kneginja

PALA JE NA ŠARM KNEZA I ZAPROSILA GA PREKO TELEGRAMA: Princeza je tada 1. put čula za Srbiju u koju se odmah ZALJUBILA

Kneginja Barbara Karađorđević imala je veliku ljubav sa knezom Aleksandrom, zahvaljući kojem je zavolela Srbiju.

Celebrities
14:16h Autor:
PALA JE NA ŠARM KNEZA I ZAPROSILA GA PREKO TELEGRAMA: Princeza je tada 1. put čula za Srbiju u koju se odmah ZALJUBILA
Ko je Barbara Karađorđević, Foto: Kurir/ Nemanja Nikolić

Dinastija Karađorđević obeležila je deo srpske istorije, a njeni članovi i danas izazivaju veliko interesovanje javnosti. Tako je Barbara Karađorđević privukla veliku pažnju kada se pojavila na Oplencu, povodom pete godišnjice smrti njenog supruga, kneza Aleksandra Karađorđevića.

Naime, Barbara je sa Aleksandrom bila u velikoj ljubavi 44 godine, a zajedno su dobili i sina Dušana koji se pre 2 godine venčao na Oplencu.

Kneginja Barbara pripada vladajućoj kneževskoj dinastiji Lihtenštajn, bliska je rođaka kneza Hansa-Adama i njegove supruge kneginje Marije sa kojom je rođaka u prvom kolenu. Titulu kneginje dobila je udajom za kneza Aleksandra, rođenog brata kneginje Jelisavete Karađorđević.

"Iako je prošlo više od pet godina od njegove smrti, Aleksandar mi sve više nedostaje. Oplenac je posebno mesto za familiju Karađorđević. Imam mnogo uspomena, ne samo na venčanje, nego i na Aleksandrovu sahranu. Nisam mogla da budem tužna, jer je imao veličanstveno opelo, pevalo je 90 sveštenika i četiri episkopa i to je bio neverovatan čin. Pamtim i sahrane njegovih roditelja, kneza Pavla i kneginje Olge, i brata Nikolasa, ali i predivno venčanje našeg jedinca Dušana i njegove Valerije, pre četiri godine.", rekla je Barbara, piše Gloria.

Brabara se 1973. godine udala za kneza Aleksandra, a pre toga nije ništa znala o Srbiji koja je za nju bila potpuno nepoznata zemlja.

 Barbara Karađorđević
Barbara Karađorđevićfoto: Kurir/ Nemanja Nikolić

"Nas dvoje smo prvi put došli u Srbiju inkognito 1990. godine, pošto je Aleksandar bio u egzilu. Kad smo 2000. godine dobili pasoše, bilo je mnogo lakše, Aleksandar je kasnije često dolazio i tečno je govorio srpski, za razliku od mene. Nikad ga nisam naučila jer nisam ovde živela. Voleli smo da boravimo na Oplencu, priroda je ovde predivna.", rekla je Barbara.

Njihova ljubavna priča je bajkovita, dok je poznantsvo između njih dvoje bilo sasvim slučajno i spontano. Večera u Parizu koju je priredio Karim Aga Kan bila je sudbonosna za kneza Aleksandra i princezu od Lithenštajna.

"Odsela sam kod prijatelja, a zanimljivo je da je njihova kuća bila pored spomenika kralju Aleksandru u Bulonjskoj šumi. Prijatelji su želeli da naprave večeru, nedostajala im je jedna osoba i setili su se da pozovu kneza. On je prihvatio, iako je to zaista bila retkost, da nekog pozoveš u poslednji čas. Sećam se da smo zatim krenuli u jedan noćni klub, svi smo se nagurali u jedan auto. Tada sam pomislila da je Aleksandar vrlo zabavan čovek. Izgledao je vrlo lepo, bio je naočit, duhovit, šarmantan.", otkrila je Barbara.

Barbara Karađorđević
Barbara Karađorđevićfoto: Kurir/ Nemanja Nikolić

Povezanost između njih dvoje odmah se osetila, a ljubav se razvila uprkos tome što su bili rastavljeni i što su komuniciralui putem telegrama. Zanimljivo je i da je upravo Barbara otvoreno zaprosila kneza.

"Nekoliko meseci bili smo razdvojeni i komunicirali samo telefonom ili putem telegrama. Uvek smo pričali o budućnosti i ja sam uoči Nove godine, na koju me je pozvao u njihovu seosku kuću pitala: "Zbog čega stalno pišeš o tome. Hoćeš da se venčaš sa mnom?". Zaprosila sam ga preko telegrama i odgovorio je potvrdno. Videli smo se tek za doček, on je sve spremio - hranu, okitio je jelku ispod koje me je čekao verenički prsten."

Kneginja Barbara se ističe i svojim modnim kombinacijama, te sa velikim razlogom važi za ženu od stila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs