, pa je počela da izlazi i radi, a na njenoj listi muškaraca nizala su se imena poput Džona Hjustona, Roberta Tejlora... Sve to dovelo je do razvoda 1943, a Runi nije mogao da odoli a da ne komentariše nekadašnju bračnu idilu. Ava je bivšem suprugu vratila milo za drago.

Sirota plemkinja Grejs Keli: 10 činjenica koje niste znali o fatalnoj plavuši!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Možda je Miki uživao u seksu, ali Bog zna da ja nisam", rekla je. Ali uživala je u društvu jednog od tada najmoćnijih Amerikanaca, Hauarda Hjuza. Ovog multimilijardera zaljubljenog u avione pratio je glas šarmera čijim su odajama prošle nebrojane žene. Ipak, Ava je bila drugačija pa je njena veza sa Hjuzom potrajala, a on je svoju pratilju častio draguljima, bundama, putovanjima... Zanimljivo je to što je tokom druženja sa ekscentričnim bogatašem Ava tvrdila da su samo prijatelji, što su na početku verovatno i bili s obzirom na to da se Gardnerova na iznenađenje mnogih 1945. udala za proslavljenog klarinetistu Artija Šoa.

No ni taj brak nije potrajao. Razveli su se nakon samo sedam meseci braka, a odnosu je presudilo Avino neobrazovanje. Šo je bio intelektualac koji je za sebe tvrdio da je težak karakter i želeo je da pokraj sebe ima nekoga sa kim može i da razgovara. Glumica nije dala da je to omete pa je nastavila da uživa u svojoj mladosti. Menjala je partnere, a i dalje se šuškalo da njena veza sa Hjuzom nije baš tako prijateljska. Početak kraja složenog odnosa bogataša i glumice dogodio se kada je hipohondar Hjuz počeo da pokazuje psihičke smetnje. Užasavao se dodira, zaraze, bio je opsednut čistoćom, mučile su ga paranoje, a situacije je kulminirala kada je u maju 1946. doživeo avionsku nesreću i bio teško povređen. U bolnici je mogla da ga posećuje samo najuža rodbina i naravno draga prijateljica Ava.

Unesrećio je za ceo život: Bolna priča najtužnije Meksikanke! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bio je to preveliki krst za mladu ženu koju su neobuzdana narav i temperament terali u zagrljaj drugom muškarcu. Taj drugi, odnosno Avin treći suprug, bio je Frenk Sinatra, za kog je govorila da je ljubav njenog života. Po prirodi sličan glumici, prevrtljiv, ljubomoran, pohotan, pevač i glumac nije odoleo zanosnoj crnki, pa su se 7. decembra 1951, dve godine nakon što su se upoznali, venčali. A nije sve išlo glatko jer je Sinatra pre toga bio u braku sa Nensi Barbato sa kojom je imao troje dece, a razvod je protekao mučno. Javnost je stala na stranu njegove prevarene supruge.

"Nakon prve noći koju smo proveli zajedno znala sam da smo postali ljubavnici za sva vremena i bila sam sigurna da ćemo bez obzira na sve zauvek biti zaljubljeni jedno u drugo", izjavila je zvezda za svog Franka koji ju je zvao anđelom. Poput Liz Tejlor i Ričarda Bartona, Ava i Sinatra su se obožavali, svađali, mirili, pa čak i tukli.

Pevač je dobro poznavao svoju suprugu pa je, kada je čuo da je na snimanju u Španiji postala prisna sa pesnikom Marijem Kabreom, odmah doleteo za njom i poklonio joj nakit. Tako je bilo i kada je 1953. snimila Mogambo. Nije prestao da joj ugađa ni na setu filma Bogu iza nogu jer se bojao da bi mogla da završi sa drugim. Ono što Ava sebi nikada nije oprostila jesu dva pobačaja koje je obavila u Londonu. Kada je saznala da je trudna, odlučila je da karijeru stavi ispred majčinstva.

Iznenađenje: Švajnštajger otkrio šta ga muči, javnost u šoku! (FOTO)

Foto: Profimedia/Frenk Sinatra
Foto: Profimedia/Frenk Sinatra

"Nismo mogli da se brinem ni za sebe, a kako bismo onda za decu", pravdala se kasnije. U međuvremenu Sinatra je došao do svojih pet minuta slave. Dobio je Oskara za ulogu u Odavde do večnosti 1953, a njegove pesme postale su hitovi i to je bio i početak kraja strastvene ljubavi velikih zvezda.

Sinatra je počeo da pokazuje psihičku labilnost, stalne promene raspoloženja koje su varirale od euforije do samoubilačkih misli. Sve je to uticalo na njihov odnos, a ljubomorni ispadi začinjeni alkoholom i Avina uspešna filmska karijera (Snegovi Kilimandžara i Sunce se ponovo rađa) dokrajčili su brak. Razveli su se 5. jula 1957, a glumica je odlučili da počne novi život u Španiji. Tamo se upustila u vezu sa slavnim španskim matadorom aristokratskog porekla Luisom Miguelom Dominginom. Migel je bio očaran Avom i poželeo je da se njome oženi nakon samo mesec dana poznanstva. Čak se i Hemfri Bogart ironično zapitao kako je moguće da milion žena sanja o Sinatri, a Ava luduje sa frajerom u baletankama. No i ta je ljubav imala rok trajanja.

Izdala ga kad mu je najteže: Šumaherova žena gola u Plejboju nakon razvoda! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Gardnerova je odbila matadora, ali nije prestala da uživa u čarima Španije. Sa druge strane okeana Sinatra je ispijao alkohol u nadi da će je zaboraviti. Još jednom su se sreli 1959. u Australiji, proveli noć u hotelu i shvatili da više nikada neće biti isto. Ali zato je narav zgodne Amerikanke ostala ista, menjala je partnere, navodno je koketirala i sa Fidelom Kastrom. Umorna od skitnje, 1968. preselila se u London, povremeno snimajući filmove, no više nije mogla da vrati stari sjaj.

"Želela bih da doživim 150 godina, i to sa cigaretom u jednom i sa čašom viskija u drugoj ruci", izjavila je Ava kojoj su stajale godine neurednog života. Nakon nekoliko moždanih udara, umrla je od upale pluća u 68. godini. Poslednje reči koje je izgovorila u svom malom stanu uz svoju domaćiću Karmen i psa bile su: "Tako sam umorna..."

Domaćica je kasnije otkrila da je glumica pre smrti potpuno psihički propala i da je razmišljala o samoubistvu. Sinatra je redovno zvao Avu i godišnje plaćao 250.000 dolara medicinske pomoći, a kada je čuo da je umrla nije mogao da progovori ni reč. Legendarni muzičar je svojoj ljubavi odao počast i pesmom I’m a Fool to Want You, a na pogreb u Smitfildu poslao je venac sa natpisom Whit My Love Francis. Nezaboravna glumica našla je mir uz porodicu na večnom počivalištu u Sanset memorijal parku u gradu Smitfildu koji je zvezdi u čast otvorio muzej Ava Gardner.

Ispovest sestre Jovanke Broz: Tito proveo 15 dana sa Sofijom Loren! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs