OTIŠLA JE KOD GATARE, PA IZVRŠILA SAMOUBISTVO: Bila je bolesno zaljubljena u gej muškarca, a u ludnici je upoznala NJEGA

Idi Sedžvik, ekscentrična modna ikona koja se nije isticala po talentu, već po bolesnoj vezi sa umetnikom Endijem Vorholom

Celebrities
Autor:
OTIŠLA JE KOD GATARE, PA IZVRŠILA SAMOUBISTVO: Bila je bolesno zaljubljena u gej muškarca, a u ludnici je upoznala NJEGA
Idi Sedžvik i Endi Vorhol, Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Prvi kontakt sa selebriti kulturom, kao i svetom umetnosti, Idi Sedžvik imala je davne 1964. godine, kada se kao velika zaljubljenica u umetnost preselila u Njujork, u nadi da će upoznati Endija Vorhola, tada umetnika u usponu... Ona je tu želju i ispunila, a posle tog susreta - svet više nikada nije bio isti!

Idi Sedžvik je modna ikona koja se nije isticala po nekom specifičnom talentu. Postala je popularna zbog svoje prisnosti sa Endijem Vorholom.

Iako nije bila poznata po pevanju ili glumi, njen izgled i pojava su bili izuzetno inspirativni za sve oko nje.

Tigrasta bunda, ogromne viseće minđuše i tamna šminka oko očiju

Svojim unikatnim stilom koji je uključivao tigrastu bundu, ogromne viseće naušnice i naglašeno tamno šminkanje oko očiju, Edie je privlačila ogromnu pažnju gde god bi se pojavila. Postala je ikona umetničke scene u Njujorku tokom 60-ih godina, a čak je Bob Dilan posvetio celi album u njenu čast.

“Ona je izmislila mini-suknju tako što je bankrotirala i morala da kupuje odeću za decu, koja je bila jeftinija. Izmislila je i helanke, jer je celi dan nosila hulahopke da bi mogla slobodno da pleše. Bila je inovator, iz nužde kao i iz zabave, i veliki modni časopisi odmah su preuzeli njen izgled. Bila je gotovo neverovatna. Bila je moj Superstar.“ – Endi Vorhol.

Idi Sedžvik je jedna od istorijskih ličnosti koja i danas, gotovo pedeset godina nakon njene smrti, izaziva veliko interesovanje publike, posebno među mlađim generacijama. Iako je često bila model i glumica u eksperimentalnim filmovima Endija Varhola, svet je zapamtila ovu devojku sa kratkom kosom ne zbog njenih uloga pred kamerom, već zbog njenog šarma i života van svetla reflektora.

Otac ju je smestio u psihijatrijsku ustanovu

Njen otac je bio poznati umetnik i zemljoposednik, ali je takođe patio od mentalnih problema - manično-depresivne psihoze. Pre braka, doživeo je tri nervna sloma, a lekari su im čak savetovali da ne rađaju decu. Međutim, oni su ignorisali ove savete i dobili su čak osmoro dece.

Idi Sedžvik
foto: Profimedia

Idi je veoma rano razvila poremećaj u ishrani, a situacija se pogoršala kada je uhvatila oca s drugom ženom u krevetu. Iako je ispričala majci, otac je tvrdio da joj nije dobro psihički i da treba da se smesti u psihijatrijsku ustanovu. Majka je pristala zbog očeve pretnje da će je napustiti.

Endi Varhol je bio opčinjen njenom lepotom

Sa samo 19 godina, Idi je prvi put završila u bolnici gde su je "kljukali" sedativima, a neko vreme je provela i u zatvorenom odseku bolnice. Nakon godinu dana, puštena je i odlučila je da studira umetnost na Univerzitetu "Kembridž".

Kada je napunila 21 godinu i dobila pristup nasledstvu, otišla je u Njujork, gde se uselila u 14-sobni stan svoje bake na Menhetnu i počela da posećuje glamurozne umetničke zabave u gradu. Na jednoj takvoj zabavi upoznala je umetnika Endija Varhola, koji je bio fasciniran lepom i ekscentričnošću mlade bogatašice.

Idi je postala redovan gost u Endijevoj radionici poznatoj kao "The Factory". Po toj priči je snimljen istoimeni film.

U toj fabrici su se okupljale slavne ličnosti tog vremena, uključujući članove Roling Stonsa i poznatog američkog pisca Trumana. Idijina i Endijeva eskcentričnost bila je izuzetno privlačna, a ona je uživala u kreativnoj atmosferi koja ju je okruživala.

Dok je tokom dana u Vorholovom stanu stvarana umetnost, noći su bila rezervisane za burne zabave. Jedan gost je svedočio da su neki odlazili s tih zabava u luksuznim limuzinama, dok su drugi završavali u kolima hitne pomoći.

Idi i Endi postali su neraskidiv tandem, zajedno su obilazili zabave, izložbe i premijere, a pratila ih je horda novinara. Postali su glavne zvezde noćnog života Njujorka. Idi je počela da glumi u Endijevim filmovima, koji su do tada bili poznati samo u andergraund krugovima, ali je zahvaljujući njoj postigla i komercijalni uspeh.

Vorhol je njihov odnos opisao kao nešto nalik ljubavi. Živeli su zajedno, delili trenutke opijanja i uživali u platonskoj ljubavi, jer je on bio homoseksualac. Međutim, njihova veza je bila ispunjena ljubomorom, a Endi je nazivao Idi "sirota mala bogatašica".

Velika ljubav i muza Boba Dilana

Idi je 1966. godine upoznala Boba Dilana i oboje su se zaljubili. Ubrzo je postala njegova muza iako je tada Bob bio u vezi sa drugom ženom, svojom budućom suprugom. A Idi je u vezi sa njegovim prijateljem. Većina pesama na Dilanovom albumu su napisane za Idi.

"Njena zbunjenost, njeni amfetamini i njeni biseri', tim je rečima Dilan opisao Idi u pesmi 'Just Like A Woman'.

Ubrzo je napustila fabriku, jer joj je Endi na podrugljiv način saopštio da je Dilan oženio Saru.

U tom periodu ona postaje beskućnica. Slučajno je zapalila bakin stan i nije imala gde da živi. Preselila se u hotel Čelsi, poznato mesto u kojem su umetnici živeli krajem 60-ih i 70-ih. Morala se snalaziti za novac jer je već tada bila dosta zaglibila u drogu i puno je trošila na heroin i amfetamine.

Ljubav svog života je upoznala u duševnoj bolnici

Idino zdravstveno stanje je postalo sve lošije, a nakon što su je uhapsili zbog posedovanja droge, ponovo je smeštena u psihijatrijsku ustanovu. Tamo je upoznala Mihaela Posta, takođe pacijenta i bivšeg ovisnika, sa kojim se brzo vraćala po izlasku iz bolnice.

Na modnoj reviji u novembru 1971, izgledala je potpuno zdravo i stabilno, činilo se da je rešila sve svoje probleme. Te večeri, žena joj je čitala iz dlana i bila je šokirana kada je videla da joj je linija života kratka. Idi joj je samo mirno odgovorila: "U redu je, znam." Međutim, nije znala da se zaista približava kraju svog života. Te noći se vratila kući s mužem i uzela lekove koje su joj prepisali lekari. Sledećeg jutra, njen muž ju je pronašao mrtvu. Smrt je proglašena samoubistvom zbog predoziranja barbituratima. Imala je samo 28 godina.

Mnogo godina kasnije, Endi Vorhol je izjavio: "Jedna osoba me je u šezdesetima fascinirala više nego bilo ko drugi. To je bila Idi Sedžvik."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs