KITILA SE KRVAVIM DIJAMANTIMA S RATIŠTA DOK SU JE NAZIVALI DIVOM: Droga joj uništila ŽIVCE, tukla je koga stigne

Životna priča Naomi Kembel prepuna je zanimljivih i intrigantnih detalja.

Vip priča
Autor:
KITILA SE KRVAVIM DIJAMANTIMA S RATIŠTA DOK SU JE NAZIVALI DIVOM: Droga joj uništila ŽIVCE, tukla je koga stigne
Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Svaki put kada se njena majka uvijala i okretala, plešući na porodičnoj zabavi u prednjoj sobi njihovog malog doma u Stretamu, u južnom Londonu, desetogodišnja Naomi Kembel je tiho i ozbiljno klimnula glavom, priznajući da je posmatrala.

Kada je njena majka završila rutinu, došao je red na nju. Duboko je udahnula i čekala ritam muzike, baš kao što su je učili, pre nego što je savršeno odslikala plesne pokrete svoje majke. Nastavljali su iznova i iznova, svaki put izazivajući strastveni aplauz onih koji su gledali.

Čak i tada je Kembel mogla da zapoveda prostorijom, veštinu koju je nesumnjivo nasledila od svoje profesionalne majke plesačice. Rano je saznala da je njena kultna lepota odličan način da budeš primećena, ali je "hvalisanje", kako bi to kasnije nazvala, bio način na koji te pamte. A njen ubrzani uspon od tinejdžerskog modela do jednog od najuspešnijih supermodela na svetu, nepokolebljive ikone modne piste čak i danas, sigurno se može pripisati tom stavu, uzbudljivoj mešavini milosti i vatre koja se savršeno uklapa u tu legendarnu šetnju.

Naomi Kembel
foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

"Ona oseća muziku kao niko drugi", rekao je modni dizajner Džon Galijano o njenoj trajnoj privlačnosti u industriji poznatoj po svojoj prevrtljivosti opsednutoj mladošću. "Kada se čini da radi emisiju, drugim modelima zapravo nije tako lako. Jer ona komanduje. Ona ubija."

Kembel je rođena u Stretamu, u južnom Londonu, 22. maja 1970. godine, a odgajala ju je njena kinesko-jamajčanka baka Rubi Ming. Većim delom svog detinjstva, njena majka Valeri Moris je bila na turneji po Evropi kao profesionalna plesačica. Njen otac je otišao pre nego što se ona rodila.

"Osećam da sam je napustila", rekla je njena mama u intervjuu 2010. "Gledajući na to, znaš, na neki način shvataš da materijalna imovina nije jedina stvar koja je potrebna detetu. Ali, ponekad je tom detetu potrebna biološka majka."

Naomi Kembel
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Sa tri godine, Kembel je već pohađala školu Barbare Speake Stage. Sa sedam godina pojavila se u muzičkom spotu za "Is This Love" Boba Marlija, a sa 10 je primljena na Italia Conti Academy of Theatre Arts da studira balet.

Pretpostavljalo se da će ona krenuti majčinim stopama, ali ti snovi su se promenili nakon slučajnog susreta sa Beth Boldt, šeficom agencije Sinchro Model, kada je Kembel imala 15 godina. "Kada sam je videla, moglo se reći – zračila je lepotom", rekao je Boldt. Nekoliko meseci kasnije pojavila se na naslovnoj strani britanskog Elle-a, a 1986. odradila je svoj prvi nastup na pisti, šetajući za Džaspera Konrana. Ubrzo su se zainteresovali Karl Lagerfeld, Azedin Alaja, Isak Mizrahi, Iv Sen Loran i Đani Versače.

Naomi Kembel
foto: Profimedia

Za dve kratke godine, Kembel je napravila takav uticaj na svet mode da je njen mentor Iv Sen Loran zapretio da će povući svoju reklamu iz francuskog Voga ako nastavi da odbija da stavlja crne modele na svoju naslovnicu. I tako, u avgustu 1988, Kembel je postala prva crna naslovna zvezda časopisa.

Takođe je postala prva britanska crna manekenka koja se pojavila na naslovnoj strani britanskog Voga i prva crna manekenka koja je pokrila najprestižnije izdanje američkog Voga godine – septembarsko izdanje – 1989.

Naomi Kembel
foto: Profimedia

Ali Kembel nije bilo dovoljno biti manekenka, koja je odbila da prećutno prihvati njen status simbolične crne manekenke u postavi samo belih lepotica. "Postoje predrasude", otvoreno je rekla za The Guardian 1997. I umesto da se omalovažava na njenu žalbu, njen otvoreni manir je podstakao obožavanje najviših ešalona sveta mode.

Reč "supermodel" prvi put je skovana 1979. godine, ali je tek početkom 90-ih dostigla kritičnu masu. U to vreme, Kembel je bila deo novog talasa zapanjujuće lepih i glamuroznih modela koji su se pojavljivali na pistama i naslovnicama časopisa širom sveta.

Naomi Kembel
foto: Profimedia

Klaudija Šifer i Sindi Kraford su bile stalno tražene, ali je Kembel, zajedno sa Kristi Tarlington i Lindom Evanđelistom, postala poznata kao "Trojstvo". "Bili smo zaista prijatelji", rekla je Kembel 2016.

Nijedna slika ne opisuje to doba bolje nego kada su njih tri snimljene kako se kikoću i piju šampanjac u kadi u hotelu Paris Ritz nakon Versace Couture revije 1990. godine, frenetična energija koja je zaista curila iz snimka. Traženi trio će vladati skoro deceniju, uz hvatanje svakog njihovog poteza. Kada je Kembel pala dok je hodala za Vivijen Vestvud 1993. godine, stidljivo se smeškajući, bila je proslavljena kada bi većina modela bila kažnjena.

Naomi Kembel
foto: Printscreen Youtube / Architectural Digest

Ljubavni život

Tajsonom, Ašerom, Erikom Kleptonom i Robertom De Nirom. Jedina koja je trajala bilo kakvu distancu bila je petogodišnja romansa sa šefom Formule 1 Flaviom Briatoreom, okončana prijateljski 2003.

Tukla žene

Svoju asistentkinju Đorđinu Galanis je 1998. tresnula mobilnim telefonom, a spremačicu Anu Skolavino 2007. pogodila Blekberijem u glavu jer joj je zaturila trepavice. Ana je morala na šivenje glave, a agresivna Naomi kažnjena je s pet dana društveno korisnog rada - skupljala je đubre na njujorškim ulicama, svaki dan u drugoj haute couture kombinaciji.

Naomi Kembel
foto: Profimedia

Počela je da se leči pred kraj 90-ih i tu je bitku dobila, nakon čega je nekim svojim prijateljima, na primer Džonu Galijanu i Marku Džejkobsu, velikodušno pomagala da se i oni reše svojih zavisničkih demona. Sopstvene probleme s nedopuštenim supstancama i agresijom tumačila je kao posledicu traumatičnog detinjstva.

"Nisam razmažena diva koja gubi kontrolu kad nije sve po njenom. Jednostavno mi padne mrak na oči kad me bliske osobe iznevere. To kod mene dolazi duboko iznutra, kao posledica emocionalnog poremećaja. Mislim da je to posledica toga što sam kao mala patila zbog osećaja da me je majka napustila, pa ako osetim nepoverenje ili izdaju, gotova sam".

Naomi Kembel
foto: Profimedia

Godine 2010. vratila se na sud zbog dobro objavljenog suđenja za ratne zločine bivšeg liberijskog lidera Čarlsa Tejlora. Tvrdilo se da joj je poklonio "krvave dijamante" nakon zabave u septembru 1997. godine, a Kembel je priznala da je mislila da je to samo "prljavo kamenje".

Konačno, 2010. godine, nakon nesumnjivo izazovne decenije, Kembel je priznala da je tražila terapiju za probleme napuštanja koji su proistekli iz njenog detinjstva, što je izazvalo njenu raniju zavisnost od kokaina.

Ovo je označilo novo poglavlje za manekenku. Godine 2013. prekinula je petogodišnju vezu sa ruskim milijarderom Vladislavom Doronjinom, njenu poslednju dugogodišnju romansu do danas.

Naomi Kembel, vladislav doronin
foto: Profimedia

Njen dobrotvorni rad je generalno ostao neprepoznat – izgubljen pod prostorom koji je dat toj vrućoj narav – ali je krajem 2019. dobila nagradu Modna ikona u Rojal Albert Holu u Londonu, dodeljenu onima koji su svoj status iskoristili za filantropske poduhvate. "Danas sam saznala da sam prva tamna žena koja je dobila ovu nagradu", rekla je u suzama.

Naomi Kembel
foto: Printscreen Instagram/naomi

U maju 2020. supermodel je dostigao prekretnicu od 50. rođendana. Takođe je obeležila 35 godina u poslu, za Kembel, za razliku od njenih kolega, nije bilo pauze u karijeri niti proslavljenog povratka. Godine 2016, kada je novinarka upitala zašto još uvek neumorno radi, posebno kada vredi neverovatnih 90 miliona dolara, odgovorila je: "Nema plana. Nema dnevnog reda."

Sada 53-godišnja Kembel, imala dvoje dece, ćerku i sina, ali njihova imena nisu otkrivena.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs