BODLJA RAŽE MU RASPORILA SRCE KAO NOŽ KAD PROĐE KROZ PUTER! Poslednja reč Stiva Irvina LEDI KRV, trenutak smrti SNIMLJEN

Čuveni lovac na krokodile pokazao je svetu divljinu, koju je obožavao, a upravo ona mu je oduzela život i to na stravičan način.

Celebrities
08:47h Autor:
BODLJA RAŽE MU RASPORILA SRCE KAO NOŽ KAD PROĐE KROZ PUTER! Poslednja reč Stiva Irvina LEDI KRV, trenutak smrti SNIMLJEN
Stiven Irvin, Foto: Animal Planet Collection / Everett / Profimedia

Stiven Irvin, australijski voditelj, čuvar zoološkog vrta , edukator divljih životinja i ekolog, bio je najčuveniji kao "lovac na krokodile". Ovaj veliki pustolov i zaljubljenik u prorodu ostao je upamćen po svojoj strastvenoj predanosti očuvanju divljine i radu s opasnim životinjama.

Došao je na svet 22. februara 1962. godine i to na rođendan majke Linet. A upravo od oca Boba nasledio je ljubav prema divljim vrstama iz prirode. Naime, sa roditeljima se preselio kao dete u Kvinslend 1970. godine, gde je pohađao školu. Slavni voditelj je svog tatu opisivao kao stručnjaka za divlje životinje zainteresovanog za herpetologiju, dok se njegova majka bavila rehabilitacijom životinja.. Nakon preseljenja, Bob i Linet su osnovali mali Kvinslendski park reptila i faune, gde je Stiv odrastao. A oduvek su mu najveću pažnju privlačili krokodili.

Stiv Irvin
foto: Animal Planet Collection / Everett / Profimedia

Do međunarodne slave je došao tokom devedesetih kao autor i voditelj kultne emisije "Lovac na krokodile", na kojoj je radio zajedno sa suprugom Teri.

Postigao je međunarodnu slavu kasnih 1990-ih iz televizijske serije Lovac na krokodile, međunarodno emitovane dokumentarne serije o divljim životinjama koju je vodio sa svojom suprugom Teri. Imali su dvoje dece, Bindi i Roberta, koji se danas dive svojim roditeljima na hrabrosti.

Sitovove avanture pratio je ceo svet. Njegova energija, entuzijazam i karakterističan australski naglasak činili su ga omiljenim likom među gledaocima. Bio je poznat po svojoj hrabrosti i neustrašivosti u interakciji s opasnim životinjama. Edukacija ljudi o važnosti očuvanja okoline i divljih vrsta postala je ključna karakteristika njegove karijere.

Stalno je bio u potrazi za novim avanturama, a neverovatnu snagu mu je davala želja da što bolje upozna divljinu. Međutim, život je izgubio u sekundi i to baš na mestu gde je najviše voleo da bude - u prirodi. Tragično je nastradao 4. septembra 2006, nakon što ga je raža svojom bodljom probola u srce tokom snimanja nove dokumentarne emisije na grebenu Bat u blizini Port Daglasa.

Stiv Irvin
foto: Animal Planet Collection / Everett / Profimedia

Poslednje reči prezentera divljih životinja na zemlji snimio je kamerman Džastin Lajons. Svaki put kada se pomene njegv veliki prijatelj istakne da nikako nije mogao da se pomiri sa činjenicom što nije mogao da mu pomogne. I posebno uvek naglasi da se nada da snimak poslednjih minuta života Irvina nikada neće dospeti u javnosti. A gde se video traka nalazi ni danas nije poznato.

"Snimak nikada neće ugledati svetlost dana. Nikada. Ja sam video snimak ali ne želim da ga vidim ponovo", rekao je Irvinov najbolji drug i režiser Džon Stejnton kod Larija Kinga 2006.

Stivov dugogodišnji član posade otkrio je da je ekipa bila na čamcu na naduvavanje kada su primetili ogromnu ražu kako pliva kroz vodu.

Snimateljske ekipe su se očajnički trudile kako bi pokušale da ga spasu pre nego što su ga odvele na obalu, gde su bolničari izvršili reanimaciju. Irvin je preminuo pre nego što je stigao u bolnicu. Ceo incident snimljen je kamerama, a trake su predate vlastima da pomognu u njihovoj istrazi. I godinama nakon smrti, snimak još uvek nije video svetlost dana, uglavnom zahvaljujući željama njegovih bliskih prijatelja i porodice.

1 / 5 Foto: Animal Planet Collection / Everett / Profimedia

Irvin je ronio tog dana snimajući za svoju novu emisiju. Fokus ekipe je bila smrtonosna tigrasta ajkula. Nakon što nije uspeo da je pronađe, Irvin je umesto toga okrenuo džinovskoj raži od skoro dva i po metra kako bi je snimio za jedan drugi projekat koji je radio. Stiv Irvin je plivao iznad raže, koje su u većini slučajeva bezopasne. U jednom trenutku mu je raža bodljom probila grudi, po svemu sudeći, misleći da se radi o ajkuli.

Raže inače koriste bodlje, koje su zapravo tri otrovne spinalne oštrice u repu, kao odbrambeni mehanizam kada im neko preti ili kada ih nagazi. Raža mu je bodljom probila grudni koš i zabola otrovni šiljak direktno u srce.

"Bodlja mu je prošla kroz grudi kao vruć nož kroz puter", rekao je Irvinov kamerman Džastin Lajons, koji je snimio tragični incident.

„Imao sam kameru i mislio sam da će ovo biti odličan snimak. Ali odjednom se raža naslonila na prednju stranu i počela da ubada Stiva repom.

Stiv Irvin
foto: Animal Planet Collection / Everett / Profimedia

Irvin je rekao svom timu da mu je bodlja 'probila pluća' nakon što je pogođen, ne shvatajući da je umesto toga pogodio njegovo srce.

Verovatno je raža od Stivove senke pomislila da se radi o tigrastoj ajkuli, koja često napada raže, pa je počela da ga napada. Dok se vraćamo čamcem, vičem na jednog člana posade u da stavi ruku preko rane, a Irvinu sve vreme govorimo - Misli na svoju decu, Stiv, drži se, drži se, drži se. Samo je nekako mirno pogledao i rekao - umirem. I to je bilo poslednje što je rekao”, izjavio je kamerman.

Sve je bilo snimljeno jer je to bila želja samog Irvina. Stravični snimak je odmah predat vlastima koje su istraživale njegovu smrt. Biograf Timi Donovan rekao je da je Irvin uvek govorio ljudima “da bi bio tužan ako niko ne snimi njegovu smrt“.

Sve kopije kasete na kojoj se nalazi snimak Irvinove smrti su uništene odmah po završetku istrage, osim jedne. Rečeno je da je njegovoj supruzi uručena poslednja kopija.

"Nakon što je Stiv umro, 100 miliona gledalaca je pogledalo video snimak njegove smrti koji je objavljen na Jutjubu. Taj film je bio potpuna izmišljotina koja je iskorišćavala tugu ljudi. Nikad nisam gledala pravi snimak. Zašto bih? Znam kako je moj muž umro i laknulo mi je što deca nisu bila na brodu kao što bi obično bila; bilo bi užasno da su bila svedoci toga", rekla je za magazin “You” 2018.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs