Neke i sami gajimo

Ne prilazite im, ni iz daleka: Ovo su najotrovnije biljke koje rastu svuda! (FOTO)

Iako se koristi u svrhe lečenja, ricinus je najsmrtonosnija biljka na planeti - ako se ovako upotrebi
Bašta
19:04h Autor:
Ne prilazite im, ni iz daleka: Ovo su najotrovnije biljke koje rastu svuda! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Priroda nam je kroz svoje biljke podarila lekove za skoro sve bolesti, ali i sto tako, na poljima i livadama vrebaju opasnosti u vidu smrtonosnih biljaka.

Ovo je 10 najotrovnijih, kojima ne treba prilaziti blizu, a kamoli ih dodirivati ili jesti!

LjutićPostoji nekoliko vrsta ljutića, a većina njih je otrovna jer sadrže toksični sok, koji može da ostavi plikove na koži, ukoliko dođe u dodir sa njom. Ukoliko dođe u dodir sa sluzokožom, izaziva kašalj i izuzetno neprijatne grčeve u grlu. Ako ovaj sok završi u očima, može doći do privremenog slepila.

Svuda raste, svi je čupamo i bacamo: Ova biljka nije korov, može da vas izleči od glave do pete!

Barska kukutaOva biljka predivnim mirisom podseća na šargarepu, ali ne dajte da vas to zavede - ovo je jedna od najotrovnijih biljaka na svetu! Veoma teško se razlikuje od sličnih, neotrovnih vrsta, pa je najbolje izbegavati sve biljke koje izgledom i mirisom podsećaju na ovu. Simptomi trovanja ovom biljkom uključuju mučninu, napade i srčane smetnje, a može čak da izazove i smrt. Svega 100-200 grama korena ove biljke može da ubije odraslog bika.

A post shared by @sunshineandsmiles4me on Jul 13, 2016 at 9:19pm PDT

LijanderNe dajte da vas zavedu prelepi cvetovi opojnog mirisa - lijander sadrži supstance koje mogu da oštete srce, i izazovu mučnine, glavobolje, slabost, pa čak i smrt. Prema legendi, Napoleonovi vojnici jednom su zapalili vatru od grančica lijandera kako bi ispekli meso. Ujutro se neki od njih nisu probudili.

Svaka kuća treba da ima bar jedan: Ovo je najtraženiji cvet na celom svetu! (FOTO)

A post shared by @mykarline on Aug 7, 2017 at 1:14am PDT

JedićBiljka iz familije ljutića koja zaustavlja dah svojim izgledom, ali samo njeno ime na nekim jezicima znači "otrov". U antička vremena, jedić se koristio za otrovne strele. Ukoliko uđe u ljudsko telo, izaziva srčanu aritmiju, ukočenost, zatamnjen vid, čak i smrt.

A post shared by Ecobee (@beste.bonnard_ecobee) on May 28, 2017 at 7:46am PDT

TatulaIzuzetno otrovna biljka koja spada u isti rod sa krompirom i paradajzom. Iz prelepog belog cveta širi se omamljujući miris, a unutra se kriju opasne crne semenke. Tatula sadrži alkaloide koji izazivaju dezorjentisanost, podrhtavanje mišića i delirijum, dok u najtežim slučajevima izaziva komu i smrt.

Omiljeni cvet baštovana: Klematis ispunjava želje dobrim ljudima, ovako ga gajite! (FOTO)

Medveđa šapa (Herakleum)Biljka izgleda impresivno, ali se ne preporučuje čak ni da je fotografišete izbliza! Neke vrste herakleuma sadrže jedinjenja koja izazivaju iskakanje plikova po čitavoj koži ukoliko ste izloženi suncu. Ako dođete u kontakt sa medveđom šapom, dobro operite to mesto i štitite ga od sunca bar dva dana.

A post shared by Sara Sophie (@saphi_rosa) on Aug 4, 2017 at 3:57pm PDT

MlečikaSok mlečike takođe ostavlja plikove po koži, a izaziva i depresiju, otoke i temperaturu.

Kupili propalo dvorište puno šiblja i korova: Nakon 16 godina, ovo je najlepša bašta na svetu (FOTO)

A post shared by @fabaoelag9929 on Jul 2, 2015 at 3:37am PDT

RabarbaraIako se u svetu često spremaju jela od rabarbare, morate da znate lišće i koren nikako ne treba jesti, jer sadrže velike količine oksalne kiseline, koja je 3 hiljade puta jača od sirćetne! Ako pojedete neki od otrovnih delova rabarbare, može doći do opekotina u grlu i očima, stvaranja kamena u bubregu, mučnine i dijareje.

A post shared by mahsa majidian (@mahsarchi) on Aug 6, 2017 at 10:15am PDT

VelebiljeIzgleda kao žbunje sa crnim i ružičastim cvetovima. Ali, sadrži atropin, alkaloid koji izaziva dilataciju očnih zenica, kao i podrhtavanje, suvoću i opekotine u ustima. Neke slučajeve trovanja prati gubitak orijentacije, grčevi, čak i smrt.

Ne ulažete ni dinar, a imate voće i povrće bez pesticida: Uzgajanje u čašama je apsolutni hit (FOTO)

A post shared by Maui Bombers (@mauibombers) on Aug 6, 2017 at 12:40pm PDT

RicinusZbunjeni ste jer se ricinus koristi u svrhe lečenja? Ne brinite, termička obrada ubija sve toksine! Ipak, morate da znate da je ricinus najopasnija biljka na svetu. Sadrži vrlo toksična jednjenja, ricin i ricinin, a semenke su smrtonosne - samo 4 do 7 semenki može da dovede do smrti. Manje doze mogu da izazovu nepopravljivu štetu na srcu, jer jedinjenje ricin razara tkiva u telu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs