Godinama propadao zbog loše privatizacije

Bioskop Zvezda u rukama Pokreta za okupaciju do pronalaženja rešenja

Članovi Pokreta za okupaciju, neformalne grupe mladih umetnika i građana, od petka uveče aktivno rade na čišćenju oronulog i zapuštenog, nekada veoma popularnog, bioskopa "Zvezda"
Vesti
19:50h Autor:
Bioskop Zvezda u rukama Pokreta za okupaciju do pronalaženja rešenja
Foto: Beta

Članovi "Poketa za okupaciju" najavljuju da će u bioskopu "Zvezda" ostati dok se ne nađe rešenje - do tada će čistiti i sređivati prostor, dok posetioce, kako kažu, očekuje sve šloženiji filmski program.

"Sada treba biti pametan i osmisliti program koji nije samo dobrotvorna eklektika, već ima strukturu i stav i nudi sliku mogućeg života bioskopa", rekla je Mina Đukić, rediteljka filma "Neposlušni" i jedan od organizatora akcije.

Članovi Pokreta za okupaciju, neformalne grupe mladih umetnika i građana, od petka uveče aktivno rade na čišćenju oronulog i zapuštenog, nekada veoma popularnog, bioskopa "Zvezda". Hol tog bioskopa sada je očišćen, sedišta su, kao i sala usisani, donet je i montažni toalet, a radi se i na rasčišćavanju krova.

Organizovane su i tri filmske projekcije dnevno. Znatiželjni građani zastaju ispred bioskopa raspitujući se kada je počeo da radi, koji se filmovi prikazuju, koliko košta ulaznica, a mnogi doniraju i novac.

"Planiramo da ostanemo ovde dok se ne nađe neko rešenje. Pričali smo sa gradskim sekretarom za kulturu (Vladan Vukosavljević). On je izrazio podršku i otvorio dijalog na temu mogućih rešenja. On predlaže i dijalog sa vlasnikom", navela je Đukić.

Bioskop "Zvezda" je, zajedno sa još 13 sala preduzeća "Beograd film", privatizovan za 9,2 miliona evra 2007. godine. Zbog sporne prodaje pet bioskopa, tadašnji kupac Nikola Đivanović je osuđen je na tri godine zatvora i novčanu kaznu, nakon dogovora o priznanju krivice da je prodajom bioskopa oštetio male akcionare “Beograd filma” za više od četiri miliona evra, a budžet Srbije za više od 1,5 milion evra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs