NAŠA FATALNA GLUMICA OTIŠLA JE IZ SRBIJE NA VRHU KARIJERE ZBOG ŠOK RAZLOGA: Njenu ljubav s albanskim mafijašem svi pamte

Mijrana Joković već godinama uspešno gradi karijeru kako u svetu glume, tako i u nastavničkoj profesiji. I dalje je zadržala pogled koji razoružava.

Celebrities
17:14h Autor:
NAŠA FATALNA GLUMICA OTIŠLA JE IZ SRBIJE NA VRHU KARIJERE ZBOG ŠOK RAZLOGA: Njenu ljubav s albanskim mafijašem svi pamte
Mirjana Joković, Foto: Printscreen/youtube

Mirjana Joković je bila jedna od najperspektivnijih mladih glumica u bivšoj Jugoslaviji, već prvim ulogama je privukla pažnju javnosti, a publika ju je neverovatno zavolela! Vrlo je cenjena među kolegama koje obožavaju da se nađu sa njom u kadru, a posebno su se obradovali kada je prihvatila da tumači glavnu rolu u seriji "Poziv". Život i želja za avanutriama su je odveli u Ameriku, gde je, takođe, postigla veliki uspeh.

Rodila 1967. godine u Beogradu,obožavala je da putuje, ali nije se nadala da će živeti na dva kontinenta. Stekla je slavu tokom osamdsetih i devedesetih godina prošlog veka, a nema ko nije gledao u bivšoj Jugi filmove u kojima je imala maestralnu ulogu - “Podzemlje” i “Strljšen”.

Posle 15 godine se vratila u glumaški svet u Srbiji i to glavnom ulogom u seriji "Poziv", te je opet sa lakoćom oduševila gledaoce. Otkrila je da joj posao nije nedostajao, jer bez glume ne može da zamisli život.

- Ne mogu da kažem da mi je nedostajao jer nikada nisam napustila posao u svojoj zemlji iz nekog specifičnog razloga. Zapravo, nikada za sve ove godine nisam mogla da odvojim više vremena i snimim neku veću ulogu kao što je slučaj u seriji "Poziv".

Mirjana Joković
foto: ATA Images

Ova glumica je svoje detinjstvo provela u Zambiji, gde je njen otac radio kao industrijski inženjer. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, a u klasi sa Draganom Bjelogrlićem, Draganom Petrovićem Peletom, Srđanom Žikom Todorovićem, Vesnom Trivalić i Slobodanom Bodom Nikolićem.

Mirjana već dugi niz godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Teško je biti glumac u Americi, mnogi na kraju odustanu, kaže Mirjana Joković. Čuvena glumica, koja se proslavila ulogama u ostvarenjima "Sivi dom", "Zaboravljeni" i "Mala", od 1993. godine živi u obećanoj zemlji, a već 1997. je zaigrala u “Amerikan Repertori” teatru. Kako se za njen talenat daleko čulo, vrata su joj se otvorila u mnogo različitih pozorišta širom Amerike.

Mirjana Joković
foto: Profimedia

A onda se našla i na filmskom platnu i to zajedno sa Dženifer Lopez u filmu "Maid in Manhattan", osim toga, glumila je i u ostvarenjima "A better way to die", "Private Property"...

- Bilo je veoma zanimljivo. Imala sam malu ulogu, ali je bilo interesantno biti deo jedne takve produkcije i sistema na visokom nivou - osvrnula se na rad sa Džej Lo.

Mirjana Joković
foto: Printscreen/youtube

Angažovana je i kao nastavnik glume na Kalifornijskom fakultetu umetnosti, u blizini Los Anđelesa.

- Kada sam otišla u Ameriku upisala sam Kalifornijski institut umetnosti. To je prestižna škola koju je napravio čuveni Volt Dizni. U njoj postoji pet smerova - film, pozorište, balet, animacija i muzika. Kada sam diplomirala, posle nekoliko godina se ukazala prilika da predajem na katedri za film i tako je i bilo. Na odseku za muziku predaje naš čuveni profesor Miroslav Tadić.

Jednom prilikom glumica je otkrila da Srbiju nije napustila zato što je nije volela, već zato što se slučajno tako desilo.

"To je univerzalni problem svih ljudi koji jednom krenu daleko od kuće iz potrebe da žive negde drugde. To što su otišli, ne znači da su ostavili svoj dom, ali je u redu i da pronađu neko novo mesto, život u inostranstvu", pričala je svojevremeno Mirjana Joković i dodala:

"Nikada se nisam otkinula od Srbije. Meni je to bilo jako važno u životu, jer nisam otišla iz Beograda zato što ga nisam volela. Stalno sam putovala i meni se slučajno desilo da sam ostala u inostranstvu i stvorila sam sebi dva doma. Hvala Bogu, ima dosta naših svuda, pa je lakše ostati."

Mirjana se, osim u pomenutim filmovima, proslavila ulogama u serijama "Kamiondžije", "Sivi dom", te filmovima: "Zaboravljeni", "Mala", "Bure baruta", dok je u ostvarenju "Stršljen" igrala rame uz rame sa čuvenim glumcem Ljubišom Samardžićem.

Koliko je bila omiljena u narodu govori i činjenica da se 1988. godine čitava nacija pobunila, jer Mirjana nije dobila Zlatnu arenu za filmove "Zaboravljeni" i "Put na jug".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs