GORICA JE VOLELA OVOG POZNATOG DASU, POSLE RAZVODA POSTALI POSLOVNI PARTNERI: A život joj je obeležila VELIKA TRAGEDIJA

Prošlo je godinu dana otkako nas je napustila novinarka Gorica Nešović, ali mnoge njene reči će se dugo pamtiti.

Celebrities
17:56h Autor:
GORICA JE VOLELA OVOG POZNATOG DASU, POSLE RAZVODA POSTALI POSLOVNI PARTNERI: A život joj je obeležila VELIKA TRAGEDIJA
Gorica Nešović, Foto: Kurir / Stefan Jokić

Novinarka i voditelja Gorica Nešović ostaće upamćena po svom šarmantnom osmehu, duhovitosti, ali i po surovoj iskrenosti, jer o svakoj temi je govorila potpuno otvoreno, trudeći se da razbije mnoge predrasude. Nikada se nije plašila da iznese svoje stavove, ali na vrlo zanimljiv način, što ju je činilo autentičnom. Život bez radija nije mogla da zamisli, a napisala je i tri knjige.

Rođena je 15. maja 1964. u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Postala je 1982. godine član redakcije Omladinskog programa Ritam srca, koji se tada emitovao na Studiju B, a iz kojeg je kasnije nastao Radio B92. Od 1989. do 1991. eksperimentisala je sa različitim žanrovima: Vampir kviz, One man show, Poplava. Početkom devedesetih vodila je emisije na Trećem kanalu, a zatim na Televiziji Studio B zabavno muzičke programe Videodrom i Neosvest. Bila je i urednica beogradskog Radija City.

Tokom osamdesetih godina radila je i kao Disk-džokej u tada popularnim klubovima "Akademija", "Fuzija" i "Buha", gde je birala muziku. Nakon toga Gorica Nešović radi kao programska direktorka Radija B92 i voditeljka najslušanijeg radijskog jutarnjeg programa u Srbiji Dizanje. Slušaoci Prvog programa Radio Beograda mogli su da prate emisiju Buđenje koju je uređivala i vodila sa prijateljem i kolegom Draganom Ilićem.

Gorica Nešović
foto: Kurir / Stefan Jokić

Deset godina je provela u braku sa Slobodanom Nešovićem Lokom, koga mnogi znaju kao jednog od učesnika emisije „Četiri i po muškarca“. Po rastanku s novinarkom, Loka je stupio u brak s Irenom Nešović.

Posle razvoda, Gorica je nastavila da živi sa njihovim sinom Markom, suočavajući se sa epitetima „samohrana majka“ i „raspuštenica“. A na tu temu je imala mnogo toga da kaže, te je sve istakla u svom blogu.

"Kad sam se razvela, upala sam u status „samohrane majke“. Kako to glupo zvuči, kao – hrani se sama. Ima i gora varijanta – raspuštenica. Raspuštena, radi šta hoće. Ponižavajuće ‒ istakla je, konstatujući da se za muškarce koji žive sami sa decom uglavnom kaže samohrani roditelji, dok žena koja je u istom položaju izaziva sažaljenje: „Šta će, jadna, sama“ - pisala je Gorica tada i dodala:

"Dobro je da sa bivšim partnerom ostanemo u dobrim odnosima, ne samo zbog dece, već i zbog zajednički provedenih godina koje su bile lepe. Ne traje sve večno. Odnosi treba da se neguju – nekada uspe, nekada ne. Svakako je dobro kad je razvod dogovor. I za to se valja potruditi ‒ pričala je, napominjući da je srećna što je sama mogla da odlučuje o svojoj sudbini i ne zavisi ni od koga."

Gorica Nešović
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Iako se nikada nije javno požalila na bivšeg muža, koji se kasnije ponovo oženio i zasnovao drugu porodicu, na osnovu ovih reči omiljene radio-voditeljke mnogi su zaključili da je sina sama izdržavala.

To je na neki način potvrdila kolumnom, u kojoj se osvrnula na temu alimentacije.

"Alimentacija, kakva ružna reč. Asocira na nešto mučno, nemoguće, na bol u stomaku, na nepravdu, na sistem koji ne funkcioniše. Više zvuči kao bolest, nego kao pravda za decu. Alimentacija kao demencija," napisala je uz opasku. "Da se razumemo, ne duguju oni te pare svojim bivšim ženama, već svojoj, zauvek, deci."

Iako se tačno ne zna da li su u dobrim odnosima, bivši supružnici bili su poslovni partneri posle razvoda.

"Ako je neko s nekim bio u braku, to prvo govori da je moralo u tom braku da vam bude i dobro. Pa, ne mogu ja kao neka budala da pljunem u te godine," objasnila je svojevremeno Gorica.

Gorica Nešović
foto: Printsrceen Yotube / Zenska Tv

Kako je dodala, ona Loki odlično zna i vrline i mane, a svi se razlikujemo kao ljudska bića i s godinama sazrevamo.

Zadesila je velika tragedija

Najveća tragedija Gorice Nešović joj je promenila život iz korena. Naime, izgubila je rođenog brata i to je ostavilo neizbrisiv trag na njenom srcu.

Novinarka je o ovoj bolnoj temi pisala i u svom blogu, a mi vam njenu priču pod nazivom "Troje" prenosimo u celosti:

"Imala sam triipo godine kada je moja mama bila trudna. Svi su me pitali šta bih više volela da mi mama rodi – brata ili sestru. Uvek sam odgovarala – I brata i sestru. I zaista, rodila blizance. Bila sam najponosnija i najvažnija. Mama je pričala da sam se noću budila i skakala kao zec čim bi neko od njih dvoje šušnuo.

Kad su pošli u školu, ona je bila tiha, ćutala i kada zna, a on dizao ruku i kada ne zna. Kad ulaze u kuću, on sa vrata viče: "Ja sam sve znao, ona nije znala ništa". Posle su mama i učiteljica to sredile. Kad se ide u goste, da nas ne bude previše, vodili su njega, a nas dve smo često ostajale kod kuće. Da se ne svađamo. Kad ostanemo svo troje sami, obavezno neka drama. On napadne nju, ja je branim, onda se svi pobijemo, pa svi i izvučemo deblji kraj.

Kad se pojavio skejt, on ga je uporno vozio niz nizbrdicu i dva puta lomio istu ruku. Kao dete bio je krupan i jak, a onda u leto kada su završili osmi razred, desilo se da se celo leto nismo videli (jer sam ja radila na moru), posle tri meseca jedva sam ga prepoznala. Izrastao, visok, tanak kao grana, kosa mu porasla. Momak.On i sestra su dugo imali isto društvo.

Vojsku služio u Zagrebu, vojna policija, specijalne jedinice. Sestra i ja smo jednom stajale na jednoj nozi u vozu, jer su prodavali duple karte.

Kad je došlo vreme, oženio se. Dobio ćerku. Kao otac, često prebrižan. Kad su počeli oni besmisleni ratovi, jedne noći u pola tri, došli po njega. Dva meseca ga nije bilo u kući, javljao se kad je mogao, a onda se napokon i vratio. Kad je bilo ono prokleto bombardovanje, opet su ga zvali. Bio je u Beogradu, ali… strepnja, strah…

Nikada o svojim strepnjama nije pričao.

Sav nameštaj u kući mi je pravio on – moj brat. Često sam se selila i svaki put mi je trebalo nešto novo. Pozovem ga, pitam da li je u gužvi, a on se smeje “Šta si sad smislila?” Prvo je pravio štafelaje, od čistog drveta bez lepka i eksera… Umetnički skroz. Svi su bili oduševljeni. Posle toga police, pa kuhinju, pa ormare…. sve, ali sve je znao da napravi.

Prošle nedelje, zvoni mi telefon u pola dva noću. Sestra zove, pomislim da se mami nešto desilo, a ona kaže da je on, naš brat, legao da spava i umro. Šok, tuga, bol, neverica, nepravda, hiljadu pitanja koja počinju sa – zašto i kako, bez odgovora. Doktorka je rekla da mu je nešto “veliko u organizmu puklo”. U tri dana sve se završilo, umiranje i sahrana.

Iskaču mi kadrovi iz detinjstva, guramo se u kolima nas troje na zadnjem sedištu, vrućina bez klime, na slavama, na godišnjicama, rođendanima… sve lepo i bezbrižno. Takva su sećanja. Zauvek. Kao što ću i zauvek da imam brata.

Samo što on nije više na ovom, već na onom svetu. Eh, svete..."

Borba sa dijabetesom

Radio voditeljka je pre nekoliko godina saznala da ima dijabetes, a kako je uvek bila iskrena prema svojim slušaocima, često je sa njima delila detalje njene borbe sa ovom opako bolešću.

U jednom od svojih tekstova opisala je sa kojim se sve posledicama sučavala zbod povišenog šećera u krvi.

"Kad pogledam u retrovizor, u ovoj godini mi se dešavalo sve ono što nikome ne bih poželela. Imala sam tri operacije na dva oka u roku od mesec i po dana," zabeležila je Gorica.

Otkrila je i da skoro tri meseca nije videla.

"Posle skoro tri meseca totalnog slepila, evo pišem ovaj tekst. Nije kao što je nekad bilo, ali je svakako bolje i, što bi rekao moj doktor – može da se funkcioniše. Na insulinu sam tri godine, šećer mi je kao u reklami za zdravlje, nisam se ugojila, iako se vrlo malo krećem, pritisak mi se prilično sredio," istakla je tada.

A za sve nas je imala veoma važnu poruku, koju bismo morali dobro da upamtimo:

"Nemojte žaliti za onim što nemate, već uživajte u onome što imate. A imate ljubav, sigurno. Negujte je i čuvajte porodicu, prijatelje, kolege. Imajte lepe misli i sve će biti dobro," zaključila je Gorica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs