pravo prijateljstvo

PRESLATKA PISMA KRALJICE ELIZABETE I NJENE DRUGARICE IZ DETINJSTVA: Dopisivale su se sve do njene smrti

Kao što vam je verovatno poznato, danas je sahrana kraljice Elizabete II, pa je sva pažnja usmerena na dešavanja u Londonu. Tekst koji je pred vama, svojevrsni je omaž ovoj ženi, koja je po mnogim parametrima ušla u istoriju. Iskreno se nadamo da će vas raznežiti…

Vip priča
Autor:
PRESLATKA PISMA KRALJICE ELIZABETE I NJENE DRUGARICE IZ DETINJSTVA: Dopisivale su se sve do njene smrti
Kraljica Elizabeta, Foto: Profimedia

Otkrivena su pisma kraljice Elizabete iz detinjstva upućena drugarici i „kao da su jednostavno kliknuleˮ. Tada petogodišnja princeza Elizabeta inicirala je prijateljstvo sa Sonjom Grejam-Hodžson. Ona je navodno bila jedina prijateljica koju je buduća kraljica ikada zaista izabrala za sebe.

Njihovo prijateljstvo trajalo je decenijama, a dvojac je ostao u kontaktu sve do Sonijine tragične smrti 2012. godine. Sonjina ćerka, Viktorija d’Enijers Vilis, otkrila je da su se kraljica i njena majka družile onoliko često koliko je to vreme dopuštalo, piše Citymagazin.rs.

Često su posećivale jedna drugu, a kraljica je čak dolazila na večere njene majke, rekla je.

„Stvarno su se dobro slagale i činilo se da su jednostavno kliknule”, izjavila je Viktorija za Dejli Mejl. „Viđale su se koliko su mogle i dopisivale se sve dok moja majka nije preminulaˮ.

Prijateljice su često razmenjivale uredna rukom pisana pisma kad su bili mlade. Jedno od najranijih otkriva da je kraljica dala Sonji svog konja igračku Bena na čuvanje.

U pismu je princeza Elizabeta pozvala Sonju na večeru. Dodala je: „Molim te, da li misliš da bi mogla da poneseš Bena sa sobom? Da li možeš to da podneseš? Sigurna sam da je uživao da boravi s tobomˮ.

Tri godine ranije, kada je princeza imala osam godina, pisala je Soniji iz škotskog utočišta kraljevske porodice, na imanju Balmor.

Prijateljici je ispričala o piknicima koje je imala s mamom, a otkrila je i detalje o svom novom poniju Piksiju.

U nešto mračnijem tonu, princeza je podelila da je sahranila mrtvog crvendaća kojeg je pronašla na zemljištu. Porodica je iskopala rupu za crvendaća i napunila je ružinim laticama i cvećem, rekla je.

Iako je vreme prolazilo, ostale su prijateljice i u zreloj dobi , otkrila je Sonjina ćerka. Iako nisu mogle da se vide tokom Drugog svetskog rata, obnovile su kontakt i ostale bliske sve do Sonjine smrti pre 10 godina.

Elizabeta II bila je poslednja živuća prijateljica Viktorijine majke. Vest o kraljičinoj smrti bila je šok za Viktoriju, iako je imala gotovo 100 godina.

„Osećam se jako nostalgično”, rekla je, „znajući koliko su volele jedna drugu i da je i kraljica sada otišlaˮ.

„Definitivno se osećam kao da je kraj jedne ere. Jako sam ponosna što je moja majka bila deo njeˮ.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs