Otvoreno priznala

Najveći problemi kraljice Elizabete: Zlatna kočija je neudobna, kruna je užasno teška! (FOTO, VIDEO)

U novom dokumentarcu o krunisanju, sama kraljica se prisetila najupečatljivijih detalja jednog od najvažnijih dana u svom životu

Celebrities
22:20h Autor:
Najveći problemi kraljice Elizabete: Zlatna kočija je neudobna, kruna je užasno teška! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP / Chris Jackson

U velikom dokumentarcu "Krunisanje" britanska kraljica Elizabeta (91) pričala je o tom velikom danu. Ona je 2. juna 1953. godine krunisana kao kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije i Novog Zelanda.

foto: Profimedia

Od Vestminsterske opatije do Bakingemske palate Elizabeta se sa suprugom princom Filipom (96) vozila dva sata u zlatnoj kočiji. Udaljenost između ta dva mesta je oko sedam i po kilometara, ali hteli su da pozdrave što više okupljenih građana.

Ljubavna priča kraljice Elizabete i princa Filipa: Upoznala ga sa samo 13 godina! (FOTO)

foto: Profimedia

"Vožnja je bila jako neugodna. To je samo koža na sedištima u kočiji. Bilo je grozno", rekla je kraljica. Inače, zlatnu kočiju 1760. prvi put je koristio kralj Džordž III, a od tada se koristi na svakom krunisanju, kao i u nekim drugim posebnim prilikama.

Jedna stvar bez koje kraljevska porodica nigde ne ide: Morbidno pravilo uvela kraljica Elizabeta!

foto: AP / Lefteris Pitarakis

U dokumentarcu, koji će se na Bi-Bi-Siju emitovati 14. januara, mnogo vremena će se posvetiti kraljičinom nakitu. Sama Elizabeta pričala je o kruni koju je nosila na krunisanju. Slavna kruna ima 2.868 dijamanata, među kojima su i ogromni dijamant Cullinan II od čak 317 karata, safir Svetog Edvarda i tzv. rubin crnog princa.

Kraljica Elizabeta može da radi šta hoće, ali jednu stvar 28 godina ne menja!

foto: AP / Toby Melville

"Taj mi je najdraži od svih dijamanata", rekla je Elizabeta. Rubin crnog princa ima 170 karata i jedan je od najstarijih komada u celoj kolekciji kraljevskog nakita. Navodno datira još iz 14. veka. Kruna joj je, inače, jako teška i kaže da ne može dugo da je nosi.

Kraljica Elizabeta voli dobru kapljicu: Šokiraće vas koliko alkohola popije svakog dana!

foto: AP / Alastair Grant

"To je jedna otežavajuća okolnost svih kruna, ali inače su one prilično važne", rekla je.

Kako bi se navikla na krunu, pre krunisanja je kraljica vežbala nošenje kod kuće, nekoliko puta dnevno, te s njom čitala novine i pila čaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs