FILIP ŽUNO

NJEMU NI JEDNA NIJE USPELA DA ODOLI, A ONDA JE ODLUČIO DA OŽENI PRINCEZU: Ko je bio SKANDALOZNI muž Karoline od Monaka?

Prvi brak princeze Karoline od Monaka je bio najveći skandal u Monaku do tada!

Vip priča
Autor:
NJEMU NI JEDNA NIJE USPELA DA ODOLI, A ONDA JE ODLUČIO DA OŽENI PRINCEZU: Ko je bio SKANDALOZNI muž Karoline od Monaka?
Filip Žuno i princeza Karolina od Monaka, Foto: THEVENIN / Sipa Press / Profimedia

Godine 1977, princeza Grejs Keli od Monaka telefonirala je svojoj sestri Lizan Livajn, u stanju očaja. Uzrok panike glumice? Njena najstarija ćerka, princeza Karolina od Monaka, bila je verena za Filipa Žunoa, misterioznog starijeg čoveka sa reputacijom plejboja. I, Grejs jednostavno nije mogla da se smiri zato što joj je instinkt govorio da je to velika greška. Livajn će se kasnije prisećati načina na koji se njena starija sestra mučila zbog Kerolanine nepoželjne odluke — nadajući se najboljem, ali plašeći se najgoreg.

Govoreći sa biografom, Randijem Taraborelijem za njegovu knjigu, „Bilo jednom: Iza bajke o princezi Grejs i princu Renijeu“, Levin se setio da je Grejs pitala: „Šta radiš, Lizi, kada znaš da je tvoje dete krenulo u katastrofu i ne možeš sprečiti da se to dogodi?" Uvek brižna mlađa sestra je očigledno odgovorila: "Pusti je, Grejsi. Nema drugog načina. Onda samo moraš da budeš tu da pokupiš komadiće."

Karolina od Monaka, Filip Žuno
foto: ARCHIVE / AFP / Profimedia

Na kraju se dogodilo upravo to. Kerolajn i Žuno su to uspeli na raskošnom, ali nesumnjivo kontroverznom kraljevskom venčanju, da bi se razveli samo dve godine kasnije. Ali, pre nego što se par razišao, bili su centar niza tabloidnih skandala koji su uključivali medijsko uhođenje, javne rasprave, pa čak i glasine o neverstvu. Na kraju krajeva, Žunov jedinstveni način života džet-setera koji privlači pažnju nije bio dobar za Kerolajn. I, glasine koje su se kovitlale oko njega teško da su bile korisne za monašku krunu.

Pričalo se da Filip Žuno potiče iz slavne porodice

Rođen u Parizu 19. aprila 1940. Filip Žuno nije odgajan kao princ, ali je živeo kao princ. Mišel Žuno, njegov otac, bio je političar koji je na kraju postao zamenik gradonačelnika Pariza, a njegova majka Lidija Tikjer je bila dama danskog porekla. Tokom godina, neki su šaputali da je Žuno potomak Andočea Žunoa, prvog vojvode od Abrantesa.

Međutim, u stvarnosti je veoma teško utvrditi da li ova veza zaista postoji ili ne, a glasine o Žunovoj takozvanoj "plavoj krvi" verovatno su bile samo glasine. Autor i kraljevski stručnjak Randi Taraborreli je objasnio: „Postojale su i priče — koje Žuno nije poricao — da je on potomak Andočea Žunoa, prvog vojvode od Abrantesa.“

I, neko vreme, ova navodna veza bila je toliko poznata da se navodno pojavila u francuskom izdanju „Ko je ko“. Na kraju su, međutim, odvojene istrage o Žunovoj krvnoj liniji dovele ove tvrdnje u pitanje. Prema Taraborelijevom istraživanju, otac princeze Karoline, princ Renije, počeo je da proučava porodicu Žuno čim je Francuz počeo da izlazi sa njegovom ćerkom. Kao što je kraljevski stručnjak rekao: „Kada je Renije dodatno proverio tu tvrdnju [o plemstvu], otkrio je da je neistinita“.

Osećaj tajnovitosti okruživao je njegove profesionalne poduhvate

Karolina od Monaka, Filip Žuno
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Bez obzira na to da li je Filip Žuno zaista ikada bio plemenite krvi, istina je da ništa o njemu nije bilo posebno jasno. Ako ništa drugo, cela njegova prošlost bila je obavijena velom misterije. Deo razloga za ovaj nedostatak transparentnosti možda je bila Žunoova sklonost da okreće istinu. U jednom trenutku svoje mladosti, za Žunoa je čak rečeno da je lagao o svom obrazovanju. Zaista, kako je objavio Randi Taraborreli u svojoj knjizi, koketni Francuz je „rekao da je diplomirao na njujorškom institutu za finansije, ali je ubrzo štampa saznala da Institut u to vreme nije izdavao diplome pa to nikada nisu uspeli da dokažu“.

Dugi niz godina, ove vrste kontradiktornosti su otežavale ljudima da steknu dobar osećaj ko je Žuno zaista bio. I, da stvar bude gora, Žuno je bio poznat po tome što je bio ultra tajnovit u svojim profesionalnim poduhvatima. Očigledno, mladić je mrzeo da ga pitaju čime se bavi. Kako je otkriveno u Taraborelijevom istraživanju, „pritiskanje da odgovori na ono što je nazvao 'to pitanje' bilo je neprikladno invazivno na njegovu privatnost, rekao je. Kako je zarađivao za život nije nikoga briga, on je insistirao." Na kraju, međutim, sveukupni osećaj tajnovitosti oko Žunoa ga je verovatno učinio još interesantnijim za tabloidnu štampu. Takođe se činilo da je sve to fasciniralo brojne mlade žene.

Žuno je imao reputaciju plejboja

Karolina od Monaka, Filip Žuno
foto: OSSINGER / AFP / Profimedia

Iako je malo ko mogao da kaže šta je Filip Žuno radio tokom dana, činilo se da svi znaju šta on radi noću. Tajanstveni biznismen je bio poznat po tome što je u svako veče u nedelji obilazio klub za klubom - i činilo se da su ga dame volele zbog toga. Kao što je kraljevski stručnjak Džefri Robinson primetio u svojoj knjizi „Milost Monaka: istinita priča“, Žunove ludosti su ga učinile „dobro poznatim u pariskim krugovima kao plejboja“.

Ali, neki izvori navode da Žuno nije bio samo plejboj – on je bio ozbiljan plejboj. Jedan članak iz 1987. efektivno je prikazao Žunoa kao jednog od najarhetipičnijih plejboja svih vremena, pišući: „Filip Žuno je prototip plejbojeva. Tri puta nedeljno sesije u teretani održavaju njegovu figuru, a njegova kosa je gusta i mračna, dok je ten preplanuli, kao kod Džordža Hamiltona. 'Težak dan' u kancelariji teško da će pokvariti odela evropskog kroja na Žunou." Ako ostavimo ove karakterizacije na stranu, rečeno je da je Žuno zamerio etiketu „muškarac za dame“ — pa je čak i govorio protiv toga. U svojoj knjizi „Bilo jednom: Iza bajke o princezi Grejs i princu Renijeu“, Rendi Taraboreli je primetio da je Žuno jednom rekao novinarima: „Bio sam čovek koji je želeo da se dobro provede kao i svi drugi. Razlika između mene i drugih ljudi bila je u tome što sam ja to uradio... Nije bilo ništa loše u načinu na koji sam živeo."

Filip Žuno i princeza Karolina upoznali su se u noćnom klubu

Karolina od Monaka, Grejs Keli, Filip Žuno
foto: STF / AFP / Profimedia

Pošto je Filip Žuno provodio toliko vremena u noćnim klubovima, možda nije iznenađujuće što je upoznao princezu Karolinu uravo tako. Rečeno je da su se putevi 19-godišnje princeze i 36-godišnjeg plejboja prvi put ukrstili tokom leta 1976. u noćnom klubu "Regine" u Parizu. Prema Rendiju Taraboreliju, Žuno je prvo prišao Kerolajn, nazvavši je „debelom“. Očigledno, ovaj prilično neobičan pozdrav nije bio dovoljan da princezu odvrati od udvarača i njih dvoje su počeli da se viđaju.

Ubrzo su Žuno i Kerolajn postali par. Veza između Kerolajn i Žunoa je postala toliko ozbiljna da je princeza počela da se preispituje o svojim planovima za budućnost. U vreme kada je počela da izlazi sa njim, Kerolajn je planirala da studira na prestižnom Univerzitetu Prinston. Međutim, kako se sve više zaljubljivala u zgodnog Francuza, princeza je postajala sve uverenija da bi odlazak u SAD bio greška. Na kraju, Karolina je odlučila da studira na Sorboni u Parizu kako bi bila bliža Žunou.

Žuno i Karolina su bili najveći skandal svog vremena

Gotovo neizbežno, veza princeze Karoline i Filipa Žunoa privukla je pažnju medija. Od prvih dana udvaranja, princeza i plejboj postali su jedna od najvećih tabloidnih senzacija svoje ere. Kao što je navedeno u biografiji, Kerolajn i Žuno jedva su mogli da izađu u grad, a da to sutradan već ne završi u novinama. U stvari, par je izazazivao toliku pažnju javnosti da je Robinson tvrdio: „Bar na kratko, bili su rivali Bartonu i Liz Tejlor, Vindzorima, princezi Grejs i Renijeu, a možda čak i Romeu i Juliji u „najviše rasplamsanoj ljubavi“ u istoriji.

Preopterećena ili ne, veza Karoline i Žunoa bila je skandalozna, a kraljevski obožavatelji voleli su da saznaju sve o tome. Jednom prilikom, Karolina je rekla svojim roditeljima, princu Renijeu i princezi Grejs, da ide u Pariz — kada se, u stvari, spremala da se iskrade u Sen Trope sa Žunoom. Logično je da nisu u tome sasvim uspelu, jer su Kerolajn i Žuno uhodili paparaci. U jednom trenutku na putovanju, neko je snimio sliku Francuza kako ljubi Karolinine gole grudi. Usledio je skandal. Suočen sa ovom sramotom, Karolinin tata je pokušao da ostane miran. U „Bilo jednom: Iza bajke o princezi Grejs i princu Renijeu“, Rendi Taraboreli je citirao monarha, koji je očigledno rekao: „Dogodilo nešto loše i biće još gore u budućnosti“.

Karolininni roditelji nisu odobravali Žunoa

Dok se princ Renije trudio da se ne uznemirava previše zbog fotografija princeze Karoline sa Filipom Žunoom, teško bi se moglo reći da je odobravao vezu u celini. Smatralo se da se on i njegova supruga, princeza Grejs Keli, protive toj vezi zbog Žunoove reputacije plejboja.

Dakle, kada je Francuz 1977. pitao Karolinu da se uda za njega, Renije i Grejs su bili zgroženi. Prema nekim izvorima, par je otišao toliko daleko da je razmotrio postavljanje kneževske zabrane venčanja. U razgovoru sa Rendijem Taraborelijem za njegovu knjigu „Bilo jednom: Iza bajke o princezi Grejs i princu Renijeu“, kraljevski insajder Antoanet Brukato je tvrdio da je Grejs bila veliki zagovornik zabrane. Prema Brukatovom intervjuu, ideja je bila da Renije iskoristi svoj položaj monarha da spreči Karolinu da se uda u kneževini Monako.

Grejs se nadala, očigledno, da će ova mera pomoći Karolini da shvati da je udaja za Žunoa loša ideja. Na kraju su, međutim, Renije i Grejs odlučili da je ovaj plan previše ekstreman da bi ga zaista sproveli - i Karolina je odlučila da se uda za Žunoa.

„Imala sam 20 ili 21 godinu i nisam baš želela da se udam... Zaista ga nisam dobro poznavala,“ rekla je jednim princeza Karolina od Monaka.

Žuno i Karolina od Monaka venčali su se na višednevnoj ceremoniji

Dana 28. juna 1978. godine, princeza Karolina od Monaka udala se za Filipa Žunoa na građanskoj ceremoniji. Samo dan kasnije, par se ponovo venčao na crkvenoj ceremoniji, prema monaškoj tradiciji. I, iako je događaj bio kraljevsko venčanje, sve je delovalo dosta holivudski. Sa aristokratske strane stvari, prisustvovale su plave krvi poput kraljice Ane od Rumunije i baronice Mari-Elen de Rotšild.

U međuvremenu, među ostalim gostima su bili Ava Gardner i njen bivši suprug Frenk Sinatra. Naravno, venčanje je bilo izuzetno raskošan događaj prepun impresivne liste gostiju. Kako je izvestio Tatler, u jednom od svojih najboljih modnih trenutaka, princeza Karolina nosila je tijaru Grejs Keli — komad ukrašen draguljima koji se može pohvaliti sa 200 dijamanata postavljenih u platinu. Takođe je obukla venčanicu po meri francuskog dizajnera Marka Boana, koji je tada dizajnirao za brend Kristijan Dior.

Neke od skica dospele u tabloide samo nekoliko dana pre venčanja. Sve ovo je primoralo Bohana da redizajnira delove haljine u poslednjem trenutku. Razmišljajući o gužvi na njenoj svadbi, Karolina je kasnije ispričala biografu Džefriju Robinsonu da se trudila da podnese svu tu pažnju. Prema "Grace of Monako: The True Story", Karolina je nazvala svoj dan venčanja "nije jedan od mojih boljih dana". Loše uspomene na stranu, međutim, Karolina je priznala: „Neverovatno je. Udala sam se za Filipa Žunoa jer sam bila zaljubljena u njega.“

Par se razveo nakon tabloidnog rata

Kako se princeza Karolina seća stvari, nije joj trebalo dugo da shvati da Filip Žuno nije pravi muškarac za nju. Kako je rekla Džefriju Robinsonu za njegovu knjigu „Milost Monaka: istinita priča“, počela je da zažalila zbog venčanja samo nekoliko dana nakon što se ono odigralo: „Pretpostavljam da sam počela da se budim i pitam se šta sam radila dok smo bili još uvek na našem medenom mesecu." Očigledno, Žuno je pozvao svog prijatelja fotografa na njihov medeni mesec, obećavajući mu ekskluzivno pravo na njihove snimke. Ovaj dogovor iza scene ostavio je gorak ukus u njenim ustima.

Ubrzo nakon ovog incidenta, ona i Žuno su počeli da se svađaju - i čini se da nikada nisu prestali. Jedan od najvećih sukoba para dogodio se 1980. na Velikoj nagradi Monte Karla — na veliko čuđenje javnosti i Karolininog oca. Prema pismu koje je dobio Randi Taraborreli, princ Renije je očigledno napisao prijatelju: „Brak jadne Karoline ne ide dobro." Deo ove povrede mogao bi da proističe iz činjenice da su princeza i plejboj bili usred tabloidnog rata.

Taraboreli je napisao: „Paparaci koje nije unajmio Žuno su ga uhvatili u [naizgled romantičnom] društvu drugih žena... Ubrzo nakon toga, Karolina je radila istu stvar.

Razveli su se 1980. godine.

Žuno je nastavio sa svojim plejbojskim načinom života

Nakon što su Filip Žuno i princeza Karolina uspeli da se formalno razdvoje, misteriozni francuski plejboj vratio se na svim nekadašnjem načinu života. Godinama nakon razvoda, Žuno je mogao biti primećen između glamuroznih noćnih klubova i šik odmarališta.

I tokom većeg dela 1980-ih, nastavio je da izlazi sa mnogo različitih žena. Zanimljivo je, međutim, da je nakon braka sa Karolinom plejboj izgleda bio najviše zainteresovan za žene plave krvi iz porodica visokog profila.

Kako je objavio Čikago Tribjun 1987. godine, Žuno je bio povezan sa nekoliko aristokratkinja - što je izazvalo skandal u krugovima višeg sloja. Prema izveštaju, Francuz je „proveo poslednjih sedam godina prateći princeze Sofiju de Habzburg (na veliko negodovanje njenih roditelja) i Beatris fon Auersperg “. Kao rezultat toga, Žuno je proveo 80-e ostavljajući za sobom trag skandaloznih naslova.

Filip Žuno se ponovo oženio i zasnovao porodicu

Karolina od Monaka, Filip Žuno
foto: ARSOV / Sipa Press / Profimedia

Iako je Žuno možda najpoznatiji po svojoj plejboj prošlosti, on se na kraju ipak malo smirio. Godine 1987. objavljeno je da je francuski plejboj veren sa danskom manekenkom Ninom Vendelbo-Larsen. U to vreme imao je 47 godina.

Vendelboe-Larsen je imala samo 24 godine. Uprkos ovoj razlici u godinama, Žuno je insistirao da će njegov drugi brak biti mnogo ozbiljniji od prvog. Prema članku objavljenom u Čikago tribjunu iste godine, Žuno je rekao novinarima da on i Vendelbo-Larsen planiraju „malu porodicu u Danskoj“.

Verenički prsten je takođe rekao da je zapanjujući. Žuno je objavio: „Dao sam joj prelep prsten sa dva srca, jedno od safira, a drugo od rubina okružen dijamantima.

Nažalost, bilo je nekoliko velikih problema u ovoj vezi. Dok je Žuno bio poznat kao svetski čovek sa skoro pet decenija iskustva u takvom životu, njegova prelepa saputnica bila je iz mnogo zaštićenijeg porekla. Pre susreta sa plejbojem, Vendelboe-Larsen nije ni znala ko je Žuno. Ovaj osećaj naivnosti je možda doveo do konačnog neuspeha veze. Zaista, par se razdvojio 1997. nakon decenije koju su proveli zajedno. Međutim, pre nego što su se razišli, Žuno i Vendelbo-Larsen su u braku dobili troje dece: Viktoriju, Aleksis i Izabel. Nakon završetka veze, Žuno je dobio još jednu ćerku, Kloe, sa dizajnerkom nakita Helen Vendel.

Ovih dana pušta svoju ćerku da bude u centru pažnje

Filip Žuno
foto: Emilio Utrabo / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kako su godine prolazile, Filip Žuno se povlačio. Zaista, izgleda da je Žuno - koji je sada u svojim 80-im - izgubio interesovanje da bude isti onaj koji je krasio naslovne strane u svoje mladosti. Umesto toga, Francuz je naizgled dozvolio svojoj deci da zablistaju, a, prema onome što možemo da zaključimo, Žunoova ćerka, Izabel Žuno, posebno je spremna da ostavi svoj trag u društvu.

Dana 2. aprila 2022. godine, prelepa mlada brineta udala se za jednog od najpoželjnijih mladića u Evropi - Alvarom Falkoom, 4. markizom Kube.

Venčanje se smatralo jednim od najvećih društvenih događaja godine, privlačeći goste poput princa Hubertusa od Hohenloe-Langenburga i milijarderske naslednice Marte Ortege Perez. Osim sve pompe, međutim, najvažniji deo venčanja bio je emocionalni element. Kada su ga podsetili da je plakao tokom ceremonije, Žuno je odgovorio: "Pa, čini mi se da se to mora dogoditi mnogim roditeljima, zar ne? To je veoma uzbudljivo." U jednom trenutku, međutim, bivši plejboj je odvojio minut da se seti sopstvenog venčanja sa princezom Karolajn, napominjući da su i oni krasili naslovnu stranu istog magazina 1978. godine. Žuno se smejao dok je razmišljao o tome koliko je to davno bilo. "Mucho tiempo", rekao je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs