ETA DŽEJMS

CELOG ŽIVOTA JE BILA OMALOŽAVANA, JEDINA UTEHA JOJ JE BIO HEROIN: Priča žene anđeoskog glasa koja je prezirala Bijonse

Njen glas, njene pesme su one za ceo život, a njen život je bio prepun tragedija od kojih se niko ne bi oporavio.

Vip priča
Autor:
CELOG ŽIVOTA JE BILA OMALOŽAVANA, JEDINA UTEHA JOJ JE BIO HEROIN: Priča žene anđeoskog glasa koja je prezirala Bijonse
Eta Džejms, Foto: Ian Dickson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iskustva čuvene pevačice Ete Džejms sa zavisnošću od droge bila su poznata kao i njeno pevanje. Ali iako je tvrdila da njeno pevanje nikada nije patilo, njena zavisnost i emocionalna previranja nisu jedine poteškoće sa kojima je bila primorana da se suoči tokom svog turbulentnog života.

Eta Džejms je bila izložena fizičkom zlostavljanju, eksploataciji, zatvaranju i zdravstvenim problemima tokom celog svog života. A njena osećanja prema ovim tragičnim iskustvima ponekad su na kraju bila pretočena u njenu muziku. U svojoj autobiografiji "Rage to Survive" napisala je da su R&B vokali "iskreni kada pevamo, da nismo u stanju da lažemo u svojoj muzici".

Dok ju je njena muzika odvela do velikog uspeha – nekoliko uspešnih albuma, ulazak u kuću slavnih rokenrola i tri Gremija (i više nominacija) – njene tragedije na kraju su je ostavile ispunjenu besom.

Eta Džejms
foto: Ian Dickson / Shutterstock Editorial / Profimedia

ETU DŽEMS JE NAPUSTILA MAJKA

Rođena je 25. januara 1938. u Los Anđelesu. Eti Džejms je rano detinjstvo bila burno jer je njena majka, Doroti Hokins više puta prenosila odgovornost podizanja Ete na druge ljude. Hokinsova je imala samo 14 godina kada je dobila Etu i nakon toga je bila podvrgnuta prinudnoj sterilizaciji. Hokins je mesecima odlazila iz njenog života i bila je toliko odsutna da ju je Eta nazvala Misterioznom damom i opisala je kao ludu noćnu moru u svojoj knjizi.

ZLOSTAVLJENA I PRISILJENA DA PEVA

Dok je Doroti Hokins otišla iz njenog života, ona bi ostajala sa svojom tetkom ili hraniteljem – pre svega Lule i Džesija Rodžersa, koje je Eta Džejms zvala Mama Lu i Serdž. Dok je obožavala mamu Lu, ​​Eta je više puta doživela fizičko zlostavljanje od Serdža. U knjizi "Rage to Survive", Eta je napisala da je, kada je imala oko 5 godina, Serdž ponekad dolazio kući pijan i terao je da peva za njegove prijatelje. Kada je ona to odbila, narednik bi je tukao. „Pospana, ponižena, dovoljno luda da pljunem, noseći plišane pidžame sa dugmićima na leđima stajala bih tamo i pevala neku glupu pesmu, mrzeći svaku sekundu toga“, prisećala se ona.

Kada je imala 12 godina, njena hranitelka Mama Lu umrla je od moždanog udara. Posle sahrane, njena biološka majka Doroti Hokins je došla i odvela je u San Francisko. Dok je živela u San Francisku, njena majka je nastavila po starom čak se i ne postarajući da njena ćerka ima hranu u frižideru. Zbog nedostatka roditeljskog prisustva i ljubavi, Eta je često bežala iz škole da bi se družila sa lokalnom bandom, krala nakit pa preprodavala i kupovala bluz ploče.

Eta Džejms
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

PRISVOJILI JE JE BELI UMETNICI

Sredinom 20. veka, diskografske kuće su često iskorišćavale crne umetnike tako što su uzimale njihove pesme i ponovo ih snimale sa belim pop pevačima ne plaćajući im nikakvu dodatnu nadoknadu. Ovo je bilo moguće zato što su diskografske kuće iskoristile prednost crnih izvođača koji nisu razumeli zakon o autorskim pravima, koristili tekstove koje nisu komponovali crni pevači i zato što izvođenje pesama nije moglo biti zaštićeno autorskim pravima. Eta je bila jedna od njih.

ETA DŽEMS POSTALA JE ZAVISNA O HEROINU

Do 1960-ih, Eta Džejms je počela da koristi heroin.

U „Rage to Survive“, napisala je da „ako dođem do sušnog perioda, razbolela bih se. Tokom dugog toka moje zavisnosti od smeća, bila sam bolesna 80 procenata vremena — bolesna ili trčala ulicama u potrazi za drogom". Džejms je na kraju dala prednost heroinu iznad svega. Čak je i njeno pevanje bilo samo sredstvo za postizanje cilja. "Nalazila sam posao kada sam morala. U suštini, radila sam za svoju naviku", priznala je.

Ali njena navika definitivno nije prošla nezapaženo, a Eta Džejms je ubrzo stekla reputaciju zbog svoje zavisnosti.

Eta Džejms
foto: Lionel Hahn / Zuma Press / Profimedia

MENADŽER

Eta Džejms je uspela da održi privid karijere zahvaljujući svom menadžeru Džonu Luisu. I pored bukiranja nastupa za Etu, Luis ju je snabdevao i drogom. Njihov odnos je bio buran. Tokom jedne svađe, Eta je vikala na Luisa, "Ti radiš za mene. Mogu da te otpustim". Kao odgovor, Luis je zapretio da će je poslati u zatvor. Iako je Eta Džejms mislila da blefira, Luis je izvršio svoju pretnju. Podmetnuo je heroin na tajno mesto u kući i pozvao policiju, rekavši im gde tačno da ga pronađu. Ona je kasnije optužena za kupovinu i posedovanje heroina. Međutim, slučaj je odbačen zbog nezakonitog pretresa i zaplene. Iako je Eta Džejms znala da je Luis bio taj koji joj je namestio, na kraju su se pomirili i nastavili da rade sve dok Eta nije pokušala da se očisti od droge prvi put. Luisov loš uticaj je opstao čak i nakon njenog perioda apstinencije od droga. Nakon što je naletela na Luisa kada što je izašla sa rehabilitacije, završila je njim drogirajući se ponovo i nastavljajući stari život.

IMALA JE MNOGO VEZA U KOJIMA JE BILA ZLOSTAVLJANA

Iako je Eta Džejms uspela da pobegne od svog nasilnog očuha Serdža, nastavila je da doživljava zlostavljanje od raznih ljubavnika tokom svog života.

U "Rage to Survive", Eta Džejms je strahu pripisala činjenicu da je stalno završavala u odnosima sa nasilnim muškarcima. "Što dublje ulazimo u vezu, sve više shvatamo da nas gura strah, a ne ljubav. Strah nas zaključava i drži nas kao zatvorenike. Ponekad nikada ne pobegnemo iz tog zatvora. Ponekad uspemo."

Nije pomogla ni činjenica da se osećala seksualno zadovoljnom njima. Eta je jednog od svojih nasilnih bivših ljubavnika nazvala "Svodnikom". Bio je neverovatno fizički i emocionalno nasilan prema njoj, a njen menadžer Džon Luis je bio toliko zabrinut za nju da joj je dao pištolj za slučaj da bude napadnuta. Ali uprkos pištolju, Svodnik je u više navrata teško pretukao Etu. Jednom prilikom ju je više puta udario u glavu, što je za posledicu imalo brojne modrice i posekotine po njenoj glavi i licu. Eta je na kraju podigla optužnicu protiv njega uprkos tome što mu je više puta pretila, ali nije jasno da li je ikada bio osuđen.

Eta Džejms, Bijonse
foto: Sony Pictures / Everett / Profimedia

DEMENCIJA INDUKOVANA LEKOVIMA

Pred kraj svog života, Eti Džejms je dijagnostikovan Alchajmer.

Alchajmerova bolest joj je dijagnostikovana 2009. godine, a početkom 2010. godine ušla je u rehabilitaciju zbog zavisnosti od lekova protiv bolova koju je razvila nakon što ih je uzimala zbog povrede leđa.

Njen sin je rekao da je demencija izazvana lekovima i da je nastala kao posledica zavisnosti od lekova protiv bolova. Godine 2010. takođe je hospitalizovana u Los Anđelesu nakon što joj je dijagnostikovana bakterijska infekcija MRSA.

Godine 2009, nakon što je Bijonse otpevala njenu pesmu „At Last“ na inauguraciji predsednika Baraka Obame, Eta Džejms je iznela neke omalovažavajuće opaske o pevačici. Nije bila oduševljena ni Bijonsinom izvođenju nje u biografskom filmu "Kadilak rekords" u kojem je njenog menadžera igrao Edrijen Brodi.

Demencija ju je pratila do kraja života.

20. januara 2012. godine Eta Džejms je preminula od komplikacija leukemije, koju je dobila samo godinu dana ranije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs