SAZNAJTE VIŠE

SVI U HOLIVUDU SU MRZELI DA RADE SA NJOM, A ONA SE BORILA SA DEMONIMA: On je jedini bio pored nje do samog kraja

Svi su mislili da je razmažena i luda, a ona se celog života borila sa demonima

Vip priča
Autor:
SVI U HOLIVUDU SU MRZELI DA RADE SA NJOM, A ONA SE BORILA SA DEMONIMA: On je jedini bio pored nje do samog kraja
Lorens Olivije i Vivijen Li, Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Vivijen Li je bila jedna od najpoznatijih glumica svoje generacije, poznata po ulogama u kutlnim filmovima kao što su "Prohujalo sa vihorom" i "Tramvaj zvani želja".

Iza glamura njene holivudske karijere krio se buran lični život obeležen nizom borbi i skandala. Od bipolarnog poremećaja do hronične nesanice, problemi sa mentalnim zdravljem značajno su oblikovali njen život na ekranu i van njega.

Tragično, oni su bili deo razloga zašto je Holivud označio da je sa njom teško raditi.

Vivijen Li
foto: Profimedia

Vivijen Li je postala slavna 1930-ih i 40-ih godina prošlog veka kada se proslavila ulogom Skarlet O'Hare u epskom istorijskom ljubavnom filmu "Prohujalo sa vihorom". Ona je nastavila da dokazuje svoj talenat kao glumica u "Tramvaju zvani želja", iako bi imala neke promašaje poput "Ane Karenjine" i "Cezara i Kleopatre". Pored uspeha na filmu, Li je bila i sjajna pozorišna glumica.

Iako je često bila poređena sa svojim suprugom - Lorensom Olivijeom, Li je zaradila brojne nagrade svojim zaslugama, uključujući dva Oskara, nagradu Toni i filmsku nagradu Britanske akademije. Njen glumački rad je bio sporadičan, ali je i dalje bila poznata kao holivudska ikona zlatnog doba. U stvari, 1999. godine bila je rangirana kao 16. najveća ženska zvezda tog doba. Iako je bila veoma cenjena zbog svojih brojnih uloga, stekla je reputaciju kao „teška“.

Vivijen Li
foto: Profimedia

Ono što mnogi tada nisu znali je da njeno ponašanje nije lični izbor.

Radnje koje su se smatrale teškim često su proizašle iz nedijagnostikovanog bipolarnog poremećaja u kombinaciji sa drugim hroničnim zdravstvenim problemima. Simptomi su se pojavili još u njenom detinjstvu, ali su se samo pogoršali kada je dostigla svoje dvadesete. Bez lečenja, živela je svoj život misleći da ima neki oblik nervnog poremećaja, okrećući se samo-lečenju da bi kontrolisala svoje simptome.

Njen život su karakterisali periodi manije, praćeni napadima teške depresije, a oba su primećena na filmskim setovima. Dok je snimala "Prohujalo sa vihorom", uzela je toliko sedativa da bi kontrolisala svoju maniju da se umalo predozirala. Njeno mentalno zdravlje se samo pogoršalo nakon što se udala za Olivijea, a pored toga je imala nekoliko spontanih pobačaja. Počela je da pije i uzima još više lekova, što je samo pogoršalo njeno ponašanje na setu ali i van njega. Borila se i sa hroničnom tuberkulozom i nesanicom.

Klark Gejbl, Vivijen Li
foto: Profimedia

U vreme kada je snimala "Šetnju slonovima", Li je bila u potpunom kolapsu. Imala je potpuni nervni slom, recitujući replike iz prošlih filmova umesto onog koji trenutno snima. Na kraju je postalo toliko loše da ju je zamenila Elizabet Tejlor. Međutim, suprotno onome što su mnogi mislili, ona nije bila samo „teška“.

Olivije ju je poslao nazad u Englesku da se oporavi, gde je lečena terapijom elektrošokovima.

1 / 10 Foto: Profimedia

Iako se činilo da se posle ovoga donekle stabilizovala, problemi nikada nisu nestali. Poslednji film koji je ikada više snimila bio je "Brod budala", to je jasno i pokazao. Ostala je upamćena kao paranoična tokom snimanja i imala je razne ispade - uključujući i udaranje Li Marvina u lice cipelom sa šiljcima. Iako su neki loše ocenili njeno ponašanje, poput Dejvida Nivena, koji je mislio da je „prilično, prilično luda“, drugi nisu delili isto mišljenje.

Olivije je bio pun razumevanja i brige tokom njihovog braka, znajući da je njeno ponašanje izazvalo „neverovatno zlo čudovište“. Čak je i Stenli Kramer, reditelj njenog poslednjeg filma, visoko cenio. Rekao je: „Bila je bolesna, a hrabrost da nastavi, hrabrost da snimi film — bila je neverovatna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs