KARLI SAJMON

IZGUBILA DVE SESTRE U 2 DANA I BRATA PAR GODINA RANIJE: Život najlepše muzičarke i rokerke koja je zavodila POGLEDOM

Karli Sajmon je legenda roka, a njen život prepun uspona i padova.

Vip priča
Autor:
IZGUBILA DVE SESTRE U 2 DANA I BRATA PAR GODINA RANIJE: Život najlepše muzičarke i rokerke koja je zavodila POGLEDOM
Karli Sajmon, Foto: PHOTOlink / Everett / Profimedia

Karli Elizabet Sajmon rođena je 25. juna 1945. godine u Bronksu, Njujorku. Poznata je američka kantautorka, muzičarka i autorka knjiga za decu.

Postala je poznata tokom 1970-ih hit pesmama „Anticipation”, „You belong to me”, „Coming Around Again”, a svetsku slavu je stekla sa četiri zlatna singla „Jesse”, „Mockingbird”, „You're So Vain” i „Nobody Does It Better" koja je i tema jednom filma o Džejmsu Bondu.

Osvojila je Gremi nagradu za najboljeg novog umetnika 1971. godine, a kasnije u karijeri najveće muzičke nagrade: Oskara, Gremi nagradu i Zlatni globus.

Rođena je u dobrostojećoj porodici. Njen otac Ričard L. Sajmon bio je osnivač uspešne izdavačke kuće "Simon & Schuster" i pijanista. Svirao je klasičnu muziku, pa su se u kući Sajmonovih često slušali klasici poput Frederika Šopena i Ludviga van Betovena. Majka Karli Sajmon, Andrea Sajmon rođena Heninemanu, bila je aktivistkinja za građanska prava i pevačica. Očeva porodica imala je nemačko-jevrejsko poreklo. Njen deda po majci takođe je imao nemačko poreklo, dok je baka po majci bila katolikinja, poreklom sa Kube.

Ričard i Andrea Sajmon imali su četvoro dece, tri ćerke i jednog sina - Karli je rođena kao treća ćerka, pre nje rođene su Džoana (1940) i Lusi (1943), a mlađi brat Piter rođen je 1947. godine koji je preminuo 2018. godine. Nakon dve ćerke, Sajmonovi su očekivali sina i namenili mu ime Karl.

U svojim memoarima, Karli Sajmon je napisala da su njeni roditelji jednostavno dodali Y na kraj planiranog imena. U osmoj godini Karli je počela jako da muca.Psihijatarsko lečenje nije pomoglo. Umesto toga, okrenula se pevanju i tekstovima pesama. Završila je osnovnu i srednju školu i započela koledž, koji je napustila da bi se bavila muzikom.

Muzičku karijeru počela je tokom 1960-tih sa sestrom Lusi Sajmon, sa kojom je osnovala duet Sajmon Sisters. Objavile su 3 albuma u periodu od 1964. do 1969. godine. Duet se raspao kada je dve godine starija Lusi, odlučila da osnuje porodicu.

Nastavila je kao solo izvođač. Sklopila je ugovor sa izdavačkom kućom Elektra, sa kojom je sarađivala narednih 10. godina. Izdala je debitantski album Karli Sajmon 1971. godine. Ovaj album doneo joj je Gremi za najboljeg novog izvođača, a ostalo je istorija.

Privatni život

Karli Sajmon se 1972. godine udala za poznatog američkog muzičara Džejmsa Tejlora. Bili su jedan od najpopularnijih parova sedamdesetih godina 20. veka. Imaju dvoje dece, ćerku Sali (rođ.1974) i sina Bena (rođ.1977). Oboje se bave muzikom.

Karli i Džejms bili su u braku do 1983. godine.

Brak sa Tejlorom, Karli je delom opisala u memoarima. Nakon njihovog objavljivanja, Džejms je prestao da komunicira sa njom.

Drugi put se udala 1987, za pisca, pesnika i biznismena, Džejms Harta. Brak je trajao do 2007. godine.

Tokom devedesetih, dijagnostifikovan joj je rak dojke. Podvrgla se mastektomiji, hemoterapiji i rekonstruktivnoj operaciji dojke tokom 1997. i 1998. godine.

Tragedija u porodici

Karli Sajmon izgubila je svoje dve sestre u 2022. godini - Lusi i Džoanu, od posledica raka, a sve to u samo dan razlike.

Lusi, poznata tokom svog života i karijere kao kompozitor na Brodveju, umrla je od raka dojke u 82. godini u četvrtak u svom domu u Piermontu, Njujork.

Džoana, najstarija od sestara koja je bila poznata kao operska pevačica, umrla je u sredu od raka štitne žlezde u 85. godini.

Karli danas ima 80. godina i živi na ostrvu Martas Vinjard, u kući u kojoj je živela tokom braka sa Džejmsom Tejlorom.

U vezi je sa hirurgom Ričardom Kehlerom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs