Jugoslovenska "lolita"

TUĐMANOVA ĆERKA POBEGLA JE KROZ PROZOR I UDALA SE ZA SRBINA: Jedino je ona smela da se suprotstavi očevoj strogoj naravi

Vest da je ćerka Franje Tuđmana pobegla kroz prozor da bi se udala za Srbina, mnoge je tada iznenadila, a njena ljubav bila je filmska.

Vip priča
Autor:
TUĐMANOVA ĆERKA POBEGLA JE KROZ PROZOR I UDALA SE ZA SRBINA: Jedino je ona smela da se suprotstavi očevoj strogoj naravi
Franjo Tuđman, Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

Nakon što su mediji nedavno objavili da je preminula Ankica Tuđman, supruga Franje Tuđmana, javnost se prisetila njihovih života. Inače, Franjo je bio Titov general i prvi predsednik Hrvatske devedesetih godina.

Porodica Tuđman bila je jedna od imućnijih, imali su firme i uspešne poslove. Međutim, njegova smrt odnela je sve sa sobom, te od velikog uspeha i bogatstva nije bilo ni traga. Umesto toga, nizali su se skandali.

Franjo i Ankica dobili su ćerku Nevenku, 3. marta1951. godine, u Beogradu. Ona je treće dete posle braće Miroslava i Stjepana. Nevenka je od malih nogu isticala svoj slikarski talenat, a njeni radovi bili su hvaljeni od strane eminentnih slikara.

Franjo Tuđman
Franjo Tuđmanfoto: Mark Reinstein / Zuma Press / Profimedia

Ljubav bez granica

Kao mlada devojka zaljubila se u Stevu Košutića koji je iz Srbije došao u Zagreb da studira ekonomiju. On je stanovao kod svoje tetke Kate Roksandić u Nazorovoj ulici, svega nekoliko kuća udaljenoj od stana Tuđmanovih. Njeni roditelji su bili protiv te veze jer su joj priželjkivali slikarsku karijeru, pisao je Večernji list 2016. godine.

Sa 18 godina, Nevenka je napravila jedan veoma hrabar potez, koji je u to vreme bio skandalozan. Naime, jedne prolećne noći, 1969. godine, pobegla je kroz prozor kuće i otišla kod njene ljubavi, Košutića. Sledećeg dana bili su tim povodom pozvani na proslavu kod novih prijatelja.

Dakle, udala se za Srbina Stevana Košutića, kao srednjoškolka, sa još nezavršenom gimnazijom.

Nevenka Tuđman
Nevenka Tuđmanfoto: EPA/ ANTONIO BAT

Krah filmske ljubavi

Par je nakon venčanja svoje porodično dnezgo svio u Novom Sadu, a brak su krunisali sinovima, Dejanom i Sinišom. Nevenka je česo odlazila u Zagreb i ostavljala decu kod roditelja, a nakon 9 godina braka rešila je da se razvede. Krleža ju je zaposlio u Leksikografskom zavodu.

Nevenka je sa decom napustila Srbiju i vratila se u roditeljski dom, u Zarebu. Bavila se prodajom mobilnih telefona, tehničke i luksuzne robe. Međutim, prema pisanju hrvatskih medija, firme su slabo poslovale, te ih je zatvorila i rasprodala.

Njen poslovni partner Igor Knežević posvedočio je da mu je uz proviziju od 15 odsto dogovarala ugradnju modernih telefonskih centrala u mnoge državne institucije. Posle tri suđenja tokom osam godina parničenja 2008. oslobođena je svih optužbi. Njen sin Dejan bio je sredinom devedesetih jedan od suvlasnika Kaptol banke, piše Jutarnji list.

Drugi sin, Siniša, vozio je devedesetih automobilske trke. Nevenka živi u roditeljskoj kući u kojoj je pregradila jedan deo za svoju porodicu i retko se pojavljuje u javnosti.

Njena ljubav sa Stevom upoređuje se sa filmskom, budući da je uspela da se suprotstavi strogom ocu, koji navodno nije bio za tu vezu.

Nevenka je bila i glavni lik jugoslovenskog "Romea i Julije" - još kao 13-godišnja "Lolita" (naziv poznatog romana Vladimira Nabokova) strasno se zaljubila u lepuškastog studenta hemije, Zemunca, pisao je hrvatski 24.sata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs