Nezaboravna umetnica

Riska od Ristane, vriska će tek da nastane: Radmila Savićević, baka koju je voleo ceo Balkan!

Jedna od najvećih srpskih glumica ostaće zauvek zapamćena po legendarnim replikama
Vip priča
21:08h Autor:
Riska od Ristane, vriska će tek da nastane: Radmila Savićević, baka koju je voleo ceo Balkan!
Foto: Youtube Printscreen / Multiactiv1

Radmila Savićević bila je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 8. februara 1926. godine u Kruševcu, sa devojačkim prezimenom Milenković, koje je promenila kasnijom udajom za glumca Božidara Savićevića.

Po završetku škole postala je član Kruševačkog pozorišta sa kojim je gostovala po celoj Jugoslaviji. Godine 1947. pridružila se Niškom narodnom pozorištu gde je igrala u predstavi Kola mudrosti – dvoja ludosti Aleksandra Ostrovskog, da bi se potom vratila u Kruševac.

Halo, ovde Žika Pavlović permanentno: Lik koji je volela cela Jugoslavija! (VIDEO)

Foto: Wikipedia / Materialscientist
Foto: Wikipedia / Materialscientist

Karijeru je počela 1946, a prvi film snimila 1961. godine kada je u filmu Višnja na Tašmajdanu igrala razrednog starešinu. Popularnost stiče kao Violeta u "Kamiondžijama", devojka zaljubljena u Paju Čuturu (Pavle Vuisić), i kao baka Vuka u Pozorištu u kući.

Godine 1956. postaje stalni član pozorišta u Nišu i tu igra u oko četrdeset komada. Najpoznatija je bila kao glumica u Molijerovim komadima, kao Ana u Vasi Železnovoj Maksima Gorkog i kao Sarka u Nušićevoj Ožalošćenoj porodici.

Godine 1976. snima TV seriju Babino unuče, da bi potom igrala u seriji Vruć vetar Šurdinu baku. Krajem osamdesetih tumači lik sekretarice Žarke u Boljem životu, čije replike i dan danas zasmejavaju mnoge generacije.

4 razvoda, 2 deteta i mnogo udvarača: Magična Rakel Velč o životu, borbi i lepoti! (FOTO)

Godine 1995. njena karijera dolazi do vrhunca ulogom Riske Golubović u Srećnim ljudima, a njena poslednja uloga bila je Dostana u seriji Porodično blago 2001. godine.

Radmila je dobitnica nagrade "Glumački par godine ONA I ON" (statueta "ONA") 1994. godine u izboru čitalaca lista "TV Novosti" koja se dodeljuje na Filmskom festivalu u Nišu, u paru sa Velimirom Batom Živojinovićem za ulogu Ristane Golubović "Riske" u tv seriji "Srećni ljudi".

Životna priča Ružice Sokić: Krhka duša srpske glumačke dive! (FOTO, VIDEO)

<\/div>

Bila je jedna od vodećih zvezda jugoslovenskog glumišta koje nisu nagrađene Dobričinim prstenom. Nagradu Žanka Stokić dobila je 2003. posthumno. Ostala je upamćena po ulogama baka i dobronamernih, prostodušnih žena sa sela.

Razbijao čaše, voleo i pio: Životna priča Tome Zdravkovića! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen / Micko
Foto: Youtube printscreen / Micko

Radmila je bila i prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta, a zapamćene su njene uloge u predstavama "Zona Zamfirova", "Ivkova slava", "Gospođa ministarka", "Inspektorove spletke", "Sabirni centar" i "Poltron".

Televiziskoj publici ostaće upamćena po ulogama u tv serijama Kamiondžije, Pozorište u kući, Babino unuče, Vruć vetar, Bolji život i Srećni ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs