Zasadite ga

Čuvar Kosova, braka i žene: Božur donosi sreću na svim poljima!

Zbog gordog držanja, boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, crveni božur cvet simboliše čast i bogatstvo
Bašta
17:00h Autor:
Čuvar Kosova, braka i žene: Božur donosi sreću na svim poljima!
Foto: Profimedia

Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih, okruglih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su već vekovima jedna od omiljenih cvetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa doma.

Bilo da su sveže ubrani ili samo motiv na posuđu ili posteljini, daruju notu sofisticiranosti svakom enterijeru.

Božuri cvetaju u maju i junu, a jednom ubrani u vazi mogu da potraju otprilike 5 dana. Što češće budu imali svežu vodu, to će duže trajati.

Kada ih kupujete, birajte pupoljke, ali kada već poprime boju. Kada ih stavite u vazu, dodajte im sredstvo koje pospešuje trajnost cveća, stavite ih u mlaku vodu, a tek nakon sat-dva ih premestite na hladnije mesto.

Saznajte i 5 zanimljivosti o njegovom veličanstvu božuru:

Gajite suncokret u saksiji ili bašti, isplatiće vam se: Cvet koji donosi profit na svim poljima!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

1. Božuri odišu ženstvenošću i nežnošću u kojoj god boji dolazili, a postoje nežni ružičasti, beli, žuti i u boji vina. Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže strukture nalik kupusu, što je poprilično tačan opis, budući da se desetine delikatnih latica otvaraju u jedan od najlepših prizora koji je moguće zamisliti.

2. Ovaj neverovatno fotogeničan cvet potiče iz Azije, odakle je u evropske i američke bašte donesen u društvu šipka, kamelija, hrizantema, azaleja i magnolija. Upravo zbog svoje raskošnosti i impozantne veličine cveta, radujemo se njihovoj sezoni kako bismo barem nakratko u svojim domovima mogli da uživamo u opojnosti njihovog mirisa i izgleda.

Jorgovan, simbol najvećeg hrišćanskog praznika: Nema šta ne može da izleči!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

3. Kinezi su vekovima božur u svakom obliku umetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od 7. veka poznati su i kao nosioci dobre sreće. Slike božura neretko se poklanjaju i koriste u enterijerima kao talismani za uspeh i opšti boljitak.

4. Drugo kinesko verovanje opisuje božur kao cvet koji pozitivno utiče na harmoničan brak žene i muškarca. Cvet ljubavi, divljenja i ženstvenosti cveta u kasnoprolećnim i ranim, letnim mesecima. Beli božuri simbolizuju devojčice i smatraju se simbolom njihovih misli, ali i njihove lepote. Zbog gordog držanja, boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, crveni božur cvet simboliše čast i bogatstvo. Kod nas je božur poznati simbol Kosova.

5. Osim što opojno miriše i raskošno izgleda, božur ima i lekovita svojstva. Navodno pozitivno deluje na nervni sistem, poboljšava pamćenje, snižava holesterol i pozitivno utiče na rad jetre.

Najlepši ružičasti tepih od cveća: Nestvarno lep prizor koji oduzima dah! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs