USVOJENA ĆERKA ANE I VLADA DIVCA PREŽIVELA VRŠNJAČKO NASILJE: Evo zašto Petra ne želi da upozna biološke roditelje

Biti usvojen u Srbiji kao da se još uvek bez ikakvog osnova smatra nekim prokletstvom, nečim što te čini manje vrednim

Vip priča
Autor:
USVOJENA ĆERKA ANE I VLADA DIVCA PREŽIVELA VRŠNJAČKO NASILJE: Evo zašto Petra ne želi da upozna biološke roditelje
Petra Divac ne želi da upozna biološke roditelje, Foto: Zorana Mandić / ATA Images

Petra Divac je treće dete Ane i Vlada Divca, koju čuveni par obožava, ali celog života je nosila etiketu jer se po jednom razlikuje od svoja dva brata - ona je usvojena.

I dok je u Americi to nešto sasvim normalno, u Srbiji biti usvojen kao da se još uvek bez ikakvog osnova smatra nekim prokletstvom, nečim što te čini manje vrednim. Petra je zbog toga prošla svojevrsnu torturu, pre svega vršnjačko nasilje u vidu psihičkog maltertiranja.

"Najgore što sam od vršnjaka u Srbiji doživela zbog toga što sam usvojena je buling u školi. Nelagodno je čuti takve komentare, pogotovo kad znaš da nisu istina, a još si u pubertetu, pa si svakako nesigurna. Prevazišla sam tako što sam se okrenula mami, tati i braći za podršku", rekla je Petra za Zadovoljnu.

Petri su deca u Srbiji govorili da je "crna ovca" u porodici, da su je Ana i Vlade usvojili samo da bi sebi podigli imidž u javnosti.

Petra Divac je imala šest mesci kada su je Ana i Vlade usvojili i doveli u svoju porodicu, gde su je čekala njena dva starija brata. Istinu je saznala kada je bila sasvim mala, imala je tri ili četiri godine.

Ističe i kako nikada nije ni osetila bilo kakvu nelagodu zbog toga što Ana i Vlade nisu njeni biološki roditelji, verovatno jer njih dvoje nisu pravili nikakvu razliku izmeđe svoje biološke dece i Petre.

Ipak, i pored svega, Petra priznaje da joj je kroz glavu svojevremeno prolazilo pitanje ko su njenu biološki roditelji i zašto je data na usvajanje, ali da je to više ne zanima i da ne želi da ih potraži.

"Kad sam bila tinejdžerka, jeste jer sam pronalazila sebe, kao i svi drugi. Ali sad više ne jer sam u porodici u kojoj pripadam", odlučna je Petra.

U porodici Divac, svojoj porodici, Petra kaže da nalazi zaštitu i sigurnost od predrasuda, koje nikako da nestanu.

"Najveća predrasuda o usvojenima jeste to što ljudi misle da smo drugačiji sami po sebi zato što smo usvojeni. Ne razumeju koji trud i želja usvojitelja prati ceo čin usvajanja i onda se sve okrene na negativnu stranu jer je nepoznato", otkriva Petra, koja želi da učini nešto da se sve to poboljša, te je u okviru Fondacije Ana i Vlade Divac pokrenula projekat Usvojeni za usvojene.

Ovim projektom želi da razbije predrasude o usvajanju dece jer biti usvojen i usvojiti dete je najlepša i najhumanija stvar koju čovek može da uradi.

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs