JEZIVO

ON JE SATANIN SVEŠTENIK, SILOVAO I TUKAO DEVOJKE, URINIRAO NA PUBLIKU: Svoje poremećene ideje prodaje kao umetnost

Merilin Mensona znamo kao veliku muzičku ikonu, ali danas se o njemu sve više priča kao o manipulativnom čudovištu, silovatelju i ženomrscu

Vip priča
Autor:
ON JE SATANIN SVEŠTENIK, SILOVAO I TUKAO DEVOJKE, URINIRAO NA PUBLIKU: Svoje poremećene ideje prodaje kao umetnost
Foto: Profimedia

Merilin Menson je "zaradio"nekoliko tužbi za seksualno zlostavljanje u poslednjih par godina, što je muzičara neobičnog imidža dovelo u ozbiljne probleme.

On je nesumnjivo jedan od vodećih ličnosti u šok-roku. Debitovao je u prvoj polovini 90-ih albumom Portret američke porodice, u kojem se osvrnuo na američke vrednosti, nacionalizam, rasizam, religiju, konzervativno licemerje i pokazao drugu stranu američkog sna.

Voleo je da provocira od samog početka. Njegov pseudonim, po kome je nazvan njegov bend, povezuje ime slavne američke glumice Merilin Monro i prezime serijskog ubice Čarlsa Mensona. Pevač je kasnije svojim imidžom i ekscentričnim nastupima zauvek promenio istoriju rok i metal muzike.

Ovih 10 najšokantnijih, najbizarnijih i užasnijih trenutaka iz njegove karijere ili privatnog života može vas naterati da preispitate svoj odnos s njim kao umetnikom, muzičarem ili osobom.

1. Časne sestre u lateksu sa mitraljezima

Menson je pokazao koliko mrzi ortodoksne hrišćane u svojim nasilnim spotovima. On je to potvrdio 2017. uznemirujućim, šokantnim spotom za pesmu "Znamo gde j** živimo" sa albuma Heaven Upside Down, gde grupa žena prerušenih u časne sestre, u lateksu, maršira sa mitraljezima u hrišćansku kuću da bi uništi sve što tamo nađu.

Zlonamerne monahinje siluju bračni par u sopstvenoj kući, okreću sve krstove naopačke i u svemu tome uživaju neizmerno. Pevač aktivno učestvuje u video snimku kao asistent koji drži pištolj na glavi ćerke para, terajući je da gleda horor scenu. Pevač je našminkan, sa krvavo crvenim ružem na usnama.

Ova vrsta Mensonovih napada na vernike usko je povezana sa činjenicom da je kao dete pohađao hrišćansku školu, što je negativno uticalo na njegovu percepciju institucionalizovane hrišćanske crkve. Kasnije ju je uporedio sa totalitarnim režimima, poput fašizma. Menson je takođe satanista. Kako prenosi ABC News, pevač je rekao: „Za mene Satana na kraju predstavlja pobunu. Lucifer je bio anđeo koji je izbačen iz raja jer je želeo da bude Bog. Za mene - on je najveći lik sa kojim se identifikujem.“

2. Cepanje i spaljivanje Biblije na koncertima

Osim video zapisa, Menson takođe otvoreno prezire Boga na svojim burnim i često dekadentnim koncertima. Voli da cepa ili čak spaljuje Bibliju tokom svog nastupa. Često briše pljuvačku ili nos Svetim pismom. I pocepane stranice stavlja u usta i peva u mikrofon na nerazumljiv način.

Obično to radi tokom pesme Antihrist Superstar sa drugog studijskog albuma iz 1996. godine, gde peva: "Došlo je vreme, sasvim je jasno. Naš Antihrist je skoro stigao. ."

3. Prečasni crkve Satane

Kako prenosi Rolling Stone, tokom Mensonove turneje sa grupom Nine Inch Nails u San Francisku, pevač je dobio telefonski poziv da je osnivač Satanine crkve Anton Šandor LaVej želeo da se sastane sa njim. Na kraju su se sreli i LeVej mu je rekao da želi da ga pretvori u velečasnog. „Dao mi je grimiznu karticu koja me potvrđuje kao sveštenika u crkvi Satane“, napisao je pevač u svojoj autobiografiji (1998).

Za Mensona je to bilo kao dobijanje počasne diplome sa univerziteta. Kontroverzni muzičar je napisao i predgovor za LaVeiovu najnoviju knjigu, Satan govori, koja je objavljena 1997. Kao epilog, napisao je: „Anton LaVei je podelio svoju magiju i mislim da je to učinilo ovu jadnu jebenu planetu boljim mesto. Hvala vam na podršci i inspiraciji.”

4. Seče se na sceni

Merilin Menson je koncert 1995. godine učinio prilično bizarnim. Slomljenom flašom piva namerno je posekao grudi na bini pred stotinama obožavalaca. Ovo mu je ostavilo veoma dubok ožiljak. Menson nije objasnio zašto je to uradio, ali s druge strane, to nije iznenađenje s obzirom na njegovu prirodu.

Moguće objašnjenje može biti njegova izjava časopisu Rolling Stone: „Moja tačka na Zemlji je haos. Ja sam treći čin svakog filma koji ste ikada gledali. Ja sam deo gde pada kiša i deo gde osoba za koju ne želiš da umre - umire.” I to nije bio kraj njegovom samopovređivanju na koncertu - sve je to ponovio 2016. godine i to žiletom.

5. Pušenje ljudskih kostiju

Zamislite najbizarniju, najluđu stvar na svetu. Recite to Marilinu Mansonu i on će je garantovano učiniti sa osmehom na licu. On se ničega ne plaši. Pevač je jednom rekao za High Times 1995. godine da je, kada je bio u Nju Orleansu, otišao da iskopa grob i u njemu pronašao ljudske ostatke.

Odneo je nekoliko kostiju u hotel i odlučio sa prijateljima da iz njih iseče nekoliko komada, stavi ih u lulu i popuši. "Te zapaljene kosti su mi zadale jaku glavobolju i crvenilo u očima," prisetio se pevač. Takođe je nagovorio neke druge prijatelje da puše Tik tak bombone, što nije bilo toliko ludo, ali je i dalje iracionalno.

6. Peglanje nacističke zastave i imitiranje abortusa

Mansonovi koncerti su do danas nepredvidivi i šokantni. Obožavaoci su bili kako briše svoje genitalije o telohranitelja ili nastupa sa svojim dobrim prijateljem Džonijem Depom.

Njegovi prvi koncerti 90-ih bili su na sasvim novom nivou ludila. Dobar primer je incident koji je pevač spomenuo u svojoj autobiografskoj knjizi. Kako piše, na jednom koncertu naterao je trudnu glumicu da pegla nacističku zastavu na sceni. Kasnije tokom emisije, žena raširenih nogu na dasci za peglanje pretvarala se da abortira.

7. Urinirao na gluvu obožavateljku

Roling stoun je pisao da je pevač tokom snimanja singla Lunchbox, koji se nalazi na debi albumu Portret američke porodice, pozvao gluvu obožavateljku u studio i zamolila je da se skine. Potom ju je okitio viršlima, salamom, svinjskim nogama i uslikao je.

Kasnije je rečeno da je član benda Stiven Gregori Bir, poznat pod umetničkim imenom Madona Vejn Gejsi ili pod nadimkom Pogo, imao seks sa njom, a Menson i basista Tvigi Ramirez su urinirali na nju. Pevač je u knjizi ovako opisala događaj: "Mislim da je i ona to shvatila kao umetnost i dobro se zabavljala."

8. Mogu da te ubijem, mogu da ubijem tvoju porodicu

"Mogu da te ubijem; mogu da ubijem tvoju porodicu; mogu da ubijem svakoga koga poznaješ", navodno je zapretio Merilin Menson uredniku magazina Spin Kregu Marksu iza kulisa posle koncerta. Razlog za svađu dvojice muškaraca navodno je bio to što je pevač povučen sa naslovne strane magazina.

Menson i Marks su kasnije podneli tužbe jedan protiv drugog, ali su na kraju sve rešili van suda. Kako prenosi Alternative Press, muzičar se kasnije prisetio događaja na sledeći način: "Jednom sam bio uhapšen jer sam stavio pištolj u usta urednika Spina i sakrio sam se u Trampovu kulu."

9. Zvučno izolovana komora za loše devojke, jurenje sekirom ili strujni udar

Ako vam se sve ovo čini čudnim, držite se. To je gotovo neuporedivo sa onim što su njegove bivše devojke ili ljubavnice otkrile u nedavnim optužbama. Menson je kod kuće imao takozvanu zvučno izolovanu komoru, koju je nazvao „soba loših devojaka” i u koju je zaključavao svoje devojke. Držao ih je unutra satima da bi ih kaznio i za najmanji prestup.

Pevačeva bivša devojka, manekenka Ešli Morgan Smitlajn, otkrila je za magazin da ju je Menson tamo više puta zloupotrebio protiv njene volje, davio je, ujedao ili usecao inicijale MM na njenoj butini.

"Čak i da sam vrištala, niko me ne bi čuo. Prvo se boriš, a on uživa u borbi. Naučila sam da se ne borim, jer mu je to davalo ono što je želeo. Samo sam bih otišla negde drugde u svojoj glavi", Smitlajn se sa užasom prisetila.

Glumica Esme Bjanko, koja se pojavila i u seriji Igra prestola, tvrdi da ju je pevač davao elektrošokove, bičevao je protiv njene volje, silovao i jurio sekirom po stanu. Inkriminisana lokacija je navodno bila ukrašena krvlju, kukastim krstovima, isečenim fotografijama iz porno časopisa, a sprejom ispisan znak "SIDA" navodno je bio tačno iznad Mensonovog kreveta.

10. Maštao je kako joj čekićem razbije lobanju

Još jedna glumica, Evan Rejčel Vud, sa kojom je pevač živeo nekoliko godina, bila je žrtva Mensonovog nasilničkog ponašanja. Počeo je da izlazi sa njom kada je imala samo 18 godina. Godine 2007. glumila je u njegovom videu Heart Shaped Glasses (pesma se pojavila na njegovom albumu Eat Me, Drink Me). Na snimku se seksaju dok krvava kiša pada na njih. U refrenu, Menson peva: "Nemoj mi slomiti srce i neću ti razbiti naočare u obliku srca."

"U početku je bio fin, šarmantan, i nikad nisam mislila da će me povrediti. Veza je išla munjevitom brzinom, govorio mi je da sam njegova srodna duša i da treba da živimo zajedno nedugo nakon što smo počeli da izlazimo".

Vremenom ju je naterao da prekine kontakt sa porodicom i prijateljima i potpuno je izolovao. Glumica je rekla i da je navodno prikupljao nezakonite informacije o raznim ljudima u svrhu ucene, što ju je plašilo.

Istovremeno je slušao njene razgovore mobilnim telefonom, hakovao njenu mejl adresu i društvene mreže kako ne bi mogla da traži pomoć. Vud je prvi put raskinula sa pevačem tokom prve godine njihove veze, što je inspirisalo Mensona da napiše pesmu pod nazivom "Želim da te ubijem kao što to rade u filmovima". Pevač je 2009. rekao za magazin Spin da je zamišljao kako će joj svaki dan čekićem razbiti lobanju. Par je konačno raskinuo 2010. Vudova je bila verena za Mensona.

Kako prenosi Roling Ston, tokom ove godine nekoliko žena je tvrdilo da ih je pevač opijao alkoholom i drogirao, manipulisao njima, kontrolisao njihove navike u ishrani i spavanju ili ih držao u zatočeništvu dok mu se nisu sasvim prepustile. Kada su hteli da odu, navodno im je pretio da će ih ubiti ili izvršiti samoubistvo. Menson je negirao sve optužbe i nazvao ih izmišljenim. Svaki polni odnos sa partnerkama je navodno uvek bio uz saglasnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs