Da li ste znali?

Jedina slabost moćnih Nemanjića: Sluđeni ženama, trpeli poniženja i prevare!

Mađarica Katarina bila je fatalna za braću Dragutina i Milutina koji su se bukvalno otimali oko nje
Celebrities
21:12h Autor:
Jedina slabost moćnih Nemanjića: Sluđeni ženama, trpeli poniženja i prevare!
Foto: Wikipedia

Kraljevi i jedan car iz loze Nemanjića bili su moćni, ali ne i imuni na ljubavne jade koje su im zadavale njihove žene. Tako je zbog Grkinje Ane Dukeni kralj Radoslav izgubio presto, a car Dušan je jedini od Nemanjića koji nije dobio svetački oreol jer je, mimo kanona, ženu Jelenu doveo na Svetu goru. Mađarica Katarina bila je fatalna za braću Dragutina i Milutina koji su se bukvalno otimali oko nje.

Postao papučić zbog Grkinje Ane

Žena najstarijeg sina Stefana Prvovenčanog, Stefana Radoslava, bila je Grkinja iz Epira, Ana. Beleške ukazuju da je ova žena držala najslabijeg Nemanjića u kulturnom i moralnom ropstvu. Jadnog Radoslava toliko je pritiskala jer je bila princeza carske krvi, da je on na srpskim poveljama počeo da se potpisuje grčki. Bio je pod velikim uticajem i njenog oca, epirskog cara Teodora koga je pratio u stopu, a ta opčinjenost je išla dotle da je mislio da poništi dela Svetog Save i teško stečenu autokefalnost srpske crkve.

Nestašna kraljica otišla zbog Francuza

O Ani Dukeni, ženi kralja Radoslava, srpski crkveni izvori pišu da je dama „krajnje slobodnog ponašanja", ali na to srpski kralj očito nije obraćao pažnju. Crkveni izvori čak kažu da je Radoslav bio toliko pod uticajem svoje žene da je zbog nje prosto izgubio razum. Iako se odlučio da zbog ljubavi pobegne u Dubrovnik, pa u Drač, Radoslav je doživeo potpuno poniženje jer mu je ženu preoteo drugi muškarac. Crkveni izvori kažu: „Jedan Fruz (Francuz) grozno zapreti kralju smrtonosnim mačem". On je ustuknuo pred mačem izgubivši tako i kraljevinu i ženu. Zbog pretrpljenog poniženja jedino mu je preostalo da se vrati kući, ode u manastir i postane kaluđer Jovan. Posle toga „lepa Ana" se vratila ocu u Epir.

Bugarka išla sa mužem u pohode

O Dušanovoj ženi Jeleni, sestri bugarskog cara Jovana Aleksandra, katolički izvori pišu sve najgore, a Mavro Orbin doslovno kaže da je „perverzna dama, neprijatelj katolika". Prvi epitet je dobila jer je Dušana potpuno vezala za sebe, čak toliko da je zajedno s njim, bežeći pred kugom, dospela na Svetu goru. Tako je bila jedina žena koja je ikada nogom kročila u ovo svetilište. S druge strane, prema pisanju Jovana Kantakuzena, Jelena je pratila muža i u ratnim pohodima. Ali, zbog vezanosti za ženu, Dušan će biti jedini Nemanjić koji će ostati bez oreola sveca. Čini se da je uvođenje Jelene na Svetu goru Dušanu uzimano za veći greh od oceubistva.

Napaćena srpska kraljica, brak je upropastio: Trpela starijeg muža, svekrvu i rođenu majku!

Kralj Dragutin, foto: Wikipedia
Kralj Dragutin, foto: Wikipedia

Francuskinja htela da Srbe privede katoličanstvu

Francuskinja Jelena Anžujska bila je majka srpskim kraljevima Dragutinu i Milutinu. Neki izvori opisuju je kao oštroumnu, dobru, darežljivu i visokomoralnu ženu koja je nadživela svog muža Uroša I, a izgleda i jednog sina, Dragutina. Navodno je bila jednako popularna kod Srba i Latina u primorju, a poštovale su je i obe crkve. Ostavila je trajnu uspomenu u Duklji, obnovila čuveni grad Drivast ili Drivost koji su kasnije razorili Mongoli, podigla je katoličke crkve u Kotoru, Baru, Ulcinju i Skadru, franjevačke manastire i srpski manastir Gradac na Ibru. Katoličkim manastirima kod Bara dala je mnoge darove. Ostala je do kraja života u latinskoj veri, a i muža je nagovarala da primi uniju sa Rimom. Neki srpski izvori pak Jelenu Anžujsku vide samo kao jednu od katoličkih misionarki koje su trebale da preobrate „šizmatičke Srbe" u katoličku veru.

U Mađaricu bili zaljubljeni i Dragutin i Milutin

Katarina je bila ćerka kralja Stefana Petog i njegove žene Jelisavete. Ovu Mađaricu koja je bila žena kralja Dragutina hvale crkveni izvori. Iako je njena sestra Jelisaveta bila jedna od četiri Milutinove žene, ovaj srpski kralj ju je gotovo oteo iz jednog manastira, gde je ova bila kaluđerica. Zbog rođačkih veza i crkvenih obzira, Milutin je ipak morao da je vrati u manastir. Ova Mađarica je zanimljiva jer je bila tipična predstavnica mešavine azijske krvi i evropske kulture. Tako je zanimljivo da se ova žena udavala iz manastira, pa vraćala u njega.

I Marka Kraljevića varala žena

Kralj Vukašin imao je sinove Marka (Kraljevića), Andrijaša, Ivaniša i Mitraša, i ćerke Milicu i Rusnu. Od njegovih sinova samo je Marko sebe nazivao kraljem. Markova žena bila je Jelena, ćerka vojvode Hlapena, koja je prema pisanju nekih hroničara kao i Ana Dukeni „izneverila svoga muža".

Duhovna snaga Belog anđela: Sinonim za nadu, spasenje i čuda!

Marko Kraljević, slika Mine Karadžić, foto: Wikipedia
Marko Kraljević, slika Mine Karadžić, foto: Wikipedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs