Životna priča

NE ROBUJE NOVCU, SLAVI, NI ULOGAMA, A OPET SVEGA IMA NA PRETEK: Žene pričaju na koju foru ih je zavodio Lane Gutović!

"Žena je po svojoj prirodi ta koja vlada “sirovom snagom” koju predstavlja muškarac. Dominantna i superiorna građa muškarca samo potvrđuje kolika je snaga žene. Muškarci sa ženama žive u iluzijama, a žene stvarnost vide bolje," rekao je glumac jednom prilikom

Celebrities
11:53h Autor:
NE ROBUJE NOVCU, SLAVI, NI ULOGAMA, A OPET SVEGA IMA NA PRETEK: Žene pričaju na koju foru ih je zavodio Lane Gutović!
Foto: Kurir / Dado Đilas

Milan Lane Gutović je srpski glumac koji se proslavio ulogom Srećka Šojića u filmskom serijalu „Tesna koža“ i seriji „Bela lađa“. Važi za jednog od najomiljenijih komičara današnjice.

Rođen je 11. avgust 1946. godine u beogradskom naselju Umka, a živi u Kumodražu.

Lanetovi roditelji su bili prosvetni radnici. Ima stariju sestru Bojanu za koju kaže da je i dalje prema njemu zaštitnički nastrojena. Želeo je da upiše Prirodno matematički fakultet, ali se oprobao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju gde je odmah primljen. Njegovi profesori su bili: Minja Dedić, Milenko Maričić i drugi. Bio je u braku iz kog ima ćerku Milicu. Ona je krenula očevim putem, a osim glumom, bavi se i baletom.

Krajem 2016. godine Milica se porodila pa je glumac postao deda. Više od deceniju je bio u vanbračnoj vezi sa Biljanom Knežević, balerinom Pozorišta na Terazijama. Sa njom ima sinove Janka i Spasoja.

Lane se petnaest godina bavio proizvodnjom predmeta od gume. Hteo je da otvori pozorišni kabare, ali to nije uradio jer nije imao materijalnu podršku.

Odbio je veliki broj projekata jer nije želeo da sarađuje sa kolegama koje mu se ne dopadaju. Njegov otac je bio istoričar i naučio ga je da analizira vreme u kome živi. Za sebe kaže da privatno nije zabavan kao na sceni i da voli da ćuti. Ne daje olako savete i uživa u samoći. Mnogi zbog toga smatraju da je arogantan.

Želeo je da se bavi zanimanjem u kome neće imati mnogo kontakta sa ljudima, ali odlučio se za glumu u kojoj je on neizbežan. Nikada nije bio član nijedne političke stranke. Bio je nosilac liste DSS-a na opštini Voždovac, ali nakon dobijanja vlasti, nije se politički angažovao. Smatra da u srpskoj politici ima mnogo Šojića koji izgovaraju sličan tekst i duhovno na njega podsećaju.

Lane je bio predsednik Udruženja umetnika i predložio je da nacionalne penzije budu 1.000 evra, ali njihov iznos se prepolovio. Glumac voli životinje, a jedno vreme je u svom dvorištu gajio patke, koze i kokoške. Njegov omiljeni komičar je Miloš Žutić. U slobodno vreme gleda emisije čija je tema priroda, istorija i kriminal u Rusiji. Rado odlazi na pecanje i u kafane u kojima svira tiha muzika. 2016. godine je dobio mural sa svojim likom koji je uradio umetnik Andreja Josifovski.

Karijera

Pozorište 1967. godine je započeo pozorišnu karijeru i postao je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Bio je član grupe Bojanove bebe koju je okupio reditelj Bojan Stupica. Pored Laneta, u toj grupi su bili: Svetlana Bojković, Josif Tatić, Ivan Bekjarev i drugi. Više od tri decenije, Milan igra predstavu „Obično veče“ sa kojom je proputovao ceo svet. Ova predstava je prva koja je na srpskom jeziku igrana na Brodveju. Od 2006. godine je član Narodnog pozorišta u Beogradu. 2012. godine je otišao u penziju kao prvak ovog pozorišta.

Film

Film 1968. godine je debitovao u filmu „Bekstva“ u kome je tumačio ulogu jugoslovenskog narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija. Nakon toga je uglavnom imao sporedne i epizodne uloge sve do 1979. godine kada mu je dodeljena glavna uloga u filmu „Drugarčine“. Bio je Džinga, mladi partizan čije je školovanje prekinuto zbog rata. Srećko Šojić 1981. godine Lane je prvi put glumio Srećka Šojića u filmu „Laf u srcu“. Pošto se ovaj lik dopao publici, scenaristi su rešili da mu posvete film pod nazivom „Tesna koža“. On je odlično prihvaćen i postao je jedan od najgledanijih srpskih filmova. Milan Gutović je došao na ideju da Šojić priča dijalektom južne Srbije. Inspiracija mu je bio zidar Toma koji je radio u školi koju je pohađao.

Prvi deo je snimljen 1982. godine, a nastavci su prikazani 1987., 1988. i 1991. godine. Lane je u drugom delu sa grupom Rokeri s Moravu otpevao pesmu „Tango Šojić“. Od 2006. do 2011. godine je emitovana serija „Bela lađa“ koja predstavlja indirektni nastavak serijala „Tesna koža“.

Milan Gutović je učestvovao u snimanju pet ciklusa nakon čega je napustio seriju. To je uradio jer nije bio zadovoljan honorarom. Objavljeno je da je po epizodi zarađivao 2.000 evra, a tražio je 7.000 evra na šta RTS i „Košutnjak film“ nisu pristali pa je glumac raskinuo ugovor sa njima. 2013. godine Lane je počeo da snima peti nastavak filma čiji je naziv trebao da bude „Besna koža“. Projekat je prekinut zbog smrti Nikole Simića i nedostatka materijalnih sredstava.

Ljubavni život

Od početka blistave karijere pratio ga je glas lepuškastog momka, koji je brzo stekao simpatije ženskog dela publike. Na molbu da prokomentariše koliko mu je laskala ta vrsta popularnosti, Milan Gutović je u intervjuu za HELLO!, koji je dao povodom pedeset godina bavljenja glumom, rekao:

"Laska mi i danas na isti način. Žene su bile i ostale motiv mojih osnovnih aktivnosti. Žena je po svojoj prirodi ta koja vlada “sirovom snagom” koju predstavlja muškarac. Dominantna i superiorna građa muškarca samo potvrđuje kolika je snaga žene. Muškarci sa ženama žive u iluzijama, a žene stvarnost vide bolje. Zbog ovog saznanja ne opirem se mnogo – nema razloga, a nema ni šansi," istakao je tom prilikom, pojašnjavajući svoju izjavu.

Široj javnosti Sandrina Vagner poznata je i kao majka nekadašnje manekenke Katarine Rebrače, koju je dobila u braku sa Beograđaninom Nikolom Rebračom, zbog kojeg se sedamdesetih godina prošlog veka preselila u Ameriku. Kada je ljubavi došao kraj, a razvod se pokazao kao jedino rešenje, Sandrina je angažovala njujorškog advokata Larija Kruteka. Kasnije je sa njim otpočela romansu koja je trajala tri godine. Iako je sve vodilo ka braku, usledio je razlaz.

Naime, Sandrina je svojevremeno otkrila da je tokom boravka u Beogradu doživela fatalnu ljubav sa Milanom Gutovićem. Posle jedne lude noći u „Mažestiku“, umesto u avion za Njujork, odlazi sa Lanetom na pecanje u Krčedin. Advokat je pokušavao da je ubedi kako je to ludost i prolazna romansa, ali nije uspeo.

Da li je bilo baš tako kao što je navela gospođa Sandrina Vagner ne znamo. Druga strana nikada nije potvrdila, ni demantovala tu izjavu. Kada su popularnog glumca jednom prilikom pitali zašto retko daje intervjue, a još ređe priča o privatnom životu, odgovorio je:

"Kad bih govorio o svom privatnom životu, on bi postao moj javni život. Intervju ima smisla ako hoću da se hvalim ili opravdam. Ni za šta od ta dva nemam razloga."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs