Hristos se rodi!

Božićne svečanosti širom Srbije: Jaka zima nije sprečila vernike da prisustvuju liturgijama

Božićne liturgije služene su u ponoć i jutros a posebno svečano bilo je u crkvama manastira Jošanice kod Jagodine, Ravanice kod Ćuprije, gde su mošti kneza Lazara, Manasije kod Despotovca u kojoj je sahranjen Stefan Lazarević, Kalenića kod Rekovca i Miljkova manastira kod Svilajnca
Vesti
06:16h Autor:
Božićne svečanosti širom Srbije: Jaka zima nije sprečila vernike da prisustvuju liturgijama
Foto: Beta

Roždestvo Hristovo - Božić, proslavljen je svečano, uz bogosluženje i čitanje Poslanice patrijarha srpskog Irineja, u svim hramovima Pomoravlja, Resave i Levča - delova Eparhija šumadijske i braničevske i uz prisustovo velikog broja vernika, kojima nije smetala ni jaka zima.

Božićne liturgije služene su u ponoć i jutros a posebno svečano bilo je u crkvama manastira Jošanice kod Jagodine, Ravanice kod Ćuprije, gde su mošti kneza Lazara, Manasije kod Despotovca u kojoj je sahranjen Stefan Lazarević, Kalenića kod Rekovca i Miljkova manastira kod Svilajnca, koji su po predanju jedan od drugoga udaljeni "dan hoda".

Kako se proslavlja Božić prema starim običajima, saznajte OVDE!

Monahinje manastira "Sveta Petka" kod Paraćina obeležavaju Božić sa svojih 90 štićenika iz Srbije, a ima ih i iz drugih zemalja bivše SFRJ.

Veliki broj vernika i građana, prisustovao je i sinoć, obredu paljenja badnjaka u portama crkava, bogosluženju i mimohodu oko hramova, oko kojih je nošen badnjak.

A zbog čega se prema starom običaju badnjak unosi u kuću, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs