Mudri potezi

3 stvari koje svako treba da nauči od Putina: Kako od minusa da napraviš plus!

Kad se saberu, njegove lekcije bi mogle da budu recept za uspeh
Lifestyle
11:30h Autor:
3 stvari koje svako treba da nauči od Putina: Kako od minusa da napraviš plus!
Foto: Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin omiljen je kako među svojim sunarodnicima, tako i među Srbima.

Poznato je da je Putin Rusiju izvukao iz krize mudrim potezima, ali i lekcijama koje bi svako od njega mogao da nauči, ne samo političari, već i obični ljudi.

1. Snaga uprkos preprekama

Ruska naftna industrija je dokazala svoju stranu u poslednjih nekoliko godina. Proizvodnja se povećavala uprkos velikoj recesiji koja je zahvatila svet, međunarodnim sankcijama koje su uvedene Rusiji i najvećem padu cene nafte u ovom vremenu.

U septembru, Rusija je postavila rekord u proizvodnji nafte u postsovejtskom dobu - pumpala je 11,1 miliona barela dnevno. Za sledeću godinu, naftne kompanije su spremne da proizvode još više, ukoliko Kremlj to želi.

Dva dana nije izašao iz crkve, klečao, molio se i plakao: Najteži trenuci u životu Vladimira Putina!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Investiranje u ono što rade najbolje

Ulaganja u vreme kada je cena barela bila 100 dolara donelo je rezultate. Najveći ruski naftaši Rosnjeft i Lukoil sipali su milijarde dolara u Sibir gde su vredna naftna polja. Analitičari kažu da Rusi imaju mnogo nafte koju mogu da proizvedu po konkurentnim cenama.

3. Od minusa napraviti plus

Niske cene nafe pogodile su rusku privredu, što je dovelo do velike recesije s najvećom budžetskom rupom od 2010. godine. Sve to je dovelo do snažnog pada rublje u odnosu na dolar. Ali, jeftinija valuta je plus za ruske naftne kompanije. Oni prodaju naftu za dolare, a troškove koje plaćaju, kao što je bušenje, plaćaju u rubljama. Tako da su mogli da povećavaju prihode, a s druge strane da smanjuju troškove.

Putin odobrio zakon: Žena ima pravo da ubije čoveka koji ju je silovao!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs