voleli su se 47 godina

Ona je, baš kao u mojoj pesmi, došla tiho, nezvana, sama…I OSTALA U MENI ZAUVEK: Ovako su se voleli ĐOLE i Olja! (FOTO)

Vest o smrti Đorđa Balaševića sve je rastužila. Kako njegovu porodicu, tako i čitavu javnu scenu, jer su se svi nadali da će uspeti da ozdravi kada je pre nekoliko dana primljen je na ličenje na Infektivnu kliniku u Beogradu zbog obostrane upale pluća. Njegov život osim emotivnih stihova obeležila je i velika ljubav sa suprugom Oliverom. Njegovu priču mnogi su opisivali kao filmsku, a ona mu je bila večna inspiracija u stvaranju najlepših ljubavnih pesama uz koje su odrastale generacije.

Vip priča
Autor:
Ona je, baš kao u mojoj pesmi, došla tiho, nezvana, sama…I OSTALA U MENI ZAUVEK: Ovako su se voleli ĐOLE i Olja! (FOTO)
Đorđe i Olivera Balašević, Foto: Damir Dervišagić/ Kurir

Upoznali su se krajem sedamdesetih u Novom Sadu, dok je Olivera još bila studentkinja, a Đorđe je iza sebe već imao dva albuma s grupama 'Žetva' i 'Rani mraz'. Od prvog se susreta nisu razdvajali duže od nekoliko dana. Olivera (devojačkog prezimena Savić) se u to vreme bavila sportom - bila je jugoslavenska reprezentativka gimnastike i trebala je da ide na Olimpijske igre 1980. godine u Moskvi, ali je ostala u drugom stanju.

'Jednom prilikom gledali smo zajedno utakmicu Hajduk - Hamburg. Odjednom mi je Olivera prebacila ruku preko ramena i rekla da je Zlatko Vujović opasan fudbaler. Tada sam pomislio da sam našao pravu osobu, prijatelja koji se razume i u druge stvari. Ženim je odmah - gotovo je', ispričao je svojevremeno legendarni umetnik.

Muzačaru je potpuno pomutila razum pa joj je već tada počeo da piše pesme.

Tako je nastala 'Provincijalka' u kojoj Đorđe opisuje kako se zaljubio u devojku iz Zrenjanina. Premda je bio buntovnik i 'vetropir' brzo je shvatio da je Olivera sve što je ikada sanjao. Jedne godine otišao sam na letovanje u Umag, jako mu je nedostajala te je tada odlučio da je želi oženiti. Nazvao ju je s recepcije hotela i pitao da li želi da se uda za njega. Olivera nije stigla da odgovori, a on je seo u Golf i vozio do Zrenjanina.

Venčali su se kada se Đorđe vratio iz vojske, šest meseci nakon što se rodila njihova starija ćerka Jovana i to u Budimpešti jer je u Novom Sadu vladao meningitis. Zbog toga je Đorđe suprugu i ćerku video tek nakon mesec dana.

Osim Jovane, dobili su i ćerku Jelenu i sina Aleksu.

Jednom prilikom su otkrili kako su zakasnili na venčanje. Kantautor je na venčanje stigao u trapericama i prsluku, patikama i bedžem Mapeta. Svadba je bila skromna i održana sedmog dana maja 1981. godine. Kada su se otvorila vrata kod matičara i začuli se zvuci 'Svadbenog marša', dočekali su ih matičar i njegova asistentkinja s lentama, a muzičar je to prokomentarisao u svom stilu: 'Oho, vidi Miss i prva pratilja'.

Olivera je bila njegova najveća inspiracija i podrška. Voljenoj supruzi posvetio je svoje najlepše pesme i cijeli album 'Dnevnik starog momka', a kada se pročitaju prva slova imena pesama dobije se rečenica 'Olja je najbolja'. Prošli su zajedni brojne uspone i poneke padove, delili najlepše životne trenutke, ali i velike bitke. Ali nažalost, onu poslednju su izgubili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs