BILA JE ĆERKA IMUĆNOG ČOVEKA, A UMRLA U BEDI KAO BESKUĆNIK: Sudbina naše glumice koju pamtite po humorističkim serijama

Glumicu Živku Matić javnost pamti po brojnim televizijskim ostvarenjima, igrala je rame uz rame sa Batom Živojinovićem a kolege su je obožavale.

Celebrities
16:36h Autor:
BILA JE ĆERKA IMUĆNOG ČOVEKA, A UMRLA U BEDI KAO BESKUĆNIK: Sudbina naše glumice koju pamtite po humorističkim serijama
Sudbina naše glumice koja je umrla kao beskućnik, Foto: printscreen/youtube/Photo Video Colorization

Živka Matić rođena je u Požarevcu 19. juna 1923. godine, u vrlo bogatoj požarevačkoj porodici. Kako su tada pisali mediji, njen otac imao je prvi automobil u ovom gradu i izvršio elektrifikaciju Požarevca.

Ipak, Živka je potom ostala siroče, posle čega ju je usvojio jedan bankarski činovnik. Podsetimo se, gledaoci je najviše pamte po ulozi u TV seriji „Građani sela Luga”, za koju je u paru sa čuvenim Batom Živojinovićem dobila nagradu, ali je i pored te uloge, imala brojna filmska ostvarenja.

Građani sela Luga je jugoslovenska crno-bela humoristička televizijska serija, originalno emitovana u proleće 1972. godine. Nastala je u produkciji Televizije Beograd i sastojala se od devet epizoda. Njen autor - režiser i scenarista - bio je Živorad Lazić, a radnja se događala u srpskom provincijskom mestu u prvim godinama posle Drugog svetskog rata. Lazić je iste godine izdao i roman pod naslovom Građanin sela Luga.”

Kolege i jugoslovenska javnost su je obožavali, zvali su je po njenom starom nadimku Paja, a ostaje upamćeno da se 1975. godine Živka našla na listi naljubaznijih sagovornika među poznatim ličnosti, za šta su tadašnji novinari dodeljivali nagradu Zlatna narandža. Međutim, mediji su pisali da je čuvena glumica poslednje godine života provela u teškoj bedi i da je živela bez krova nad glavom. Umrla je u 75. godini u svom rodnom Požarevcu, 1998. godine, zaboravljena od svih. Malo ko je znao da je umrla u najvećoj bedi, kao beskućnica.

Scena na Živkinom grobu i dan-danas cepa srce. Naime, preko 20 godina na njenom grobu nije postojao spomenik, a tu nepravdu ispravili su njeni rođaci, koji su joj podigli spomen ploču.

Igrala je u desetinama filmova i serija, uključujući "Misterije organizma", “Ljubav na seoski način” gde se pamti po ulozi Stamene, "Kamiondžije", "Građane sela Luga", "Povratak otpisanih", "Bubašinter" i mnoge, mnoge druge. Dubok trag je ostavila i u pozorištu, te je po njoj nazvan festival Susret amaterskih pozorišta Braničevskog okruga "Živka Matić" Centra za kulturu Požarevac.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs