HAOS NA EVROVIZIJI IZA KULISA: Hapšenja i demonstracije, umešana Greta Tunberg, a ko je zapravo ta devojka koja ŠOKIRA?

Ko je zapravo devojka zbog koje je izbio haos na ovogodišnjoj Evroviziji?

Muzika
Autor:
HAOS NA EVROVIZIJI IZA KULISA: Hapšenja i demonstracije, umešana Greta Tunberg, a ko je zapravo ta devojka koja ŠOKIRA?
Foto: Antti Aimo-Koivisto / imago stock&people / Profimedia

Izraelsko-ruska pevačica Eden Golan prošla je u finale Pesme Evrovizije nakon što su hiljade demonstranata, protestovale u Malmeu tražeći da se ona isključi iz takmičenja.

Dvadesetogodišnja pevačica izašla je na scenu u drugom polufinalu Pesme Evrovizije kako bi otpevala emotivnu numeru "Hurricane".

Pre nego što je počela sa svojom pesmom, dobila je aplauz i pozdrave publike dok je bila obučena u lepršavu haljinu boje peska.

Evrovizija
foto: Jessica Gow/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nastup je bio nakon što je Golanovoj juče naređeno da ostane u hotelskoj sobi od strane nacionalne bezbednosne agencije njene zemlje, dok su hiljade propalestinskih demonstranata pozvale da se ona isključi iz takmičenja.

Organizatori događaja rekli su da neće "cenzurisati" publiku nakon što je Golanova izviždana tokom proba.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), čiji su članovi odobrili izraelski emiter Kan, zauzela je snažan stav, kao i prethodnih godina, protiv političkih poruka na Evroviziji i zastava i simbola nekonkurentnih zemalja.

Uprkos toj poziciji, u prvom polufinalu u utorak je bivši švedski takmičar i uvodni igrač Erik Sad nosio na ruci materijal kefije, koji obično koriste ljudi koji žele da pokažu da su propalestinski orijentisani.

Evrovizija
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Golanovu su izviždali neki od gledalaca koji su gledali probe u sredu, a navodno su se čuli i povici "oslobodite Palestinu".

Greta Tunberg se takođe pridružila hiljadama demonstranata u južnom švedskom gradu koji su juče demonstrirali protiv Izraela koji se takmičio.

Klimatska aktivistkinja, 21, bila je u četvrtak na demonstracijama "Stop Israel" u centru grada uoči nastupa mlade izraelsko-ruske pevačice u drugom polufinalu takmičenja kasnije te večeri.

Eden Golan ni na koji način nije umešana u rat koji se vodi između Izraela i Hamasa.

KO JE ZAPRAVO EDEN GOLAN?

Evrovizija
foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Eden Golan je rođena u Kfar Sabi, u Izraelu. Kada je imala šest godina, ona se sa roditeljima zbog očevog rada preselila za stalno u Moskvu, gde je provela 12 godina. Oba njena roditelja rođena su u Sovjetskom Savezu u porodicama jevrejskog porekla. Golanina majka je ukrajinsko-jevrejskog porekla, a njen otac je letonsko-jevrejskog porekla.

Prema njenim rečima, imala je pomešana osećanja o vremenu koje je provela u Rusiji, i da joj je, dok je tamo započela svoju muzičku karijeru, bilo neprijatno zbog čestih manifestacija antisemitizma.

Golanova i njeni roditelji su se vratili u Izrael 2022; a neposredni uzrok tog preseljenja bila je ruska invazija na Ukrajinu. No, prema Golaninim rečima, njena porodica bi to učinila bez obzira na to.

Godine 2015. Golanina je učestvovala u ruskoj selekciji za Dečju pesmu Evrovizije 2015. godine i osvojila peto mesto u finalu. Godine 2018. Golanova je bila finalistkinja pete sezone emisije "The Voice Kids".

Ona je potom odlučila da se opet vrati na Evroviziju, ovog puta kao predstavnica Izraela. Osvojila je sve glasove i simpatije stručnog žirija i publike i dobila je tu čast da predstavlja Izrael na Evroviziji.

Ukoliko ste propustili polufinale, u nastavku pogledajte nastup izraelske predstavnice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs