NJEGOV LIK MNOGIMA JE IZAZIVAO JEZU I TERAO STRAH U KOSTI: Od detinjstva je vodio tešku borbu koja se tragično završila

Džon Matuzak proslavio se ulogom Slota u kultnom filmu "The Goonies" iz 1980-ih godina.

Celebrities
Autor:
NJEGOV LIK MNOGIMA JE IZAZIVAO JEZU I TERAO STRAH U KOSTI: Od detinjstva je vodio tešku borbu koja se tragično završila
Tragičan život glumca čiji je lik terao stah u kosti, Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Kultni film iz 80-ih "The Goonies" ispričao je gledaocima priču o grupi prijatelja koji otkrivaju drevnu kartu koja ih vodi do blaga, a jedan od članova potrage bio je pomalo zastrašujući lik Slot - teško deformisani sin zle Mame Frateli, koja mu je nanela povrede ispustivši ga na glavu dok je bio dete.

Slota je odigrao glumac Džon Matuzak, a za tu transformaciju mu je bilo potrebno čak pet sati, koje je svakog dana provodio u šminkerskoj stolici. Džon je, zahvaljujući svojoj krupnoj građi i visini, bio veoma zgodan te je svojevremeno bio omiljen među damama, a čak je odradio i provokativno snimanje za časopis Playgirl.

Džon Matuzak bio je veoma popularan među ženama
Džon Matuzak bio je veoma popularan među ženama foto: Al Golub / Zuma Press / Profimedia

Njegovi roditelji, Marv i Odri Matuzak, verovali su da je hronična bolest s kojom se borio doprinela njegovoj preranoj smrti od slučajnog predoziranja drogom 1989. godine, kada je imao samo 38 godina.

"Nismo zanemarili probleme koje je naš sin imao u borbi protiv hroničnih bolova i njegove prekomerne upotrebe lekova, i onih izdatih na recept i drugih", izjavili su jednom prilikom.

Prema rečima njegove bivše devojke Stefano Kozart, Džon se okrenuo drogama kako bi se nosio s traumom gubitka ne jednog već dva brata koji su u mladosti preminuli od posledica cistične fibroze.

"Čovek se borio sa teškim emotivnim bolom. Nosio se s puno loših stvari još iz detinjstva, kao i onima koje su ga mučile kasnije kada je odrastao", rekla je Stefani za LA Times 1989.

Uprkos problemima s mentalnim zdravljem, Džon se trudio da svoje zavisnosti drži pod kontrolom, a Stefani je ispričala kako se borio i da ostane na pravom putu nakon povlačenja iz sveta američkog fudbala, kojim se takođe bavio.

"Stvarno se trudio da drži stvari pod kontrolom. Bio je u Anonimnim alkoholičarima i davao je sve od sebe da uspe", otkrila je.

On je i sam u svojoj autobiografiji iz 1987. godine "Cruisin' With the Tooz" otkrio kako je nekada živeo na "doručku šampiona" koji se sastojao od votke i valiuma, ali da je okrenuo leđa drogama nakon što je dotakao dno.

"Sada potpuno apstiniram od kokaina i bilo koje druge strane supstance. Ne uzimam ništa, čak ni tablete za spavanje. Prokleto sam blizu dna. Ne želim da se više nikada vratim", napisao je.

Ipak, Stefani je verovala da je uprkos tome šteta bila nepopravljiva.

"Nije tajna da je jedno vreme vodio neuredan način života, a to je moralo da uzme svoj fizički danak", rekla je za Orlando Sentinal.

Džon je pronađen kod kuće u lošem stanju 17. juna 1989. godine i hitno je prebačen u bolnicu, ali nažalost, lekari nisu uspeli da ga spasu, a preminuo je tog istog dana.

Džon je imao velikoh problema sa zavinsošću
Džon je imao velikoh problema sa zavinsošću foto: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs