ZBOG POROKA SE ODREKAO PEVANJA: Narodni pevač je umro u teškim mukama, a ovoj ženi posvetio pesmu koja ledi krv u žilama

Dobrivoje Topalović želju svoje majke nije ispunio, ali joj je u to ime posvetio pesmu

Celebrities
16:33h Autor:
ZBOG POROKA SE ODREKAO PEVANJA: Narodni pevač je umro u teškim mukama, a ovoj ženi posvetio pesmu koja ledi krv u žilama
Dobrivoje Topalović, Foto: preentscreen/Youtube

Dobrivoje Topalović, rodom iz Preljine, proveo je svoje detinjstvo u tom mestu i završio osnovnu školu, pa u Čačku srednju školu. Nakon uspešno završene srednje škole, započeo je rad u preduzeću "Cer", gde je ostao zaposlen nešto manje od dva meseca. Njegov dalji put vodio ga je u Beograd, gde se upisao na višu tehničku školu. Nažalost, posle dve godine, izgubio je pravo na nastavak studija, što je predstavljalo izazov u ostvarivanju njegovih profesionalnih ambicija.

Dobrivoje Topalović
foto: preentscreen/Youtube

Velika želja njegove majke bila je da vidi svog sina kao inženjera, ali životni put Dobrivoja je krenuo drugim tokom. Kasnije je Dobrivoje pesmu Dobrice Erića "Gajila me majka kraj fenjera, negovala sa suzom u licu, želela je sina inženjera, a dobila lutalicu..." posvetio majci. Pevačku karijeru započeo je u kulturno-umetničkom društvu u Čačku. koja opisuje majčinu ljubav i želju da njen sin postane inženjer. Pesnikovu opisnu patnju u pesmi je emotivno povezao sa sopstvenim životnim putem, gde je umesto inženjerskog poziva, našao svoje mesto u svetu muzike.

Dobrivoje je započeo svoju pevačku karijeru u kulturno-umetničkom društvu u Čačku, gde je otkrio svoju strast prema muzici. Sanjao je da snimi svoju ploču, ali se suočavao sa izazovima na putu ka ostvarenju tog sna. Prijavljivao se na seoska takmičenja pevača amatera, ali u to vreme, čačanski kraj je već bio poznat po izuzetno talentovanim pevačima, pa Dobrivoje nije uspevao da osvoji prve nagrade.

Dobrivoje Topalović
foto: preentscreen/Youtube

Sreća ga je pogledala kada je upoznao Dragana Aleksića, harmonikaša i kompozitora iz susednog sela Mrčajevci, koji je već imao iskustva sa snimanjem za Diskos. Dobrivoje je zamolio orkestar da izvede jednu njegovu pesmu pred Aleksićem, otvarajući vrata saradnje koja će obeležiti njegovu karijeru. Aleksić ga je primetio i pozvao za sto, a rezultat te saradnje bili su prvi snimci četiri singl ploče. Iako pesme nisu odmah doživele slavu, predstavljale su početak jedne uspešne muzičke priče koja će se kasnije proširiti izvan čačanskog okruga.

Godine 1986. u saradnji sa Miroljubom Aranđelovićem Kemišom snimio je za PGP RTB jednu od najlepših pesama: "Crno vino". Antologijska.

Za ovu pesmu Dobrivoje kaže da mu je "ta pesma otvorila vrata i kod mlade publike. Ipak, mladi diktiraju šta će se slušati".

Svojevremeno je, inače, govorio kako se "na selu može preživeti i u najteža vremena, dok u gradu glad brzo pokuca na vrata." Čitavo njegovo detinjstvo bilo je vezano za jedno, a imao je običaj i da tvrdi kako su "ljudi koji su ceo život proveli u gradu hendikepirani u odnosu na one sa sela".

"Pogotovo je to izraženo danas u vreme velike ekonomske krize. Na selu se može preživeti i u najteža vremena, dok u gradu glad brzo pokuca na vrata - pričao je on za života."

"Živim sa suprugom, a najviše vremena provodim sa unukom Radovanom. Pevačku karijeru polako privodim kraju pa izbegavam koncerte i nastupe na televizijama. Trudim se da se što više odmaram u krugu porodice i održavam imanje, kosim travu…”, rekao je Dobrivoje Topalović pre nekoliko godina.

Pevač Miroslav Ilić je bio u kontaktu sa Dobrivojem do njehovih poslednjih momenata života.

"Prošli smo svašta zajedno. Dobar deo života smo proveli zajedno i to u ono najlepše doba našeg zanata. Ipak, nismo se odavno videli. Ne samo zbog njegove bolesti, već je i Dobrivoje izabrao tako. Malo se distancirao od svega pred kraj života" kaže Miroslav.

On se zatim prisetio jednog malog detalja, anegdote kada je Topalović pričao da je jednom prilikom otišao kod lekara.

- Bio je jednopm prilikom kod lekara i doktor mu je tada rekao da mora da bira između pevanja i cigareta. On je rekao tada "moraću da prestanem pevam" - ispričao je pevač.

Pevač Dobrivoje Topalović preminuo je 16. juna, 2020. godine posle teške bolesti. Poslednje dane proveo je u rodnom selu sa suprugom.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs