BILA JE VELIKA ZVEZDA JUGOSLAVIJE ZA KOJOM SU SVI "GUBILI GLAVU": A malo ko zna da je OVA ČUVENA DIVA mama MAJE VOLK

Uz ime Maje Volk idu brojne titule, ali malo ko zna da su i njeni roditelji bili veoma poznati u svojim profesijama!

Celebrities
10:58h Autor:
BILA JE VELIKA ZVEZDA JUGOSLAVIJE ZA KOJOM SU SVI "GUBILI GLAVU": A malo ko zna da je OVA ČUVENA DIVA mama MAJE VOLK
Ko je bila mama Maje Volk?, Foto: Instagram / Majazmaja59

Maju znamo kao pisca, univerzitetskog profesora, popularno TV lice, dramaturga, ljubitelja zdrave ishrane, a da li ste mogli i da pretpostavite da je njena majka bila čuvena jugoslovenska glumica Mirjana Kodžić?

Naime, Mirjana je rođena je u Beogradu upravo na današnji dan 1928. godine u uglednoj trgovačkoj porodici.

- Danas je tačno 100 godina od rođenja glumice Mirjane Kodžić, moje mame, prvakinje drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Na ovim fotkama je vidite u glavnim ulogama uz Miodraga Petrovića Čkalju, Zorana Radmilovića, Slavka Simića....nosila je repertoar klasika, Šekapira, Molijera, ali je igrala i u filmovima i serijama kao sto je Pozorište u kuci. Napisala je 12 knjiga, romana i eseja o pozoristu - napisala je Maja i dodala:

- Ni jedna kulturna ustanova u Beogradu danas o tome ne izveštava, ni jedan medij, ni jedna novina, cak ni Pozorišni muzej Srbije kome sam se obratila da se napravi izložba njenih slika, fotografija iz pozorišta i knjiga. Ostaje da sama kao i uvek sve to uradim sledeće godine kada bude 20 godina od njene smrti.

Uspon prelepe Mirjane

Pre nego što se definitivno opredelila za glumu, završila je Muzičku školu i Muzičku akademiju, ali i diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Majka Maje Volk bila je prvakinja drame u bila je prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta, Sarajevskog narodnog špozorišta, Savremenog pozorišta.

Napisala je niz radio-drama koje su izvedene na „Radio-Beogradu“, i autor je 12 romana.

Brojne su uloge koje je iznela veličanstvena Mirjana Kodžić - od Feme u "Pokondirenoj tikvi" do Lize Dulitl u "Pigmalionu". Posebno je značajna uloga Gospođe Agatonović u filmu "Nije nego" i Ane u "Pozorištu u kući".

Bila je u braku sa cenjenim filmskim i pozorišni kritičar i doktorom nauka - Petrom Volkom, a kruna njhove ljubavi upravo je bila Maja, koja neretko ističe da je iz njih imala prelepo detinjstvo.

- Ulična banda na Dedinju. Po ceo dan smo bili napolju, tukli smo se sa susednom ulicom, brali trešnje. Lutkarsko pozorište, koje mi je tata doneo iz Poljske kad sam imala tri godine. Mamino recitovanje Turgenjeva koje bi me uvek rasplakalo. Izleti sa mojim bratom od tetke. Krempite iz „Kluba književnika“ koje su mi roditelji donosili kući. Kako me je Čkalja učio da igram šah. Život iza kulisa dok mama ima predstavu - ispričala je Maja jednom prilikom za "Hello".

Mirjana Kodžić preminula je u Beogradu 19. jula 2004. godine. Poslednju ulogu odigrala je 1996. u seriji “Gore-dole”.

O tome koliko su bile vezane i koliko joj je teško pao mamin odlazak u večnost najbolje svedoči emotivna poruka koju je ostavila uz sliku, nastalu u Puli, 1961. godine.

“Danas je 14 godina od mamine smrti i trenutka kad sam od bola sebi napravila rak. Ali da nije toga bilo, ne bih bila tu gde sam, i šta sam. A ona je sve vreme tu, kad god se pogledam u ogledalo, ja je vidim", napisala je Maja pre pet godina na svom Instagram nalogu.

1 / 7 Foto: Printscreen Instagram / majazmaja59

A svojevremno je naglasila da je njena srednja ćerka Mirjanina kopija, te da je Milena povukla bakine gene.

- Najstarije i najmlađe dete na neki način po rođenju imaju “status”, ali srednje je uvek u problemu. Zato je Milena još u detinjstvu razvila šarm, ne bi li privukla pažnju. Nasledila je temperament od moje mame, glumice Mirjane Kodžić, i to je umela da koristi - zaključila je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs