OVAKO JE IZGLEDALA GADAFIJEVA POSETA JUGOSLAVIJI I SUSRET S TITOM: Nakon Brozove smrti, svi su zanemeli od njegovih reči

Gadafijeva poseta Jugoslaviji propraćena je na svetskom nivou, a ujedno je učvrstila bilaterarne odnose.

Celebrities
OVAKO JE IZGLEDALA GADAFIJEVA POSETA JUGOSLAVIJI I SUSRET S TITOM: Nakon Brozove smrti, svi su zanemeli od njegovih reči
Foto: Printscreen Youtube/ AP Archive

Gotovo da ne postoji osoba koja se sa nostalgijom ne priseća Jugoslavije. Među ljubiteljima Titove Jugoslavije, bio je i libijski lider Muamer el Gadafi, koji je često bio Titov, rado viđen gost.

Predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito je zvanično posetio Libiju u tri navrata 1970, 1977. i 1979. godine, dok je Gadafi Jugoslaviju posetio 1973, 1977. i 1978. godine.

Saradnja između dve zemlje počela je ekonomskom pomoći Libiji još u vreme kralja Idriza, da bi u godinama posle revolucije u ovoj zemlji radilo i više od 20.000 Jugoslovena. Privredna razmena je iznosila dve milijarde dolara, gradile su se luke, putevi, bolnice, u Libiji su radile hiljade jugoslovenskih lekara i medicinskih sestara.

Srdačni odnosi između dve zemlje su na kraju prerasli u vojnu trgovinu u kojoj je Libija postala glavni klijent za jugoslovensko oružje i drugu opremu, te je Libija među ostalim kupila 116 jugoslovenskih mlaznih aviona G-2 galeb.

Jugoslavija je oštro osudila bombardovanje Libije od strane Amerike 1986. godine, dok je Gadafi imao uvek bio na strani SFRJ.

O ratu u SFRJ, Gadafi je ovako govorio:

"Ta miroljubiva zemlja Jugoslavija, izgradila se sama, ciglu po ciglu, pošto je Hitler uništio. A onda je ponovo razbijena, na isti, Hitlerovski način. A kad je umro Tito, vi ste došli u bivšu Jugoslaviju i rasturili je, zbog sopstvenih, imperijalističkih interesa", kazao je jednom prilikom u svom govoru Gadafi, a potom se zapitao:

"Kako mi drugi da budemo sigurni da se to neće desiti nama, ako se desilo miroljubivoj Jugoslaviji? Je li ona bila pretnja bilo kome? Bilo kada?"

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs