ŽIVOT PREDSTAVNICE SRBIJE NA EVROVIZIJI OBELEŽILA JE JEZIVA TRAGEDIJA: Zbog toga svoj najveći hit peva sa VELIKIM BOLOM

Životna priča Teya Dore, predstavnice Srbije na Evroviziji, prepuna je emotivnih detalja.

Celebrities
ŽIVOT PREDSTAVNICE SRBIJE NA EVROVIZIJI OBELEŽILA JE JEZIVA TRAGEDIJA: Zbog toga svoj najveći hit peva sa VELIKIM BOLOM
Foto: Printscreen RTS

Pevačica Teya Dora ove godine će predstavljati Srbiju na Evroviziji u Malmeu sa pesmom "Ramonda" koja sa sobom nosi posebnu simboliku. Ovu mladu zvezdu svet je već upoznao prošle godine kada je njena pesma "Džanum" postala jedna od najviralnijih numera na svetu.

Iza tuge i melanholije koja se čuje u njenom glasu, stoji tužna porodična priča.

Tekst pesme preveden je na 189 jezika širom sveta, a na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tiktok napravljeno je više miliona objava uz nju.

Teya Dora je u intervjuima koje je na Balkanu i u svetu davala povodom ove pesme iznela i mnoge činjenice vezane za njeno muzičko školovanje i rad, ali o privatnom životu je malo govorila.

Teya Dora
foto: Kurir/ Nenad Kostić

Ono što niko do sada nije znao, a izuzetno je važno za pesmu "Džanum", objavljeno je ovih dana i to očigledno slučajno, u lokalnom borskom mediju za koji je Teya Dora dala intervju u kome je evocirala uspomene na njeno detinjstvo iz Bora i drugih gradova istočne Srbije i Timočke krajine, koje je posećivala prateći njenu mamu dok je iz tog dela Srbije pisala reportaže za Večernje novosti.

Čini se da je novinar koji je intervju vodio i lično poznavao Teya Doru dok je bila dete, pa je objavio ne samo njenu prelepu sliku iz perioda kad je imala četiri ili pet godina, već je otkrio i ko su Teya Dorini roditelji.

Napisao je da su oni takođe Borani i da "Teinu mamu Jasnu rođenu Jojić, znamo po mnogobrojnim tekstovima o Boru i Timočkoj krajini koje je godinama objavljivala kao novinar Večernjih novosti, ali i po brojnim etnološkim knjigama među kojima su i knjige o vlaškoj magiji, čijim je pisanjem i izdavanjem pre skoro tri decenije doprinela uverenju da Vlasi imaju svoj kulturni identitet i da zaslužuju da u Srbiji ostvare status nacionalne manjine".

Novinar je napisao i da je Tein otac, slikar i grafički dizajner koga će Borani pamtiti ne samo po logotipima koje je uradio za institucije poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Muzičke škole u Boru, već i po izložbama karikatura i sjajnih ilustracija, njegov dragi prijatelj Dragan Pavlovski Gandra, preminuo 2021. godine.

Kada uz to dodamo činjenicu da je Teya Dora u nekoliko intervju rekla da joj je uvek teško da peva Džanum i zato što je pesma podseća na tragičan gubitak koji je imala u životu i zato što osoba koju je mnogo volela nije bila živa da se raduje uspehu Džanum, potpuno je jasno zašto Teya Dora ovu pesmu uvek izvodi sa strašnim bolom u glasu.

(Stil/ Srbija Danas)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs